به گزارش سلام نو به نقل از جماران، در حالی که عملکرد الشرع به عنوان رهبر در ادلب نسبتا مثبت بوده، هنوز مشخص نیست که او و متحدانش چگونه میتوانند کل کشور را اداره کنند که بسیار متنوعتر از ادلب است.
زمانی که دیپلماتهای آمریکایی روز جمعه وارد دمشق شدند، احمد الشرع، رهبر هیات تحریر الشام که فعلا سکان امور در سوریه را بر عهده دارد احتمالا با پیامی جدید و البته شفاف به استقبال آنها رفته است: «تحت حکومت او، هیچ تهدیدی متوجه غرب نخواهد بود.»
ان بی سی در گزارشی در این باره مینویسد:
الشرع که نام جنگی خود، ابو محمد الجولانی، را کنار گذاشته، از زمانی که نیروهای شورشی تحت رهبری گروهش، هیئت تحریر الشام (HTS)، رژیم بشار اسد را سرنگون کردند، این پیام را در دیدارها با دیپلماتهای غربی و رسانهها منتقل کرده است. او همچنین خواستار لغو تحریمهای آمریکا و سایر کشورها علیه سوریه شده است. او در مصاحبهای با بیبیسی که این هفته انجام شد، گفت: «اکنون، پس از همه آنچه رخ داده، باید تحریمها برداشته شود، زیرا این تحریمها علیه رژیم قبلی هدفگذاری شده بودند.» الشرع که کت و شلواری شیک و پیراهن سفید به تن داشت و دیگر از لباس نظامی و عمامهای که زمانی به عنوان رهبر جهادی میپوشید خبری نبود، اضافه کرد: «نباید با قربانی و ظالم به یک شکل برخورد شوند.»
او همچنین تلاش کرده تا از گذشته خود به عنوان یک رهبر جهادی که با گروههای تروریستی داعش و القاعده مرتبط بود، فاصله بگیرد. او با اتخاذ لحنی معتدلتر، وعده داده که دورهای از تغییرات را رقم خواهد زد که در آن دولتی فراگیر زمام امور را در اختیار خواهد داشت و نماینده گروههای مختلف دینی و قومی خواهد بود. با این همه، الجولانی سابق برای قانع کردن مردم به اینکه واقعاً تغییر کرده، راه دشواری پیش رو دارد.
الشرع همچنین تلاش کرده تا تحریر الشام را معتدلتر جلوه دهد و در مصاحبه خود با بیبیسی تأکید کرد که این گروه نباید به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شود، زیرا غیرنظامیان یا مناطق غیرنظامی را هدف قرار نمیدهد.
بر خلاف طالبان در افغانستان که زنان را از تحصیلات عالی، فضاهای عمومی مانند پارکها و اکثر مشاغل منع کردند، بیبیسی گزارش داد که الشرع گفته رویکرد او بسیار فراگیرتر خواهد بود و به سابقه تحریر الشام در مناطق تحت حکومتش طی سالهای اخیر، به ویژه در شهر ادلب در شمال غرب سوریه اشاره کرد.
او گفت: «دانشگاهها بیش از هشت سال است که به کار خود در این مناطق ادامه میدهند و فکر میکنم درصد حضور زنان در دانشگاهها بیش از ۶۰ درصد است.
الشرع همچنین قول داد که یک کمیته حقوقی سوری برای نوشتن قانون اساسی جدید کشور تشکیل شود.
دانا استرول، مقام سابق وزارت دفاع آمریکا، گفت: «او همه چیزهایی را میگوید که به نظر من واشنگتن و اروپا میخواهند بشنوند، از جمله انتقال به یک حکومتی فراگیر و بازتابدهنده اراده همه سوریها. اما آنچه نمیدانیم این است که این رویکرد تا چه زمانی دوام خواهد آورد؟ آیا او به وعدههایش عمل خواهد کرد؟ و اگر در انتخابات پیروز نشود، آیا بهطور مسالمتآمیز کنار خواهد رفت؟ اینها پرسشهای بزرگی هستند.»
دولت بایدن اعلام کرده که در حال بررسی حذف تحریر الشام از فهرست سازمانهای تروریستی است، اما این موضوع به این بستگی دارد که آیا الشرع و گروه رهبری جدید او را میتوان شریک قابل اعتمادی برای تعامل دانست یا خیر.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در یک نشست خبری گفت: «ما اکنون در حال مشاهده اقدامات آنها هستیم و به طور قطع روشن کردهایم که باید در تعامل با گروههای دیگر در داخل سوریه فراگیر عمل کنند، به حقوق زنان و اقلیتها احترام بگذارند و از سوریه به عنوان پایگاهی برای گروههای تروریستی استفاده نشود.»
در حالی که بسیاری به تغییرات الشرع با احتیاط نگاه میکنند، او در طول جنگ داخلی سوریه مسیر خاص خود را طی کرده و در مسیر به قدرت رسیدن خود، داعش و القاعده را نیز به چالش کشیده است.
الشرع که در سال ۱۹۸۲ در سوریه به دنیا آمده، یکی از جنگجویان خارجی بود که پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، وارد این کشور شد تا با نیروهای آمریکایی بجنگد و توسط ارتش آمریکا بازداشت شد. پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، ابوبکر البغدادی، رهبر دولت اسلامی عراق (داعش)، او را به سوریه فرستاد تا جبهه النصره، شاخهای از القاعده را تأسیس کند. اما وقتی البغدادی از شراء خواست جبهه النصره را با داعش ادغام کند و داعش را تشکیل دهد، او مخالفت کرد و به جای آن با القاعده بیعت کرد. در سال ۲۰۱۷، او جبهه النصره را منحل کرد و تحریر الشام را تشکیل داد، که قبل از تسلط شورشیان بر سوریه در اوایل این ماه و برکناری اسد و رژیمش، در ادلب قدرت داشت.
در حالی که عملکرد الشرع به عنوان رهبر در ادلب نسبتا مثبت بوده، هنوز مشخص نیست که او و متحدانش چگونه میتوانند کل کشور را اداره کنند که بسیار متنوعتر از ادلب است.