شناسهٔ خبر: 70453018 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مهمانان متفاوت رسانه/روایت خبرنگاران کوچک یزدی از ایرنا + فیلم

یزد- ایرنا- برای ما یک روز متفاوت بود، مهمانان ویژه‌ای به دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز یزد آمده بودند، میهمانانی که از جنس مسئولان نبودند، میزبانی از کوچکترین خبرنگاران یزد لذت بخش بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا ، در واپسین روز پاییز با دفتر ایرنا مرکز یزد تماس گرفته شد تا بازدیدی برای تعدادی از کودکان و نونهالانی که با نشریه کودک یزد همکاری دارند، مشخص کنیم ، باورم نمیشد که بچه‌هایی با سن کم به حرفه خبرنگاری علاقه داشته باشند و بخواهند برای پیشرفت خود در این حرفه تلاش کنند و شوق و ذوق این حرفه را داشته باشند ، برای من که سال‌ها در حرفه خبرنگاری فعالیت می کنم ، بسیار جالب بود.

ساعت حدود هشت صبح بود که دیدم یک دختر ۹ ساله به همراه مادرش وارد خبرگزاری شد ، متوجه شدم که این یکی از همان خبرنگاران کودک خوش ذوق است که برای بازدید آمده ، کمی با او صحبت کردم که از خبرنگاری و علاقه اش به این حرفه سخن گفت.

دیگر دوستان و به قولی همکاران این خبرنگار کودک که مجموعا پنج نفر بودند، وارد اتاق خبر ایرنا یزد شدند و پس از سلام و احوالپرسی، آنها را به اتاق خبر هدایت کردیم ، از نگاه آنها متوجه شدم که خیلی سوال در ذهن دارند.

نکته جالب این بود که وقتی خبرنگاران کودک بر روی صندلی نشستند هر کدام از آنها دفترچه، کاغذ، قلم و ضبط صوت در دست داشتند، انگار آمده بودند که یک جلسه خبری را پوشش دهند و هر کدام دوستش داشتند که زودتر سوالات خود را مطرح کنند و با این مجموعه آشنا شوند.

این مهمانان متفاوت ایرنا اینگونه خود را معرفی کردند: سارینا ۹ ساله، نازنین زهرا ۱۴ ساله، رقیه ۱۴ ساله، حمیدرضا ۱۲ ساله و ریحانه ۹ ساله، نکته جالب اینکه حمیدرضا و ریحانه خواهر برادر بودند و هر ۲ به حرفه خبرنگاری علاقه فراوان داشتند.

حمیدرضا که ۱۲ سال سن دارد و مبتلا به اختلال اوتیسم است، اطلاعات عمومی خوبی نسبت به سن و سالش دارد، ضمن طرح سوالات به تحلیل برخی از موضوعات فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و دیگر موضوعات می‌پرداخت و مشخص است، اخبار سایت های مختلف خبری و شبکه های اجتماعی را به خوبی دنبال می کند و از شم خبری بالایی برخوردار است.

حمیدرضا خبرنگار شهید ایرنا را می شناسد و وقتی که کاظم شاملو رییس ایرنا یزد به روز خبرنگار اشاره کرد، او نام شهید "صارمی " را به زبان آورد و چند کلامی هم در مورد نحوه به شهادت رسیدن این شهید خبرنگار در مزارشریف صحبت کرد و از حرف‌هایش است که به موضوعات دفاع مقدس و سیاسی علاقه دارد.

سارینا هم معلوم بود که به مبحث تکنولوژی علاقه دارد در مسابقات ایده‌پردازی و نوآوری هم صاحب رتبه شده است، ساکت و آرام نشسته اما از نگاهش پرسشگری می‌بارید و خوب مطالب را یادداشت می کرد.

ریحانه هم نقاشی را خوب بلد است، هدفش از شرکت در کلاس های خبرنگاری، خبرنگار شدن است؛ چون میکروفون را خیلی دوست دارد و حتی وقتی که سوالش را می‌پرسید سریع ضبط صوتش را در مقابل مصاحبه شوند می‌گیرد که این حرکت سارینا خیلی جالب بود، به نظرم پرسشگر قهاری خواهد شد و برای پرسیدن سوالاتش عجله زیادی دارد ، هنوز جواب سوالاتش تمام نشده، سراغ سوال بعدی می‌رود.

مهمانان متفاوت رسانه / روایت خبرنگاران کوچک یزدی از ایرنا + فیلم

نازینی زهرا خیلی آرام تر از بقیه بود شنیدیم در قصه گویی و مجری گری مهارت دارد و در جشنواره استانی قصه گویی در جشنواره ابوذر بخش کودک رتبه کسب کرده است، گویا سابقه خبرنگاریش از دیگر بچه ها بیشتر بوده و اکنون چهار سال است که در نشست های حوزه کودک استان شرکت می‌کند و خبرهای آن را برای نشریه پوشش می دهد، در این بازدید مطالب را با تلفن همراهش آماده می کرد، مشخص بود با این حرفه آشنایی خوبی دارد.

رقیه که از سال ۱۴۰۰ در حرفه خبرنگاری فعالیت دارد، دوربین در دست دارد و عکاس می کند و در حین عکس گرفتن سوال هم می پرسید و یاداداشت برداری می کند، به نظر می رسد عکاس خبرنگار خوبی خواهد شد.

ریحانه و سارینا بعد از تمام شدن نشست با شوق و ذوق به سمت مدیر مسول نشریه کودک رفتند و از او سوال کردند خانم بهرامی خوب بود؟ احساس مفید بودن و خبرنگاران بودن داشتند.

مدیر مسوول نشریه کودک یزد در ابتدا جلسه گفت: این کودکان پس از استعدادیابی ، فعالیت خود را با نشریه کودک یزد شروع کردند و در این زمینه آموزش های لازم به آنها داده شده است.

"مریم بهرامی" هدف از این بازدید را آشنایی این کودکان و خبرنگاران به رسانه های حرفه‌ای و نقش آفرینی کودکان در عرصه رسانه، فرهنگ و اجتماع بیان کرد و افزود: تمام مطالب نشریه کودک یزد توسط خبرنگاران کودک تهیه می شود و اولین نشریه در کشور است که تمام مطالب آن توسط کودکان زیر ۱۲ سال آماده می شود.

"کاظم شاملو" رییس خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز یزد هم در این بازدید با حوصله به سوالات این خبرنگاران کوچک جواب داد و مصاحبه کنندگان صحبت هایش را به رشته تحریر درآوردند.

کودک خبرنگارهای یزدی از این که به دفتر ایرنا آمده بودند، رضایت زیادی داشتند، هر کدام از آنها خبری از این بازدید، آماده کردند و در اختیار ایرنا قرار دادند، برخی از آنها ۲ مطلب تهیه کرده بودند که در ادامه چند نمونه از خبرهای آنها را می خوانیم.

روایت خبرنگاران کوچک

روتیتر: گزارش یک خبرنگار ۹ساله از دفتر خبرگزاری ایرنا یزد
تیتر : حس خوب خبرنگاری

سارینا سرسنگی ۹ ساله - ما خبرنگاران کوچک برای کسب تجربه‌ی خبرنگاری به بازدید از دفتر ایرنای یزد رفتیم، آنجا حیاط یزرگی با درختانی زیبا داشت، من زودتر از بقیه بچه‌ها رسیده بودم، از مادرم پرسیدم، اینجا قبلاً خانه قدیمی بوده؟ مادرم گفت: بله عزیزم اینجا قدیما خونه بودع که خبرگزاری ایرنا را الان ساختن .
در حیاط داشتم بازی می‌کردم، آخر من کمی زودتر از بقیه رسیده بودم؛ چون که برای این بازدید ذوق بسیاری داشتم، ما خبرنگاران کوچکی هستیم که از طرف کلاس خبرنگاری مان به این بازدید آمدیم تا با خبرنگاران و دفتر یک خبرگزاری قدیمی آشنا شویم، من اولین بار است که به اینجور مکانی می‌ رفتم و قرار است در این بازدید سؤالاتی که در ذهنم هست را بپرسم.

در ابتدا با یک آقای مسن روبرو شدم که بسیار مهربان بود و آمد گفت: بیایید داخل، بیرون سرده.
خانم مهربانی هم در یک اتاق نشسته بود و ما را دعوت کرد که در اتاق جلسات منتظر بنشینیم، کمی با ما صحبت کرد، انگار برایش جالب بود که من با این سن قرار است یک خبرنگار باشم.
اسم و فامیلم و اینکه کلاس چندم هستم را پرسید، کمی منتظر ماندیم، مادرم با مربی‌ام خانم بهرامی تماس گرفت و قرار شد ما بیرون پیش بچه‌های گروه برویم و منتظر باشیم تا او بیاید، وقتی پیش بچه‌ها رفتیم دیدیم که خانم بهرامی دارد تند تند می‌آید.
با هم جمع شدیم و وارد خبرگزاری ایرنا شدیم ،گروه ۶ نفری ما با هم وارد اتاق جلسات شدیم، یک آقا ما را به اتاق همراهی کردند، دور میز نشستیم، دوستم ریحانه که او هم مثل من کلاس سوم است از آن آقا پرسید: نام شما چیست؟ آن آقا جواب داد: به نام خدا اسم من "کاظم شاملو" است و رییس خبرگزاری جمهوری اسلامی یا همون ایرنا در یزد هستم.
قرار بود رئیس خبرگزاری درباره کارش با ما صحبت کند، او مدرس دانشگاه هم هست و خیلی خوب به ما توضیح می‌داد.

بچه‌ها هر کدام سؤالاتی از آقای شاملو پرسیدند نوبت به من که رسید، از وی پرسیدم: ابزار شما خبرنگاران چیست؟ گفت: در سال‌های نه چندان دور خبرنگاران دستگاه‌ها و وسیله‌های بزرگی داشتند که هر وقت می‌خواستند با فردی مصاحبه کنند، باید با خود می‌بردند. مثلٱ دستگاه ضبط صدا که خیلی بزرگ و سنگین بود و یا دستگاه تلکس که خبرها را با آن آماده می‌کردند، الان که وسایل پیشرفت کرده، با گوشی‌هایمان می‌توانیم صدا ضبط و عکس بگیریم و حتی متن خبر را بنویسیم.

رییس ایرنای یزد در پاسخ به سوال دوم من که درباره مراحل تهیه یک خبر بود هم توضیح داد: ما خبرنگاران حالا برای اینکه زودتر خبر را منتشر کنیم، حتی توی همان جلسه متن‌ها را با گوشی یا تب‌لت آماده می‌کنیم و پس از تنظیم نهایی خبر و انتخاب تیتر مناسب و جذاب آن را منتشر می کنیم.

تیتر: احساس خبرنگاران کوچک
من سارینا سرسنگی، ۹ساله هستم ،با خودم دفترچه و قلم برده بودم، حرف‌های آقای شاملو رییس خبرگزاری را در دفترم نوشتم یکی از دوستانم با گوشی از جلسه ما عکس تهیه کرد ، آن یکی دوستم هم با دستگاه ضبط صدا، صحبت‌ها را ضبط کرد.


دوستم ریحانه مثل من یادداشت‌برداری کرد، اما حمیدرضا که حافظه خیلی خوبی دارد تمامی اتفاقات را در ذهنش ثبت کرد.
بعد گروه‌مان از آقای شاملو و خانم دانشی خبرنگار مرکز یزد تشکر کردیم آقای شاملو هدیه‌ای برای ما آماده کرده‌ بود ، من چون خیلی ذوق داشتم کادو را همانجا باز کردم و دیدم داخلش یک مداد و ظرف غذاست، خیلی ذوق کردم، ظرف غذا را خیلی دوست داشتم، وقت رفتن به خانه شد، از مادرم پرسیدم: با کی می‌رویم؟ مادرم گفت: با دوستانت ریحانه و حمیدرضا و من خیلی خوشحال شدم، چون تا محل کار مادرم با ریحانه درباره اینکه می‌خواهیم خبرنگار شویم و خبرهای جالبی تهیه کنیم، صحبت کردیم.
با ریحانه و حمیدرضا خداحافظی کردم و در دلم با خودم گفتم چه احساس خوبی دارم از اینکه توانستم کار خبرنگارها را از نزدیک ببینم با شغل خبرنگاری آشنا شوم. من می‌خواهم در آینده خبرنگار بزرگی شوم تا بتوانم خبرها را برای همه مردم دنیا بنویسم.

تیتر: خبرنگاران نو و کوچک از خبرگزاری کهن و بزرگ بازدید کردند؛یک روز در خبرگزاری

نازنین زهرا بهرامی ، ۱۴ ساله - پنج خبرنگار کوچکِ به منظور آموزش خبرنگاری از خبرگزاری ایرنا یزد بازدید کردند، این افراد پنجمین گروه خبرنگاران کوچک بودند که توسط یک مؤسسه فرهنگی، آموزش خبرنگاری می‌دیدند.
آنها در این بازدید دانستند که خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در سال ۱۳۱۳ متولد شده و اکنون ۹۰ سالگی خود را طی می‌کند.
کاظم شاملو رئیس ایرنا یزد در این بازدید گفت: این رسانه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با نام آژانس خبری پارس فعالیت می کرد و بعد از پیروزی بنام خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا ) تغییر نام داد و اکنون در تمام استان‌های کشور و حتی خارج از کشور دفتر خبری دارد و فعالیت می کند.

وی در این بازدید از خاطرات و تجربیات دوران خبرنگاری برای ما تعریف کرد و توصیه‌هایی را به منظور رشد خبرنگاران کوچک با آنها در میان گذاشت.
شاملو درباره نحوه تهیه خبر، چگونگی انجام مصاحبه، خاطرات خبرنگاری و غیره توضیحاتی را ارائه کرد و تأکید کرد: کار خبرگزاری سه تا اصل دارد ، دقت ، صحت و سرعت که در تهیه خبر باید به این سه اصل توجه جدی داشته باشیم.

یک تلفن همراه برای خبرنگاری کافی است
شاملو به خبرنگاران کوچک، ابزار خبرنگاری در قدیم را که نمونه هایی از آن در گوشه اتاق خبر این رسانه قرار داشت، را به ما نشان داد و گفت: در گذشته برای ضبط صدا و نوشتن خبر از دستگاه های بزرگ استفاده می‌شد در حالیکه الان فقط یک تلفن همراه برای تهیه و انتشار خبر کافی است.
وی دربارۀ روش هایی که یک خبرنگار می‌تواند خبر را تهیه کند، توضیح داد و افزود: دریافت دعوتنامه یکی از روش هایی است که سازمان‌ها و جاهایی که قرار است اطلاعاتی را به گوش مردم برسانند، از خبرنگاران می‌خواهند تا در جلسه‌ای شرکت و اطلاعات را بشنوند و منتشر کنند.

شاملو اضافه کرد: بعضی اوقات هم متوجه می‌شویم اتفاقی در نقطه‌ای از شهر رخ داده که با عکاس به آنجا می‌رویم و اطلاعات کامل را از طریق سؤالات دریافت می‌کنیم و روش دیگر این است که خبرنگار خودش به موضوعی علاقه دارد، پس به سراغ تهیه خبر درباره آن موضوع می‌رود.

وی به خبرنگاران کوچک در رابطه با انواع رسانه‌های مختلف گفت: مثلأ صداسیما رسانه سمعی و بصری است، مجلات و روزنامه ها رسانه های چاپی. خبرگزاری ها، رسانه های اینترنتی یا سایبری هستند که می توانند هم کار متنی مانند روزنامه ها و تولید فیلم و عکس مانند صدا و سیما انجام دهند.
رییس خبرگزاری ایرنا مرکز یزد به خبرنگاران کوچک توصیه کرد : کتاب بخوانید تا اطلاعات عمومی بیشتر داشته باشید و بتوانید در راهی که پیش گرفته‌اند، یعنی خبرنگار شدن، موفق باشید.

تیتر: خبرنگار خوب ساکت نیست بلکه یک پرسشگر خوب است

رقیه ۱۴ ساله - در بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) ما خبرنگاران کوچک را به اتاق جلسه هدایت کردند ما را با ابزارهای مورد استفاده خبرنگاران در قدیم آشنا شدیم و این یک تجربه جذاب برای ما بود که اول راه هستیم ، سپس از رییس خبرگزاری ایرنا در استان یزد، آقای کاظم شاملو سؤالاتی را پرسیدیم و پاسخ‌ها را یادداشت کردیم.

چه زمانی خبرگزاری ایرنا تاسیس شد؟
این رسانه در سال ۱۳۱۳ با نام آژانس خبری پارس تاسیس شد.

آیا ایرنا اولین و قدیمی‌ترین رسانه در ایران بوده است؟
اولین روزنامه کشور ما اسمش کاغذ اخبار بوده و مربوط به ۲۰۰ سال قبل است بعد از آن روزنامه وقایع اتفاقیه منتشر شد. آژانس پارس صد سال بعد از این روزنامه ها شروع به کار کرد.

چرا می‌گویید آژانس پارس؟
نام خبرگزاری ایرنا قبل از انقلاب اسلامی آژانس خبری پارس بود و بعد از انقلاب به خبرگزاری جمهوری اسلامی یا ایرنا تغییر کرد.

دفتر خبرگزاری از چه افرادی تشکیل شده است؟
در یک رسانه مهمترین افرادی که کار می‌کنند، خبرنگاران و گزارشگران هستند زیرا خبرها را آنها آماده می‌کنند و بعد برای کسی که عنوانش دبیر یا سردبیر است، می فرستند، عمومأ عکاس، خبرنگار و سردبیر در رسانه‌ها مشغول به کار هستند.

پس فقط سه نفر هستید؟
نه. بعضی افراد با ما کار می‌کنند اما از راه دور، خبرنگاران دو گروه هستند؛ عده ای در داخل رسانه کار می‌کنند و عده ای بیرون از دفتر رسانه در شهرستان‌های مختلف فعالیت می کنند .

ابزار خبرنگاری چیست؟
در گذشته دستگاه ضبط صدا، دستگاه ضبط ویدیو، دوربین های عکاسی بزرگ و دستگاه تلکس برای برای تهیه خبر لازم بود اما هرچه علم پیشرفت کرد کار خبرنگاران آسان تر شد و الان تنها یک تلفن همراه برای کار خبرنگاری کافی است.

چند نوع رسانه داریم؟
روزنامه، خبرگزاری و مجله با هم فرق دارند، رسانه هایی مثل صدا و سیما را سمعی و بصری (صدا و تصویر) می‌نامند، رسانه های چاپی مثل مجله ها و روزنامه ها هستند، رسانه های اینترنتی مثل خبرگزاری ها را سایبری هم می گویند و برخی رسانه ها هم الکترونیکی هستند مثل مجله های الکترونیکی که فقط به صورت اینترنتی منتشر می شوند.

بارگزاری و انتشار خبر در سایت چگونه انجام می‌شود؟
بارگزاری خبر از طریق یک صفحه با نام تحریریه انجام می‌شود که شامل قسمت های مانند تیتر، روتیتر، لید، متن خبر و جایگاه عکس و فیلم است و زمانی که خبرنگاران اینها را در صفحه تحریریه آماده کردند، گزینه ثبت را می زنند و خبر را برای دبیر یا سردبیر ارسال می کنند و سردبیر اطلاعات آن را بررسی می‌کند که اگر ایرادی نداشته باشد آن را در سایت منتشر می‌کند ، در غیر اینصورت ابتدا ایرادات نگارشی محتوایی را برطرف و بعد خبر را منتشر می کند.

چطور مطلع می‌شویم که یک خبر را باید تهیه کنیم؟
یک روش اینکه دعوتنامه دریافت کنیم، روش دیگر وقتی است که متوجه شویم اتفاقی در جایی افتاده خبرنگار و عکاس به آنجا می‌روند و با سؤالات خود اطلاعات کامل و کافی را دریافت می‌کنند، روش دیگر این است که فرد خبرنگار خودش به موضوعی علاقه دارد، پس به سراغ تهیه گزارشی درباره آن موضوع می‌رود.

آیا انتشار خبر زمان محدودی دارد؟
شغل خبرنگاری محدود به زمان و مکان نیست؛ اما گاهی خبر ممکن است که اتفاقی باشد که اگر روز بعد آن را بشنویم، دیگر دیر شده باشد و به اصطلاح ما، خبر سوخته شده است، بنابراین باید خبر در کم‌ترین زمان ممکن منتشر شود.

یک خبرنگار خوب مهمترین ویژگی اش چیست؟
خبرنگار خوب ساکت نیست، بلکه یک پرسشگر خوب است.