شناسهٔ خبر: 70451306 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

به‌رغم کاهش ۰.۳ واحد درصدی اختلاف تورم فقرا و اغنیا ثبت شد

بیشترین فشار تورم ماهانه آذرماه روی شانه‌های دهک اول

صاحب‌خبر -

طبق آمارهای مرکز آمار ایران، گرچه بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه آذرماه، متعلق به دهک‌های نهم و دهم بوده، بیشترین نرخ تورم ماهانه بار دیگر در دهک اول ثبت شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، بر اساس داده‌هایی که مرکز آمار ایران، به تازگی از شاخص قیمت مصرف‌کننده منتشر کرد، نرخ‌های تورم سالانه، ماهانه و نقطه به نقطه، در آذرماه امسال کاهشی شدند. طوری که نرخ تورم سالانه در آخرین ماه پاییز معادل 32.5 درصد ثبت شد، نرخ تورم ماهانه رقم دو درصد را ثبت کرد و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز به 31.4 درصد کاهش پیدا کرد. نرخ تورم ماهانه آذرماه در مقایسه با افتی 0.8 واحد درصدی را تجربه کرد و این کاهش، خود را تورم هر دهک نیز نشان داد. با این حال، دهک هزینه‌ای اول با ثبت رقم 2.22 درصدی، بیشترین تورم ماهانه را ثبت کرد. در این میان، نکته جالب آن بود که پس از دهک اول، بیشترین نرخ تورم ماهانه با رقم 2.1 درصدی، به دهک دهم رسید. همچنین دهک‌های دوم و سوم با ثبت تورم‌های ماهانه 2.07 درصد و 2.01 درصدی در رده‌های بعد قرار گرفتند و تورم ماهانه باقی دهک‌ها، زیر دو درصد بود.

بررسی نرخ تورم سالانه آذرماه به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای حاکی از آن است که دهک نهم بیشترین رقم این نرخ را به خود اختصاص داده است؛ طوری که نرخ تورم 12 ماهه در این دهک معادل 32.9 درصد ثبت شد. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم در میان دهک‌ها، متعلق به دهک اول با رقم 30 درصدی بود. به این ترتیب، فاصله نرخ تورم سالانه بین دهک اول و دهم در پایان آذرماه به 2.9 درصد رسید که نشان دهنده کاهش 0.3 واحد درصدی این رقم در مقایسه با آبان‌ماه است. گفتنی است که نرخ تورم سالانه یا 12 ماهه، معادل درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.

دیگر شاخص بررسی شده در گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم نقطه به نقطه است. نرخ تورم نقطه به نقطه نشان می‌دهد قیمت یک سبد یکسان از کالاها و خدمات در مقایسه با ماه مشابه سال قبل چه تغییری کرده است. بررسی‌ها حاکی از آن هستند که دهک‌های اول و دهم، به ترتیب کمترین و بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه آذرماه را ثبت کردند؛ طوری که این نرخ در دهک اول معادل 30.1 درصد و در دهک دهم، 32.1 درصد رقم خورد.

تفاوت در نرخ‌های تورم دهک‌های اقتصادی، از تفاوت در شیوه هزینه‌کرد و سبد مصرفی خانوارهای هر دهک نشات می‌گیرد. بر اساس آمارهای مرکز آمار، دهک‌های پایین‌تر در مقایسه با دهک‌های بالا، بخش بیشتری از درآمدشان را به خرید کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات اختصاص می‌دهند. از سوی دیگر، نرخ تورم نیز در کالاها و خدمات گوناگون متفاوت است و همین تفاوت، اختلاف در نرخ‌های تورم دهک‌ها را رقم می‌زند.