شناسهٔ خبر: 70452365 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

عبور از دروازه تاریخ با تشییع استاد نجات‌اللهی و کشتار تشییع‌کنندگان

امروز پنجم دی ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۲۳ جمادی الثانی ۱۴۴۶ هجری و ۲۵ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی منشاء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، امروز ۵ دی ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

 

عبور از دروازه تاریخ با تشییع استاد نجات‌اللهی و کشتار تشییع‌کنندگان



قتل استاد کامران نجات‌اللهی و ۲۵۰ تشییع کننده- ۱۳۵۷

به دنبال اوج‌گیری نهضت اسلامی مردم ایران علیه رژیم پهلوی در دوم دی ۱۳۵۷ حدود ۷۰ نفر از استادان و مدرسان دانشگاه‌ تهران در اعتراض به رفتار خشونت‌آمیز ماموران رژیم پهلوی و سرکوب مبارزات حق‌طلبانه مردم ایران و تعطیلی دانشگاه‌ها، در ساختمان مرکزی وزارت علوم در تهران تحصن کردند.

به دنبال این تحصن نظامیان ارتشی و شهربانی برای درهم شکستن اعتصاب استادان به آنها حمله کردند. در این اقدام استاد کامران نجات اللهی از استادان جوان دانشگاه پلی‌تکنیک تهران در ۲۷ سالگی به قتل رسید و شهید شد.

فردای آن روز در ۶ دی ۱۳۵۷ هزاران نفر از مردم تهران به همراه آیت‌اللَّه سیدمحمود طالقانی پیکر بی‌جان شهید نجات‌اللهی را تشییع کردند.

این مراسم یکی از صحنه‌های خونین قبل از پیروزی انقلاب اسلامی را رقم زد. با یورش مزدوران پهلوی به این مراسم بیش از ۲۵۰ نفر از مردم تهران در میدان انقلاب تهران به شهادت رسیدند.

پیکر مطهر شهید نجات‌اللهی در نهایت در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.

در تقویم خورشیدی مناسبت‌های دیگری چون زادروز ابوعبدالله جعفر بن محمد بن حکیم بن عبدالرحمن بن آدم متخلص به رودکی از نخستین شاعران پارسی‌گوی ایرانی در سال ۲۳۷، رحلت عالم جلیل و فقیه کبیر آیت‌اللَّه سید علی حسینی مرعشی ملقب به سیدالاطبّاء مرعشی در سال ۱۲۷۷، انتشار روزنامه ندای وطن در سال ۱۲۸۵، کناره‌گیری حسینقلی نواب از وزارت امور خارجه و جایگزینی میرزا حسن‌خان اسفندیاری ملقب به محتشم‌السلطنه به جای او در کابینه میرزا حسن مستوفی‌الممالک معروف به آقا در سال ۱۲۸۹، جایگزینی ابوالحسن ابتهاج مدیر بانک رهنی ایران به جای حسین علاء در کسوت ریاست بانک ملی ایران و استعفای اعتراضی ابراهیم زند معاون اول بانک ملی به این انتصاب در سال ۱۳۲۱، انتصاب علی منصور به استانداری آذربایجان و سپهبد مرتضی یزدان‌پناه به ریاست بازرسی ارتش در استان‌های آذربایجان و کردستان در سال ۱۳۲۵، رحلت آیت‌الله سید صدرالدین صدر از اعاظم علماء و مراجع بزرگ تقلید قم در ۷۴ سالگی در سال ۱۳۳۲، آغاز بهره‌برداری از تأسیسات نفت جنوب توسط کنسرسیوم خارجی یک سال بعد از سقوط کابینه دکتر محمد مصدق در سال ۱۳۳۳،  سفر ‌هامر شولد دبیرکل وقت سازمان ملل متحد به تهران در سال ۱۳۳۴، اعلام عزای عمومی در مشهد توسط امام خمینی در سال ۱۳۵۷، درگذشت حبیب‌اللَّه ذوالقدر شاعر معاصر در سال ۱۳۶۷، سالروز زلزله شدید بم در سال ۱۳۸۲، درگذشت ایرج بسطامی خواننده موسیقی سنتی در سال ۱۳۸۲، درگذشت احمد رادی نمایش‌نامه‌نویس در سال ۱۳۸۶، سفر ذوالفقار علی بوتو نخست‌وزیر وقت پاکستان به تهران در سال ۱۳۵۵، انتشار اعلامیه توسط «اتحاد نیروهای جبهه ملی ایران» علیه سواک، انتشار مقاله توهین‌آمیز روزنامه رستاخیز علیه آیت‌الله سید مصطفی خمینی دو روز بعد از مراسم بزرگداشت چهلمین روز رحلت ایشان و واکنش دوستداران ایشان در قالب مقاله‌ای تحت عنوان سرباز حوزه علمیه در سال ۱۳۵۶ به ثبت رسیده است.
 

عبور از دروازه تاریخ با تشییع استاد نجات‌اللهی و کشتار تشییع‌کنندگان


در تقویم قمری نیز مناسبت‌هایی چون درگذشت طاهر ذوالیمینین از سرداران سلسله عباسی در سال ۲۰۷، رحلت آیت‌اللَّه ملا حبیب‌اللَّه کاشانی عالم و دانشمند در سال ۱۳۴۰ و وفات آیت‌اللَّه سیدهاشم نجف‌آبادی میردامادی در سال ۱۳۸۰ به ثبت رسیده است.
 

عبور از دروازه تاریخ با تشییع استاد نجات‌اللهی و کشتار تشییع‌کنندگان



رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی به شرح زیر است:

تولد حضرت عیسی مسیح(ع) - ۶۲۲ سال

حضرت عیسی بن مریم(ع) پیامبر بزرگ الهی در ۲۵ دسامبر سال اول میلادی یعنی ۶۲۲ سال قبل از هجرت پیامبر بزرگ اسلام(ص) در بیت لحم واقع در سرزمین فلسطین به دنیا آمد. با این حال تاریخ دقیق تولد ایشان دقیق نیست.

یهودیان در قرن ششم قبل از هجرت پیامبر اسلام روز ۲۵ دسامبر را به عنوان میلاد مسیح (ع) برگزیدند، در صورتی که تاریخ‌نویسان معتقدند تولد حضرت مسیح ۴ یا ۶ سال قبل از آن بوده است.

حضرت عیسی(ع) به فرمان خدا به گونه‌ای اعجازآمیز از مادری باکره و پاک متولد شد و سپس در گهواره شروع به سخن گفتن کرد و پیامبری خود را بشارت داد. بعد از مبعوث شدن به رسالت کتاب انجیل را فرود آورد.

زمان جوانی حضرت عیسی(ع) دوره بحرانی تاریخ یهود بود. آنان تحت سیطره رومیان چشم انتظار موعودی نجات‌بخش بودند. با این حال با ظهور مسیح(ع) با وجود دیدن نشانه‌ها و معجزات بر حق آن حضرت، باز هم با ایشان به مخالفت برخاستند.

آن حضرت در دوران حیات خود به موعظه و شفای بیماران می‌پرداخت و در تعلیمات خویش، بیشتر از تمثیل بهره می‌گرفت. معجزات فراوان، تبیین مسائل اخلاقی به همراه مثال‌ها، شفای بیمارانِ علاج‌ناپذیر و بالاخره پافشاری بر اطاعت از شریعت و پرستش خدای یکتا باعث شد تا تعداد زیادی گرد وی جمع شوند.

پیروان نزدیک و خاص او حواریون نام داشتند که ۱۲ نفر بودند و همیشه همراه حضرت بودند. مسیح(ع) که از ۳۰ سالگی به نبوت برگزیده شد، سرانجام مورد تهدید بزرگان قوم یهود قرار گرفت و آنان تصمیم به قتل وی گرفتند.

سران یهود از اینکه مردم به عیسی(ع) علاقه‌مند شدند، احساس نگرانی کردند و می‌دانستند اگر او را آزاد بگذارند، همه مردم به او ایمان می‌آورند. روی گردانی یهودیان از بزرگان خود باعث شد تا سران یهود به این نتیجه برسند که باید عیسی(ع) را برای حفظ قوم خود، قربانی کنند.

آنان وقتی خواستند حضرت را به قتل برسانند به فرمان خداوند مسیح(ع) را از نظرها پنهان کرد و یهودیان فردی شبیه به عیسی(ع) را به صلیب کشیدند و به شهادت رساندند.

در روایات اسلامی و شیعی، بازگشت عیسی(ع) در زمان ظهور حضرت مهدی موعود(عج) مورد تاکید قرار گرفته است. نام حضرت عیسی(ع) در ۱۳ سوره قرآن ۴۵ بار تکرار شده است.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون تأسیس کمپانی هند شرقی فرانسه در هندوستان در سال ۱۶۶۵، تولد اسحاق نیوتن ریاضیدان و دانشمند انگلیسی در سال ۱۶۴۳، تولد کلارا بارتون بنیانگذار صلیب سرخ امریکا در سال ۱۸۲۱، ‌تولد محمد انورسادات رئیس‌جمهور فقید مصر در سال ۱۹۱۸، درگذشت چارلی چاپلین کمدین و هنرپیشه معروف سینما در سال ۱۹۷۷، اعدام نیکلای چائوشسکو دیکتاتور پیشین رومانی در جریان کودتا در این کشور در سال ۱۹۸۹ و استعفای میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ به ثبت رسیده است.

انتهای پیام