شناسهٔ خبر: 70458514 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مناطق مرفه‌نشین قزوین سوار بر گسل زلزله

یک کارشناس ارشد عمران گرایش مهندسی زلزله با بیان این‌که برخی مناطق مرفه‌نشین استان قزوین نیز بر روی گسل سوار است، گفت: مناطقی چون پونک، ملاصدرا، منطقه باراجین، در محدوده نزدیک به گسل ساخته شده و مدیریت شهری در تصمیم‌گیری‌های این چنینی باید پاسخگو باشد که چرا توسعه شهر به سمت این مناطق در حال پیشروی است؟

صاحب‌خبر -

علی بهشتیان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیشترین صدمات ناشی از زمین‌لرزه در اثر فروریختن ساختمان‌هاست، بنابراین همه موضوعات از منطقه‌بندی و برنامه‌ریزی گرفته تا طراحی و ساخت‌وساز عوامل اصلی شهر و روستا باید به گونه‌ای باشد که در مقابل زلزله ایمن باشد؛ شهر قزوین نیز به‌عنوان یکی از استان‌های مواصلاتی کشور، از نظر خطر وقوع زمین‌لرزه دارای اهمیت ویژه‌ای است.

این کارشناس مهندسی زلزله با بیان این‌که براساس آخرین گزارش‌های مرکز مطالعات انجمن زلزله‌شناسی استان قزوین، ۳۵ گسل در پهنه مینودری شناسایی شده است که از میان آن‌ها هشت گسل فعال و مابقی به صورت نیمه‌فعال هستند، گفت: در میان گسل‌های فعال استان، گسل شمال قزوین با ۶۰ کیلومتر طول در فاصله ۱۱ کیلومتری شمال شهر وضعیت بغرنجی دارد و پتانسیل رخداد زمین‌لرزه‌ را افزایش داده است.

وی ادامه داد: حرکت صفحات تکتونیکی زمین، یکی از مهم‌ترین علت‌های وقوع زلزله است و این امر شهرسازی و ساختمان‌ها را تحت الشعاع خود قرار داده و تجربه ثابت کرده است که روش‌های پیشگیری و آمادگی نقش مؤثری در کاهش خسارات ناشی از زلزله دارد و شناخت پدیده زمین‌لرزه و اراِئه الگوهای مناسب برای آمادگی و مقابله جمعی و فردی از قبل، هنگام و پس از زمین‌لرزه می‌تواند آثار مخرب آن را کاهش دهد.

بهشتیان با اشاره به این‌که رعایت اصول صحیح شهرسازی در مناطق زلزله‌خیز موضوع مهمی است که می‌تواند تا حدود زیادی از خرابی‌ها پیشگیری کند، بیان کرد: با رعایت نکات ایمنی در مقابل زلزله، می‌توان آسیب‌های ناشی از وقوع آن را تا حد زیادی کاهش داد، هم‌چنین شناخت پدیده زلزله و سایر سوانح طبیعی و ارائه الگوهای مناسب پیش، حین و پس از این سوانح می‌تواند اثرات مخرب آن‌ها را  در شهرها و کشورها کاهش دهد.

این کارشناس تصریح کرد: برخی عوامل مؤثر در آسیب‌پذیری شهرها در برابر زلزله، عوامل انسان‌ساز است و مبنای تشکیل آن‌ها ریشه‌ای طبیعی دارد؛ اگر در ساخت یک بنا از استانداردهای مهندسی و اصول مقاوم‌سازی پیروی شود، به میزان قابل توجه می‌توان ساختمان را در برابر زلزله مقاوم‌سازی کرد.

وی ادامه داد: هرچند که ایمن‌سازی ساختمان‌ها نقش کلیدی در کاهش بلایا دارد اما به همان اندازه که ایمن‌سازی در شهرسازی و ساختمان‌سازی مهم است، به همان اندازه، توسعه توان دستگاه‌های کشور در مدیریت بحران، امدادرسانی و پیشگیری از حوادث نیز مهم و ضروری است.

این کارشناس مهندسی زلزله با اشاره به آیین‌نامه «۲۸۰۰ زلزله» و مقررات ملی ساختمان در برابر زلزله، بیان کرد: بر اساس آیین نامه «۲۸۰۰ زلزله» استان‌ها بر اساس خط زلزله و کمربند زلزله گونه‌بندی و تفکیک شده‌اند و بر اساس آن بعضی شهرها و استان‌ها همچون قزوین در خط زلزله قرار گرفتند.

وی اظهار کرد: بر اساس این آیین‌نامه و مقررات، انتخاب مواد و مصالح ساختمان‌سازی و هم‌چنین شهرسازی برای هر استان متفاوت است، زمانی که مهندس محاسب می‌خواهد ساختمان را محاسبه می‌کند، بر اساس گونه‌بندی نوع خاک استان، مقاومت فشاری بتن و آنتن‌های دخیل در طراحی سازه رعایت می‌شود.

بهشتیان خاطرنشان کرد: یکی از انتقاداتی که به دستگاه‌های اجرایی استان در خصوص زلزله مطرح است عدم رعایت توسعه ساخت‌وساز در مسیر گسل زلزله یعنی مناطق شمالی قزوین است، در دهه اخیر و به خصوص در پنج‌ سال گذشته شاهد پیشروی قزوین به سمت مناطق زلزله‌خیز هستیم و مجوز ساخت‌وساز در این مسیر بدون در نظر گرفتن و انجام مطالعات لرزه‌ای و بررسی فاصله حداقلی سازه‌ها از گسل‌ها، مطالعات زیست محیطی و هواشناسی و بررسی جریان‌های بادی و مطالعات زمین‌شناسی صورت می‌گیرد.

وی با بیان این‌که برخی مناطق مرفه‌نشین استان قزوین نیز بر روی گسل سوار است، گفت: مناطقی چون پونک، ملاصدرا، منطقه باراجین، در محدوده نزدیک به گسل ساخته شده و مدیریت شهری در تصمیم‌گیری‌های این چنینی باید پاسخگو باشد که چرا توسعه شهر به سمت این مناطق در حال پیشروی است.   

 انتهای پیام