شناسهٔ خبر: 70456190 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

برنامه دولت برای اعمال مدیریت و حکمرانی بر واتس‌اپ و گوگل‌پلی چیست؟!

پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی صرفاً یک وسیله ساده انتقال پیام نیستند، بلکه زیست بومی برای زندگی و فعالیت انسان‌ها در عرصه‌های گوناگون هستند.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: به نقل از جهان نیوز جلسه شورای عالی فضای مجازی دیروز برگزار شد و اعضای این شورا به رفع محدودیت‌های دسترسی به واتس اپ و گوگل‌پلی، رای مثبت دادند. البته هنوز جزئیات زیادی از جلسه دیروز منتشر نشده است و ابهاماتی در این زمینه وجود دارد.

در این راستا چند نکته و پرسش را می‌توان مطرح کرد:

یک: یکی از مصوبات شورای عالی فضای مجازی در گذشته، مصوبه «سیاست‌ها و اقدامات ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» است. در تبصره ۲ از ماده ۲ این مصوبه، صراحتاً ذکر شده است: «برای پیام‌رسان‌های اجتماعی خارجی متقاضی مجوز، انجام ذخیره‌سازی و پردازش داده‌ها در داخل کشور و معرفی نماینده رسمی حقوقی تام‌الاختیار داخلی الزامی است». بر این اساس، هرگونه رفع فیلتر سکو‌های خارجی نظیر واتس اپ با عمل کردن به این تبصره و همچنین موارد دیگر مصوبه مذکور باید صورت گیرد. در غیر این صورت، به معنی یله و رها بودن فعالیت یک سکوی آمریکایی در داخل کشور است و چنین چیزی نقض استقلال و حاکمیت جمهوری اسلامی محسوب می‌شود. مانند این است که جمهوری اسلامی در بخش‌هایی از کشور، إعمال حکمرانی نداشته باشد و آنجا تحت اشغال و مدیریت آمریکایی‌ها باشد!

دو: پیامرسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی صرفاً یک وسیله ساده انتقال پیام نیستند، بلکه زیست بومی برای زندگی و فعالیت انسان‌ها در عرصه‌های گوناگون هستند. از همین رو، در همه جای دنیا دولت‌ها و حاکمیت‌ها برای مدیریت و إعمال حکمرانی بر آنها حساسیت نشان می‌دهند. مصوبه دیروز شورای عالی فضای مجازی نیز باید با امکان مدیریت و إعمال حکمرانی همراه باشد؛ وگرنه فقط صدور رفع فیلتر نه تنها دستاورد خاصی محسوب نمی‌شود، بلکه اتفاقاً عین عقب ماندگی از دنیای امروز و نقض بدیهیات حکمرانی تلقی می‌شود!

سه: واتس اپ پس از فتنه سال ۱۴۰۱ در کشورمان مسدود شد. دلیل آن هم نقش آفرینی در این فتنه بود. حال باید پرسید که آیا آن مشکل، برطرف شده است؟ یعنی آیا قرار است این سکو ذیل قوانین کشور فعالیت کند؟ یا اینکه دوباره قرار است اقدام علیه امنیت ملی اتفاق بیفتد و فتنه و آشوب شود و آنگاه همان چرخه، تکرار شود؟ در هر صورت، باید توجه کرد که معقولانه نیست که این سکو‌ها در سایر ایام سال به صورت یله و رها فعالیت کنند و زمینه چینی برای فتنه داشته باشند و بعد، فتنه رخ دهد و ما آنها را مسدود کنیم.

چهار: در مورد گوگل پلی نیز چند سوال مطرح است که دولت باید خارج از فضای هیجانی به آن پاسخ دهد. اول اینکه در گذشته بار‌ها اتفاق افتاده است که برنامه‌های کاربردی ایرانی توسط گوگل پلی حذف شده اند. علاوه بر این، در خود گوگل پلی نیز نرم افزار‌ها و برنامه‌های غیر مجاز (از نظر اخلاقی، امنیتی و...) وجود دارد. دولت برای برطرف کردن این دو مشکل، چه برنامه‌ای دارد؟


پنج: آبان ماه، رئیس جمهور در یکی از جلسات هیئت دولت اشاره کرد: «طرح دولت برای رفع فیلترینگ به معنای رها کردن فضای مجازی نیست، بلکه موجب توسعه و تقویت حکمرانی و استفاده بهینه مردم از آن خواهد شد». در حقیقت، رئیس جمهور فقط وعده رفع فیلتر نداد؛ بلکه در مورد حکمرانی مجازی هم وعده داده است. بنابراین، همه منتظر هستیم تا ببینیم که دولت چگونه می‌خواهد هم واتس اپ و گوگل پلی را رفع فیلتر کند و هم حکمرانی مجازی داشته باشد و جلوی نقض حاکمیت ملی، نقض قوانین جمهوری اسلامی، خروج کلان داده از کشور و فعالیت یله و رهای این سکو‌ها را بگیرد؟