شناسهٔ خبر: 70459805 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

پزشکیان اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی را ابلاغ کرد

اقتصادنیوز: شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه 909 مورخ 13 آذر 1403 با تصویب «اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی»، زمینه تشکیل نهادی علمی، پژوهشی و فرهنگی با هدف تبیین، ترویج و تعمیق اندیشه‌ها و سیره مدیریتی و اخلاقی شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی را فراهم کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، این بنیاد با ماهیت عمومی غیردولتی و به‌صورت هیأت‌امنایی اداره خواهد شد و وظایفی چون پژوهش در آثار شهید رئیسی، نهادینه‌سازی رویکردهای عدالت‌طلبانه، اعطای جایزه علمی و فرهنگی دوسالانه، و همکاری با نهادهای داخلی و خارجی را بر عهده دارد. مصوبه یادشده توسط دکتر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، ابلاغ شد.

مشروح این مصوبه به شرح ذیل است:

بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی
دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
«اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی» که در جلسه 909 مورخ 13‌/09‌/1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی و بر اساس مصوبه جلسه 497  شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است؛ به شرح ذیل برای اجراء ابلاغ می‌گردد:
ماده 1- تعریف و جایگاه
انقلاب اسلامی ایران، مبتنی بر معرفت عمیق دینی و با اتکاء به مشی نظری و عملی حضرت امام‌خمینی(ره)، توانست افقی نو در الگوهای حکمرانی جهان ایجاد کند. در این رویکرد، ارزش‎های اخلاقی و الهی و نقش محوری مردم و گروه‎های اجتماعی به‌صورت توأمان موردتوجه قرار گرفت تا به معنای دقیق کلمه، مردم‎سالاری دینی و جمهوری‌اسلامی شکل گیرد. انقلاب اسلامی طی چندین دهه گذشته، با آراء شخصیت‎های برجسته‎ای که زندگی خود را صرف اعتلاء همه‎جانبه جامعه ایرانی و تکمیل نظری و عملی الگوی حکمرانی منبعث از انقلاب اسلامی نموده‎اند، در مسیر تاریخ به شکل صحیح و سازنده پیش رفته است. یکی از این شخصیت‎های برجسته، آیت‎الله شهید دکتر سید ابراهیم رئیسی(ره) است که در زمره برجسته‎ترین تربیت‎یافتگان مکتب انقلاب قرار داشت و نمونه بارزی از مسئول تراز انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌رود؛ به گونه‌ای که مقام معظم رهبری به مناسبت شهادت ایشان؛ می‌فرمایند: «یکی از بهترین‌ عناصرمان در زیر آسمان را از دست دادیم، یکی از بهترین‌ها را از دست دادیم». همچنین طبق فرمایش معظم‌له در مراسم سی‌وپنجمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره): «ما قبلاً هم شخصیت‌های خدمتگزار داشته‌ایم، اما نه در این حد، نه با این حجم، نه با این کیفیت، نه با این صداقت، نه با این پرکاری و شب و روز نشناختن؛ یک نصاب جدیدی را آقای رئیسی در باب خدمتگزاری به ملت ایجاد کرد». بر این اساس و به‌منظور تداوم راه «آیت‎الله شهید سید ابراهیم رئیسی» و معرفی یک نمونه از الگوی عملی و عینی حکومت اسلامی و با استناد به ماده واحده «تشکیل بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی» (مصوب جلسه 901 مورخ 29/03/1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی)؛ «اساسنامه بنیاد بین¬المللی شهید رئیسی» به شرح مواد آتی؛ احصاء می¬گردد: 
ماده 2- «بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی» که از این ‌پس در این اساسنامه؛ به‌اختصار «بنیاد» نامیده می‌شود؛ نهادی علمی، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی با ماهیت عمومی غیردولتی است که به‌صورت هیأت‌ امنایی اداره می‌شود. 
تبصره- مدت فعالیت بنیاد از تاریخ تأسیس، نامحدود است.
ماده 3- محل استقرار بنیاد، شهر تهران می‌باشد.
ماده 4- اهداف بنیاد
1-     تبیین و تعمیق سیره فرهنگی، سیاسی و قضایی، رویکرد حکمرانی و مدیریتی، سلوک اخلاقی و عملی، منظومه فکری و اندیشه‌های فقهی آیت‌الله شهید رئیسی
2-    ترویج و نشر آگاهی‌ها، باورها و ارزش‌های انقلاب اسلامی و گسترش و تقویت الگوهای‌ فرهنگی جامعه با بهره‌گیری از اندیشه‌های آیت‌الله شهید رئیسی
ماده 5- وظایف و اختیارات بنیاد
بنیاد در راستای اهداف تعیین‌شده، دارای وظایف و اختیارات به شرح ذیل می¬باشد:
1-    پژوهش در آثار، بیانات و تجارب شهید رئیسی
2-    نهادینه‌سازی و تداوم علمی و عملی سلوک سیاسی و سبک مدیریتی و رویکرد تقویت جبهه مقاومت، عدالت‌طلبی و محرومیت‌زدایی و فسادستیزی شهید رئیسی
3-    اعطاء جایزه دوسالانه آیت¬الله شهید رئیسی به آثار علمی و عملی اثرگذار در جهت کارآمدسازی، فساد-ستیزی، پاسخگویی به مشکلات مردم و نظامات حکمرانی در سطح ملی و بین‌المللی با رویکرد تمدن-سازی
4-    انجام فعالیت‌ها و ایجاد مراکز پژوهشی، آموزشی و فرهنگی با مجوز مراجع قانونی 
5-    فعال‌سازی ظرفیت‌های مردمی
6-    همکاری با نهادها و صاحب‌نظران داخلی و خارجی 
7-    مشارکت در برگزاری رویدادهای علمی و فرهنگی 
8-    مشارکت در اعطاء جوایز 
9-    نشر، تولید و عرضه محصولات فرهنگی و رسانه¬ای
ماده 6- ارکان
بنیاد دارای ارکان زیر است:
1-    هیأت امناء
2-    هیأت ‌مدیره
3-    مدیرعامل
ماده 7- ترکیب هیأت امناء
1-    جمیله علم الهدی (رئیس)
2-    دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
3-    رئیس سازمان صدا و سیما
4-    محمد مخبر
5-    ریحانه‌سادات رئیس الساداتی 
6- پنج‌نفر از شخصیت¬های علمی و مدیریتی به انتخاب شورای معین عالی انقلاب فرهنگی و با ابلاغ دبیر شورای عالی هر چهار سال یکبار
تبصره 1- مدیرعامل بنیاد؛ دبیر هیأت‌ امناء خواهد بود.
تبصره 2- در صورت استعفاء یا فوت اعضای بندهای1، 4 و 5؛ هیأت امناء در مورد شخصیت جایگزین؛ تصمیم می¬گیرد. 
ماده 8- وظایف و اختیارات هیأت امناء 
1-    تصویب سیاست‌ها، خط‌مشی¬ها، تصمیم‌گیری¬های کلان و برنامه‎های توسعه‌ای و راهبردی بنیاد
2-    تصویب مقررات و آیین‌نامه‌های پیشنهادی از سوی هیأت‌ مدیره و مدیرعامل 
3-    تصویب وظایف و اختیارات هیأت‌ مدیره و مدیرعامل 
4-    نظارت بر عملکرد سالانه بنیاد
5-    پیشنهاد هرگونه تغییر در اساسنامه بنیاد و ارائه آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت تصویب
6-    تصویب بودجه تفصیلی سالانه و صورت‌های مالی و تعیین حسابرس برای بنیاد
7-    تصویب یا تغییر ساختار تشکیلاتی بنیاد در چارچوب ضوابط و مقررات
8-    تصویب تأسیس شعب بنیاد در سایر نقاط
9-    تصویب هرگونه انتقال، خرید، فروش و تهاتر اموال غیرمنقول بنیاد
10-    انتخاب مدیرعامل و اعضای هیأت‌ مدیره 
11-    ارائه گزارش سالانه فعالیت¬های بنیاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی
تبصره - تعیین حسابرس برای بنیاد؛ از میان حسابداران رسمی یا مؤسسات حسابرسی معتبر صورت می‌پذیرد.
ماده 9- جلسات عادی هیأت‌ امناء، حداقل سالی دو بار، تشکیل می‌شود. جلسات با حضور حداقل دوسوم اعضای هیأت امناء و با حضور رئیس هیأت امناء؛ رسمیت می‌یابد و تصمیمات آن با رأی موافق اکثریت مطلق اعضای حاضر در جلسه معتبر است.
ماده 10- مصوبات هیأت‌ امناء، با امضاء رئیس هیأت امناء؛ ابلاغ می‌گردد و از سوی بنیاد لازم‌الاجراء است.
ماده 11- هیأت مدیره بنیاد متشکل از پنج نفر است که دونفر از میان اعضای هیأت‌ امناء به انتخاب هیأت‌ امناء و سه‌نفر شخصیت حقیقی به پیشنهاد رئیس هیأت‌ امناء، تصویب هیأت ‌امناء و با حکم رئیس هیأت‌ امناء برای مدت چهارسال انتخاب می‎شوند. هیأت ‌مدیره؛ در اولین جلسه رسمی خود یک نفر را از میان اعضاء به عنوان رئیس هیأت‌ مدیره انتخاب می¬کند.
تبصره 1- انتخاب همزمان یک فرد به عنوان رئیس هیأت‌ امناء و رئیس هیأت‌ مدیره؛ امکان‌پذیر نیست. 
تبصره 2- آیین‌نامه داخلی جلسات هیأت‌ مدیره به پیشنهاد رئیس هیأت‌ امناء به تصویب هیأت‌ امناء خواهد رسید.
ماده 12- مدیرعامل؛ از میان اعضاء هیأت‌ امناء عضو هیأت ‌مدیره بنیاد و با تأیید و حکم رئیس هیأت‌ امناء بنیاد برای مدت چهار سال انتخاب می‎شود.
تبصره 1- در صورت پایان دوره چهارساله، تا زمان صدور حکم جدید؛ حکم مدیرعامل قبلی معتبر و انتخاب مجدد وی بلامانع است.
تبصره 2- پذیرش استعفاء و یا عزل مدیرعامل به تصویب هیأت‌ امناء می¬رسد. 
ماده 13- منابع مالی بنیاد
منابع مالی بنیاد عبارتند از:
هدایا، کمک‌های مردمی، کمک¬های دولتی، نذورات و موقوفات، وام¬های دریافتی از صندوق¬های قرض¬الحسنه، بانک¬ها، سازمان¬ها و اشخاص و درآمدهای حاصل از فعالیت‌های بنیاد 
ماده 14- انحلال بنیاد پس از موافقت اکثریت اعضاء هیأت ‌امناء و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و یا به پیشنهاد و تصویب این شورا صورت می‌پذیرد. در صورت انحلال بنیاد و پس از تسویه بدهی‌ها و عودت امانات و موقوفات (مطابق وقف‌نامه و نظر تولیت آن)، تمامی سرمایه‌ها و اموال منقول و غیرمنقول آن با رعایت موازین قانونی و شرعی در اختیار ولی‌فقیه خواهد بود. 
تبصره- در صورت وجود موقوفات، مطابق وقف¬نامه و نیات واقف عمل می¬شود.
ماده 15- مواردی که در این اساسنامه پیش¬بینی نشده است، تابع مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و قوانین و مقررات جاری کشور از جمله مقررات حاکم بر نهادهای عمومی غیردولتی خواهد بود. 
ماده 16- هر گونه تغییر در مفاد این اساسنامه؛ مطابق راهکارهای ذیل امکان‌پذیر است: 
1-    بنا به پیشنهاد هیأت‌ امناء و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
2-    بنا به پیشنهاد و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
ماده 17- این اساسنامه مشتمل بر 17 ماده و 9 تبصره در جلسه 909 مورخ 13/09/1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
مسعود پزشکیان
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی