شناسهٔ خبر: 70456151 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

در گفتگو با دانشجو مطرح شد

راه حل مشکلات رایج داوطلبان کنکوری برای موفقیت/ چگونه از مطالعه مؤثر به تسلط کامل برسیم؟

مشاوره تحصیلی گفت: امتحانات دوازدهم دارای اهمیت است و این امتحان‌ها فقط یک آزمون ساده نیستند، بلکه پله‌های موفقیت تحصیلی داوطلبان کنکوری هستند. داوطلبان کنکوری باید پله‌پله پیش بروند، اشتباهاتی که دارند را تحلیل کنند، نقاط قوتشان را پیدا کنند و مرحله‌به‌مرحله جلو بروند.

صاحب‌خبر -

پریناز حیدری، روان‌درمانگر بالینی و مشاور تحصیلی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: امروز می‌خواهم در رابطه با مشکلات رایج داوطلبان کنکوری و راه‌حل‌های مؤثر برای برطرف کردن آنها صحبت کنم.  یک روز یکی از دانش‌آموز‌ها  به من مراجعه کرد و گفت: «من هرچقدر می‌خوانم، سر جلسه یادم میرود.»؛ امروز میخواهم این موضوع را بررسی و تحلیل کنم.

وی در رابطه با مهم بودن امتحانات دوازدهم افزود: در ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که چرا امتحانات دوازدهم دارای اهمیت است و این امتحان‌ها فقط یک آزمون ساده نیستند، بلکه پله‌های موفقیت تحصیلی داوطلبان کنکوری هستند؛ به عنوان مثال کسی که می‌خواهد اورست را فتح کند؛ قدم‌به‌قدم جلو می‌رود و نمی‌تواند با یک پرش به قله برسد.  داوطلبان کنکوری نیز باید پله‌پله پیش بروند، اشتباهاتی که دارند را تحلیل کنند، نقاط قوتشان را پیدا کنند و مرحله‌به‌مرحله جلو بروند. 

مشکلات رایج داوطلبان کنکوری و راه‌حل‌های کاربردی برای موفقیت/ چگونه از مطالعه مؤثر به تسلط کامل برسیم؟

حیدری در ادامه خاطرنشان کرد: اگر داوطلبان کنکوری امروز تلاش کنید، قطعاً فردا استرس کمتری خواهید داشت و از موفقیتتان لذت بیشتری خواهید برد.

چطور درس بخوانیم که مسلط شویم؟

وی در پاسخ به این سوال که چطورداوطلبان باید درس بخوانند که مسلط باشند گفت: داوطلبان کنکوری یادتان باشد که تسلط با تثبیت فرق می‌کند. تثبیت یعنی شما مطلب را متوجه می شوید، ولی تسلط یعنی هر سؤالی از آن  مطلب بیاید، دانش آموزان و داوطلبان کنکوری می‌توانند پاسخ بدهند.

مشکلات رایج داوطلبان کنکوری و راه‌حل‌های کاربردی برای موفقیت/ چگونه از مطالعه مؤثر به تسلط کامل برسیم؟ 

تکنیک‌های یادگیری بدون فراموشی

حیدری در رابطه با تکنیک های یادگیری بدون فراموشی خاطرنشان کرد: آموزش به دیگران یکی از تکنیک های مهم است که وقتی مطلبی رو یاد گرفتید، سعی کنید آن موضوع را برای یکی از دوستانتان یا حتی به یک شیء توضیح بدید؛ اگر نتوانستید، یعنی یادگیری  کامل نیست و باید بیشتر کار کنند و  تکنیک SQ۳R این روش شامل پنج مرحله است که پیش‌خوانی یعنی قبل از شروع مطالعه اصلی، یک بار جزوه یا کتاب رو به‌طور سریع مرور کنید و سؤال‌سازی را انجام بدهید یعنی از روی مطالب، سؤالاتی برای خودتون بسازید و خواندن: که باید با دقت و عمیق مطالعه کنید همچنین، بازگویی مطالب که برای خودتان یا کسی توضیح دهید و در نهایت مرور که برای تثبیت مطالب، آن ها را مرور کنید. 

مشکلات رایج داوطلبان کنکوری و راه‌حل‌های کاربردی برای موفقیت/ چگونه از مطالعه مؤثر به تسلط کامل برسیم؟

ابزار‌های یادگیری

مشاور تحصیلی  گفت: برای اینکه بهتر یاد بگیرید، از فلش‌کارت، برای مرور نکات کلیدی خیلی مفیده است و نقشه‌ی ذهنی (مایند مپ) که این ابزار به شما کمک می‌کد مطالب را به‌صورت دسته‌بندی‌شده و منظم توی ذهن داشته باشید. نقشه ذهنی مثل یک درخت عمل می‌کنه: تنه، موضوع اصلی است که شاخه‌ها، بخش‌های فرعی؛ و برگ‌ها، نکات جزئی را در ذهنتان تثبیت شود.

تمرین‌های دوره‌ای

وی افزود:داوطلبان برای افزایش تمرکز و جلوگیری از خستگی، بهتره هر ۴۵ دقیقه مطالعه، ۵ دقیقه استراحت کنید، داوطلبان آماده‌اید که بهترین عملکردتون رو در امتحانات ببینید بعد از ۱۰ دقیقه مطالعه، حتماً مطالب را مرور کنید. یا اگر یک ساعت درس می‌خوانید، ۱۰ دقیقه استراحت کنید. یادتان باشد که استراحت کردن حق شماست، اما باید به اندازه باشد و همراه با فعالیت‌هایی باشد که ذهن را تازه کند. دقت کنید که هر هفته، مثلاً شنبه‌ها، یک روز را به مرور کلی مطالبی که در طول هفته یاد گرفتید اختصاص دهید. بهتر است این مرور را همراه با آزمون‌های دوره‌ای انجام دهید و تحلیل کاملی از یادگیری خود داشته باشید.

مشکلات رایج داوطلبان کنکوری و راه‌حل‌های کاربردی برای موفقیت/ چگونه از مطالعه مؤثر به تسلط کامل برسیم؟

روش مطالعه مؤثر

حیدری درباره روش مطالعه موثر گفت: مطالعه پاراگراف به پاراگراف که یک مطلب را به‌صورت پاراگراف‌پاراگراف بخوانید و سپس سعی کنید آن را در ۵ جمله برای خودتان توضیح دهید. اگر نتوانستید توضیح دهید، به این معنی است که مطلب را به‌خوبی یاد نگرفته‌اید و باید دوباره مرور کنید و مرور هفتگی که مرور کردن نشان می‌دهد که شما برنامه‌ریزی و اراده کافی برای یادگیری دارید. این کار کمک می‌کند تا مطالب بهتر در ذهن شما تثبیت شده است.

 

راهکارهای مناسب برای مطالعه بهتر

وی افزود: برای جلوگیری از حواس‌پرتی: گوشی را دور کنید و گوشی موبایل یکی از بزرگ‌ترین عوامل حواس‌پرتی است. وقتی گوشی در دسترس نباشد، احتمال تمرکز شما بیشتر می‌شود و حتما میز مطالعه را مرتب کنید چرا که یک میز تمیز و منظم ذهن شما را آرام‌تر و آماده‌تر برای یادگیری می‌کند. یک مورد دیگه که می تواند به داوطلبان کمک کند تمرکز ذهنی است که  اگر هنگام مطالعه ذهن شما منحرف شد، روی کاغذ بنویسید: «الان وقت فکر کردن به این موضوع نیست. » مغزتان را مثل یک کودک شیطان که از این‌سو‌به‌آن‌سو می‌دود، آرام و قاطعانه هدایت کنید. به خودتان بگویید: «بسه، بعداً بهش فکر می‌کنم.» اگر به هر فکر کوچکی که به ذهن‌تان می‌آید توجه کنید، وقت زیادی از دست خواهید داد.

وی در پایان گفت: استفاده از کرنومتر که یک کرنومتر جداگانه تهیه کنید (نه گوشی موبایل) و زمان مطالعه خود را با آن تنظیم کنید. وقتی کرنومتر به پایان رسید، وقت استراحت است. این کار به شما کمک می‌کند که میزان زمان صرف‌شده برای مطالعه را مدیریت می کند.