شناسهٔ خبر: 70453027 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

به بهانه سالروز عملیات کربلای ۴

لزوم روایت درست از کربلای۴ | شهادت دست‌بسته غواصان؛ سند مظلومیت شهدای دفاع مقدس

درخصوص عملیات کربلای۴ روایت‌های متفاوت بسیار است، جا دارد کارشناسان این حوزه، پیش از آنکه دشمنان روایت نادرست را تلقین کنند، دست به تببین و روایتگری واقعی بزنند. لازم است مکرر به ویژه برای نسل جدید تکرار شود که چگونه خاک این سرزمین در دوران دفاع مقدس مورد تجاوز از سوی ارتش حزب بعث قرار گرفت.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین- الناز عباسیان: چه حکمتی است که نزدیک به ۴ دهه از آن سرمای استخوان سوز اروند و شلمچه گذشته اما داغ غواص‌های خط‌شکن سرد نمی‌شود؟ آنهایی که در عملیات کربلای۴ دل به دریا زدند و شدند دریادل. در اروند خروشان و وحشی، کربلایی به راه انداختند که هنوز که هنوزه فاو و ام‌الرصاص به شجاعت‌شان می‌بالد. اما درباره عملیات کربلای۴ که نامش همیشه با بغض و ابهام گره خورده چند نکته حائز اهمیت است؛

  • اول: چون درخصوص این عملیات روایت‌های متفاوت بسیار است، جا دارد کارشناسان این حوزه، پیش از آنکه دشمنان روایت نادرست را تلقین کنند، دست به تببین و روایتگری واقعی بزنند. لازم است مکرر به ویژه برای نسل جدید تکرار شود که چگونه خاک این سرزمین در دوران دفاع مقدس مورد تجاوز از سوی ارتش حزب بعث قرار و جنایت‌های جنگی و ضدحقوق بشری زیادی علیه کودکان زنان و مردم ایران صورت گرفت. سال ششم جنگ سال(۱۳۶۵) و در آن مقطع زمانی ایران در پاسخ به اقدامات متجاوزانه و برای جلوگیری از حملات بیشتر تصمیم به خنثی‌سازی عملیات‌های دیگر دشمن گرفت و عملیات خاکی- آبی کربلای ۴ طراحی و اجراشد. منطقه عملیاتی در جنوب غربی ایران و جنوب شرقی شهر بصره عراق قرار داشت و نیروهای ایرانی باید از رودخانه اروند عبور می‌کردند. به دلایلی عملیات به اهداف تعیین شده نرسید و تعدادی از نیروها به شهادت رسیدند و تعدادی دیگر اسیر شدند. البته که بعد از این عملیات، نیروهای ایرانی دست از کار نکشیده و علت موفق نبودن عملیات را بررسی کردند و عملیات غرورآمیز کربلای ۵ را رقم زدند که معادلات جنگ تحمیلی را به کلی به نفع ایران تغییر داد.

  • دوم: دشمن نیروهای غواص ما را بعد از اسارت کیلومترها با دستان بسته و با لب تشنه و پیاده از منطقه عملیاتی دور کرده و بعد از شکنجه شدن در گودال‌هایی زنده زنده دفن می‌کند. در حالی مطابق کنوانسیون‌های بین المللی با رزمنده ای که سلاح نداشته و یا اسیر شده باید با احترام و کرامت انسانی برخورد شود اما رژیم بعث عراق بدترین رفتارهای ضد حقوق بشری را با اسرای ایرانی انجام داد. تفحص و شناسایی پیکر دست بسته این غواصان اسیر، ۳۰ سال بعد از این عملیات در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ مهر محکمی بر سند مظلومیت شهدای دفاع مقدس و به ویژه شهدای عملیات کربلای ۴ زد.

  • سوم: آمریکا اطلاعات نیروهای ما را به حزب بعث داده بود که این امر باعث لو رفتن عملیات نیروهای ما شده بود. هم‌چنین دولت آمریکا حمایت‌های تسلیحاتی و اطلاعاتی به ارتش حزب بعث کرده بود. اقدامات غیرقانونی دولت آمریکا و مقامات و نهادهای آن در حمایت از دولت عراق جنایت علیه بشریت جنایت جنگی و نقض کرامت انسانی محسوب می‌شود. در تأیید این ادعا "دیوید کریست" مشاور پیشین وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا در مرداد ۱۳۹۲ در مصاحبه ای در بی بی سی فارسی تأیید کرد که کشورش با ارائه اطلاعات و عملیات کربلای ۴ به عراقی ها سبب شکست عملیات شده است.

  • نکته آخر و مهم تر؛ به تازگی در تیرماه سال جاری جلسه رسیدگی به پرونده شهدای غواص دفاع مقدس به طرفیت خوانده آمریکایی شامل دولت ایالات متحده آمریکا و سردمداران این دولت برگزار شد و دادخواهان که همان خانواده شهدای غواص هستند که از حیث خسارت مادی و تنبیهی خواهان رسیدگی به اتهامات مسببان و مباشران در به شهادت رساندن شهدای غواص شدند. این اقدام حاصل تلاش جمعی از وکلای دردآشنا و به ویژه دکتر عزالدین سلیمانی، وکیل این پرونده است که امیدواریم با صدور رای مقتضی برای تسلی قلب خانواده های شهدای غواص اتفاق خوبی رخ داد. صرف نظر از رای و نتیجه این دادگاه، آنچه که ارزشمند است زنده نگه داشتن یاد و روایت مظلومیت شهدای غواص ایرانی در تاریخ جهان است. برماست به عنوان اهالی رسانه در انعکاس این رویداد و دیگر دادخواهی های مشابه از سوی خانواده شهدا بیش از پیش همت بگماریم که این وظیفه شرعی و اخلاقی ماست در برابر حقی که شهدا بر گردن ما دارند.