شناسهٔ خبر: 70450054 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: بسیج نیوز | لینک خبر

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

معضل ترافیک را در شهری تصور کنید که هر فردی برای انجام هر کاری از کم‌اهمیت تا فوری و اورژانسی ناچار باید به مرکز شهر مراجعه کند، آنجا پارکینگ به اندازه کافی ندارد، خیابان‌ها کم‌عرض است و حمل و نقل عمومی هم آنچنان توسعه نیافته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام به نقل از ایرنا ، تقریبا تمامی مراکز خدماتی، درمانی، رفاهی و تجاری در ایلام شهری با ۲۲۰ هزار نفر جمعیت در مرکز شهر قرار دارد و از خرید نخ و سوزن تا دارو و دکتر، همه ناچار به مراجعه به این منطقه هستند.

منطقه مرکزی شهر ایلام نیز بدلیل قدمت بالا و طراحی بدون آینده‌نگری سال‌های گذشته، دارای معابر و خیابان‌های کم‌عرض است و همچنین روز بروز بر تمرکز آن افزوده می‌شود.

این ۲ مساله شامل تمرکزگرایی و طراحی نامناسب که سال‌هاست بدون هیچگونه راهکاری رها شده‌ به معضلات دیگری نیز دامن زده‌ است از جمله اینکه بدلیل عرض کم خیابان‌ها امکان توسعه حمل و نقل عمومی وجود ندارد؛ شاید هم اراده‌ای برای انجام آن نیست.

بیشتر طراحی‌های شهر ایلام مربوط به زمان قبل از انقلاب است که نیازهای فراتر از زمان خود را پوشش می‌دادند اما در دوران بازسازی پس از جنگ، برنامه‌ریزی مناسب با آینده در طراحی مناطق جدید شهری انجام نشد.

رفتارهای ترافیکی نامناسب شهروندان آموزش‌ندیده را هم باید به این مشکلات اضافه کرد تا عمق فاجعه ترافیک خصوصا در ساعات عصر قابل درک‌تر باشد.

رفتن به مرکز شهر و انجام کارهای روزمره به یک مساله زجرآور تبدیل شده است، شهروندان دقایق زیادی را باید صرف پیدا کردن جای پارک کنند و چندین بار خیابان‌ها و کوچه‌ها را دور بزنند تا شاید جایی پیدا شود، این خود نیز به معضل ترافیک دامن می‌زند.

ایلام شهری که سال‌های نه چندان دور به شهر بدون چراغ راهنما معروف بود اکنون نه‌تنها در هسته مرکزی شهر که در تمامی خیابان‌ها و حتی کوچه‌های منتهی به این منطقه نیز با ترافیک شدید مواجه است.

ساخت پارکینگ طبقاتی به آرزویی دست‌نیافتنی برای شهروندان ایلامی تبدیل شده است، طرحی که کمتر از ۱۰ سال قبل تنها با ۵۰ میلیارد ریال امکان به سرانجام رسیدن داشت، اکنون با وضعیت تورم موجود بسیار دور از دسترس به ذهن می‌رسد.

ساخت پارکینگ طبقاتی یکی از نیازهای اصلی شهر ایلام است و ضمن حل مشکلات مردم نقش مهمی در کاهش بار ترافیک هسته مرکزی شهر دارد اما یک راهکار و مسکن کوتاه مدت برای حل معضل ترافیک است و باید ریشه‌ای‌تر، عمیق‌تر و با آینده‌نگری بیشتری نسبت به رفع این معضل ترافیک اقدام شود.

حل معضل ترافیک نیازمند توجه به ریشه‌های پیدایش آن است، به طور قطع تا طرحی نو درافکنده نشود دورنمایی از رفع چالش ترافیک در هسته مرکزی شهر ایلام دیده نمی‌شود اما دست‌کم تا پیش از آنکه این کلاف بیشتر از این سردرگم نشده است، طراحی‌های جدید شهری باید با آینده‌نگری انجام شود.

تعداد بالای خودروها و نبود پارکینگ‌های مناسب باعث ایجاد ازدحام و ترافیک در مسیرهای منتهی به مرکز شهر ایلام، میدان ۲۲ بهمن، خیابان سعدی، انقلاب، شهدا، خیام، میدان امام(ره) و خیابان آیت‌الله حیدری می‌شود، شاید به جرأت بتوان "پارکینگ‌خودرها" را به شهر ایلام نسبت داد، چرا که در همین خیابان‌های ذکر شده و داخل کوچه و پس‌کوچه‌های هسته مرکزی شهر ایلام که بیشترین مراجعه و تردد مردم را دارد، شاهد پارک خودرو هستیم، همین موضوع نیز گاه‌گاهی به آسیب‌های اجتماعی از جمله نزاع‌های خیابانی دامن می‌زند و مشکلاتی را نیز برای ساکنان این مناطق به وجود می‌آورد، مساله‌ای که قابل تامل است و نباید از آن غافل شد.

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

جایی برای پارک خودرو؛ دغدغه‌ شهروندان ایلامی

نبود پارکینگ‌ کافی و مناسب در مرکز شهر، باعث می‌شود رانندگان برای پیدا کردن جای پارک زمان زیادی را صرف کنند، این امر نه تنها ترافیک را افزایش می‌دهد بلکه موجب ایجاد نارضایتی در میان شهروندان نیز می‌شود.

استقرار مراکز درمانی، اداری و خدماتی در مرکز شهر به ویژه در ساعات اوج مراجعه، تعداد زیادی از خودروها را به سمت این مناطق جذب می‌کند، این موضوع به ترافیک سنگین دامن می‌زند و نیاز به برنامه‌ریزی مناسب برای مدیریت ترافیک را بیشتر نمایان می‌کند.

با افزایش جمعیت و توسعه اقتصادی، تعداد خودروها در ایلام نیز رو به افزایش است، این روند بدون ایجاد زیرساخت‌های مناسب ترافیکی، مشکلات بیشتری را ایجاد خواهد کرد گر چه در سال‌های گذشته ۲ طرح بزرگ زیرگذر شهری در خیابان‌های اصلی آیت‌الله حیدری ایلامی منتهی به میدان کشوری و بلوار مدرس به بلوار آزادی این شهر انجام شده که تا حدودی هم توانسته است بار ترافیکی را با تسهیل در تردد خودروها و انتقال این بار از میادین اصلی شهر به زیرگذرها، کاهش دهد اما در این بین بازهم مساله اصلی در این زمینه هنوز هم پارکینگ در هر نوع آن از جمله پارکینگ طبقاتی است.

بسیاری از شهروندان از اینکه باید زمان زیادی را صرف جست و جوی جای پارک کنند، ناراضی هستند، یکی از شهروندان گفت: هر بار که به مرکز شهر می‌روم، باید حداقل ۲۰ دقیقه برای پیدا کردن پارکینگ وقت بگذارم، این موضوع واقعا خسته‌کننده است.

برخی افراد معتقدند نبود پارکینگ باعث ایجاد ترافیک بیشتر در خیابان‌ها می‌شود، یکی از رانندگان گفت: وقتی همه در حال جستجوی پارکینگ هستند، ترافیک به شدت افزایش می‌یابد و این موضوع بر روی سایر رانندگان هم تأثیر منفی می‌گذارد.

برخی از شهروندان به وضعیت خیابان‌ها و معابر اشاره کرده و می‌گویند که خودروهای پارک شده در کنار خیابان‌ها باعث تنگ شدن معابر و ایجاد مشکلاتی در حرکت وسایل نقلیه دیگر می‌شود، یک شهروند ایلامی در این زمینه گفت: خیابان‌ها به دلیل پارک کردن خودروها بسیار باریک شده‌اند و این موضوع هم در تردد خودروها و هم در رفتار افراد تاثیرگذار است.

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

یکی دیگر از چالش‌های شهر ایلام استقرار مرکز درمانی بزرگ بیمارستان امام خمینی(ره) با تعداد مراجعه بسیار در روز در همین فضا و هسته مرکزی شهر ایلام است که مشکلات برای بیماران و مراجعه‌کنندگان به این مرکز درمانی نیز به وجود می‌آورد، با توجه به اینکه بسیاری از افراد از شهرستان‌های اطراف برای درمان به ایلام به عنوان مرکز استان مراجعه می‌کنند، نبود پارکینگ برای آنها نیز مشکل‌ساز است، یک بیمار در این خصوص به خبرنگار ایرنا، گفت: من مجبور شدم مسافت زیادی را پیاده طی کنم چون نتوانستم جای پارک برای خودروی شخصی‌ام پیدا کنم و به ناچار در خیابانی با حداقل ۲ کیلومتر فاصله آنرا پارک کردم، این وضعیت برای بیماران واقعاً دشوار است.

برخی از افراد به افزایش هزینه‌های جانبی ناشی از نبود پارکینگ اشاره کردند، یکی از شهروندان بیان کرد: بعضی اوقات مجبور می‌شوم خودروی خود را در فاصله‌ای دورتر پارک کنم و برای رسیدن به مقصد هزینه بیشتری صرف کنم.

برخی از شهروندان ایلامی نیز بر ضرورت ایجاد زیرساخت‌های جدید برای پارکینگ تأکید دارند، یکی از شهروندان اظهار کرد: اگر مسئولان به فکر ساخت پارکینگ‌های طبقاتی و زیرزمینی باشند، می‌توانیم از مشکلات فعلی رهایی یابیم.

این نظرات نشان‌دهنده نگرانی‌های جدی مردم ایلام درباره نبود پارکینگ و تأثیرات منفی آن بر زندگی روزمره‌شان است، در این خصوص نیز با مسئولان مرتبط با این حوزه گفت و گو شد.

تبدیل ساختمان نیمه کاره شهرداری در خیابان تختی ایلام به پارکینگ طراحی شده است

شهردار ایلام با بیان اینکه یکی از مطالبات به حق مردم در مرکز شهر ایلام که تمرکز مراکز خدماتی، درمانی، کسب و کارها در این نقطه از شهر وجود دارد، دسترسی مردم به پارکینگ است، اظهار کرد: با توجه به اینکه در محدوده مرکزی شهر ایلام زمین با گستره مناسب برای ایجاد پارکینگ وجود ندارد، بحث پارکینگ طبقاتی از سال‌های گذشته در مرکز این شهر مورد توجه بود و طرح‌های مختلفی هم در این زمینه ارائه شده است اما تا کنون امکان ایجاد پارکینگ طبقاتی در هسته مرکزی شهر فراهم نشده است.

«افشین مظفری» با تاکید بر اینکه پارکینگ طبقاتی یکی از مطالبات اصلی و اساسی مردم این شهر از سال‌های گذشته بوده است، تصریح کرد: با توجه ترافیک سطح شهر که سال به سال بر میزان آن افزوده می‌شود و یکی از دغدغه‌های شهرداری و شهروندان است،پیگیری این مطالبه به حق مردم و همچنین در راستای مدیریت و ارائه بهتر خدمات شهری، در دستور کار قرار گرفته است.

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

وی یادآور شد: با توجه به اینکه در محدوده مرکزی شهر ایلام زمین مورد نیاز برای احداث پارکینگ طبقاتی در اختیار شهرداری ایلام قرار ندارد، یکی از املاک شهرداری در این مرکز شهر ایلام واقع در خیابان تختی برای این موضوع پیشنهاد شد، یکی از طرح‌هایی که در این خصوص ارائه شده و کارهای اساسی آن انجام و طراحی و برآورد آن نیز از طریق مشاور انجام شده، بحث اسکلت فلزی ساختمان نیمه کاره شهرداری ایلام مربوط به دهه ۸۰ در هسته مرکزی شهر واقع در خیابان تختی است.

شهردار ایلام ابراز کرد: با توجه به اشرافیت این ساختمان نیمه کاره به قلعه والی به عنوان آثار تاریخی و فرهنگی شهر ایلام و دلایل مختلف دیگر که در مجاورت این سازه قرار دارد، لازم استکه ۲ طبقه از این سازه قلع و تخریب شود که به منظور تسهیل در امور و کاهش هزینه‌ها با اولویت تحقق مطالبه مردم، این پیشنهاد به شورای شهر ارائه شده، موافقت و مجوز آن صادر شده است.

مظفری تصریح کرد: بر این اساس، سازه اسکلت فلزی این ساختمان، باید تخریب شود که از طریق سامانه ستاد طی ماه‌های مرداد، شهریور، مهر و آبان امسال بارگزاری شده است اما متاسفانه برنده این مزایده هنوز مشخص نشده است.

وی بیان کرد: کارهای طراحی و برآورد هزینه تخریب این سازه توسط مشاور انجام شده و امید است با پیگیری همکاران شهرداری در حوزه‌های مختلف بتوانیم قرارداد تخریب این اسکلت را واگذار کنیم و در کمترین زمان انجام شود و شاهد به نتیجه رسیدن ساخت اولین پارکینگ طبقاتی استان در مرکز شهر ایلام باشیم.

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

دعوت از سرمایه‌گذاران برای ساخت پارکینگ طبقاتی در شهر ایلام

فرماندار ایلام نیز در این رابطه اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در خصوص ترافیک مرکز شهر ایلام مورد توجه قرار داشته و همواره پیگیری‌هایی در طول سال‌های گذشته تا کنون انجام شده، بحث احداث پارکینگ طبقاتی در بافت مرکزی شهر ایلام بوده اما این امر هنوز به نتیجه نرسیده است.

«عبدالصاحب نادری» با اشاره به اینکه ایجاد پارکینگ طبقاتی در مرکز شهر نیازمند زمین مناسب بر اساس مدیریت ترافیک شهری است، یادآور شد: تنها عرصه‌ای که در اختیار شهرداری ایلام قرار دارد در خیابان تختی واقع است، مطالعات لازم در خصوص احداث پارکینگ طبقاتی در این عرصه انجام شده اما موانعی در این زمینه از جمله بحث احداث طبقات منفی در این عرصه وجود دارد،همچنین در بحث طبقات مثبت هم با توجه به اشرافیت این سازه به فضای تاریخی قلعه والی مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.

وی بیان کرد: با توجه به موقعیت مکانی عرصه مورد نظر، بحث انتقال ترافیک شهری به عرصه مرکزی و بافت مرکزی را نیز باید در نظر گرفت که ما در این زمینه خیلی موافق اجرای این پروژه نبودیم و در این راستا با اداراتی که در مرکز شهر ایلام مستقر هستند از جمله ورزش و جوانان، ثبت احوال و مدارس مستقر در مرکز شهر، رایزنی‌ها و جلساتی برگزار شده است.

فرماندار ایلام گفت: پیشنهاد ما این بود که از طرفیت قانونی که در حوزه قانون دستورالعمل مولدسازی وجود دارد، این ادارات با شهرداری ایلام معاوضه ملک انجام دهند و از این طرفیت استفاده شود، در این خصوص مکان‌یابی که پیشنهاد شده، روبروی بیمارستان امام(ره) بود که از لحاظ دسترسی بهترین موقعیت را داشته و متناسب با کاربری مورد نیاز برای احداث پارکینگ طبقاتی نیز هست، این پیشنهاد در دست بررسی و پیگیری بوده و هنوز به نتیجه نرسیده است.

نادری با اشاره به اینکه برای ساخت پارکینگ طبقاتی در فضای شهر ایلام نیز فراخوان لازم با مشارکت بخش خصوصی نیز اعلام شده است، خاطرنشان کرد: از همه افرادی که تمکن، زمین مورد نیاز و توانمندی لازم را دارند درخواست می‌شود که در این زمینه سرمایه‌گذاری کنند که هم کاری عام المنفعه هست و هم سود اقتصادی خوبی را به دنبال خواهد داشت و ما هم حتما از طریق شهردای ایلام امکانات لازم را برای تسهیل امور به منظور سرمایه‌گذاری در این حوزه فراهم خواهیم کرد.

چالش رفت و آمد در ایلام؛ طرحی نو باید درافکند

راهکارهای پیشنهادی:

ایجاد پارکینگ‌های طبقاتی: احداث پارکینگ‌های طبقاتی در نقاط مختلف شهر، به ویژه در نزدیکی مراکز درمانی و خدماتی، می‌تواند به کاهش ترافیک کمک کند.

بهبود حمل و نقل عمومی: توسعه سیستم حمل و نقل عمومی و تشویق مردم به استفاده از آن می‌تواند به کاهش تعداد خودروهای شخصی در خیابان‌ها کمک کند.

مدیریت زمان مراجعه به مراکز خدماتی: برنامه‌ریزی برای ساعات کار مراکز درمانی و خدماتی به گونه‌ای که ازدحام کمتری ایجاد شود، می‌تواند تأثیر مثبتی بر ترافیک داشته باشد.

توسعه و ترویج آموزش فرهنگ ترافیکی: برگزاری دوره‌های آموزشی برای شهروندان درباره رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و فرهنگ ترافیکی می‌تواند به کاهش تخلفات و بهبود وضعیت ترافیک کمک کند.

انتقال مراکز درمانی و خدماتی از مرکز شهر به پیرامون شهر: با توجه به اینکه بیشترین تمرکز مطب‌ها و ساختمان پزشکان و همچنین بازار و عرضه مایحتاج عمومی در مرکز شهر واقع شده است، لازم است در این خصوص با تمرکززدایی، این مراکز به نقاط دیگر شهر منتقل شود.

اما باید به این موضوع هم اشاره کرد که شهروندان هم می‌توانند با اتخاذ رفتارها و عادات مناسب، به کاهش ترافیک شهری و مشکلات ناشی از نبود پارکینگ در سطح شهر ایلام تا زمان بهره‌مندی این شهر از پارکینگ طبقاتی کمک کنند،

یکی از موثرترین راه‌ها برای کاهش ترافیک، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی است، شهروندان می‌توانند به جای استفاده از خودروهای شخصی، با استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی از جمله تاکسی و همچنین امروز با وجود تاکسی‌های آنلاین و اینترنتی، تعداد خودروهای موجود در خیابان‌ها را کاهش دهند.

استفاده از خدمات اشتراک‌گذاری خودرو (carpooling) می‌تواند به کاهش تعداد خودروها در جاده‌ها کمک کند، شهروندان می‌توانند با همکاران یا دوستان خود هماهنگ کنند تا به صورت مشترک سفری به مرکز شهر داشته باشند به این معنای به جای استفاده از ۲ خودرو برای تردد به مرکز شهر از یک خودرو استفاده کنند.

تشویق به پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری نه تنها به کاهش ترافیک کمک می‌کند، بلکه باعث بهبود سلامت جسمانی شهروندان نیز می‌شود، ایجاد مسیرهای ویژه برای دوچرخه‌سواران و پیاده‌روها می‌تواند این روند را تسهیل کند.

شهروندان می‌توانند با برنامه‌ریزی دقیق‌تر سفرهای خود، زمان‌هایی را انتخاب کنند که ترافیک کمتر است، این کار می‌تواند فشار بر روی سیستم حمل و نقل شهری را کاهش دهد، استفاده از اپلیکیشن‌های مسیریابی و اطلاعات ترافیکی می‌تواند به شهروندان کمک کند تا مسیرهای کم‌ترافیک‌تر را پیدا کنند و زمان سفر خود را بهینه کنند.

افزایش آگاهی عمومی درباره تأثیرات منفی ترافیک و مشکلات پارکینگ می‌تواند به تغییر رفتار شهروندان کمک کند،برنامه‌های آموزشی و کمپین‌های اطلاع‌رسانی می‌توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند.

ترافیک سنگین در شهر ایلام ناشی از ترکیبی از عوامل مختلف است که نیازمند توجه و اقدامات جدی مسئولان شهری و سیاستگذاران این حوزه است، با اجرای راهکارهای پیشنهادی، می‌توان به تدریج وضعیت ترافیکی شهر را بهبود بخشید و کیفیت زندگی شهروندان را ارتقاء داد.

برچسب‌ها: