شناسهٔ خبر: 70443410 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

ویژگی‌های یک عینک آفتابی استاندارد

متخصصان استرالیایی‌ می‌گویند مردم این کشور در معرض برخی از بالاترین سطوح پرتو فرابنفش خورشیدی (UV) در جهان هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، در حالی که ما تمایل داریم روی جلوگیری از آسیب اشعه ماوراء بنفش به پوست خود تمرکز کنیم، مهم است که از چشمان خود نیز در برابر این تشعشعات مضر محافظت کنیم.

تابستان گذشته، تنها ۶ نفر از هر ۱۰ استرالیایی که در زمان اوج قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش در خارج از خانه بودند، گفتند که از عینک آفتابی استفاده می‌کنند.

با این حال، عینک آفتابی وسیله‌ای فراتر از مُد است. در ادامه دلیل اهمیت این وسیله برای سلامت چشم (و پوست ما) را بررسی کرده و به نکاتی در مورد چگونگی انتخاب یک عینک آفتابی مناسب خواهیم پرداخت.

اشعه ماوراء بنفش چیست؟

اشعه ماوراء بنفش نوعی انرژی است که توسط منابعی مانند خورشید تولید می شود. سه نوع وجود دارد: UVA، UVB و  UVC . UVA و UVB مسئول آسیب های ناشی از نور خورشید به پوست و چشم ما هستند.

UV می تواند مستقیم باشد یا از سطوحی مانند آب، ماسه و برف منعکس شود. اما بر خلاف انواع دیگر انرژی که خورشید تولید می کند (نور مرئی و تابش مادون قرمز)، ما نمی توانیم تابش UV را ببینیم یا احساس کنیم.

به همین دلیل است که نمی‌توانیم برای بررسی بالا بودن سطح UV به آسمان صاف یا دمای هوا تکیه کنیم.

در عوض، ما از شاخص UV، مقیاسی از سطوح پایین (۱-۲) تا شدید (۱۱+) استفاده می کنیم.

دستورالعمل‌های رسمی توصیه می‌کنند زمانی که شاخص UV  عدد ۳ یا بالاتر باشد، از خود در برابر آفتاب محافظت کنید. این شامل محافظت از چشمان ما نیز می شود.

نور ماوراء بنفش چگونه بر چشمان ما تأثیر می گذارد؟

به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، اشعه ماوراء بنفش بیش از حد می تواند اثرات کوتاه مدت و بلندمدت بر روی چشم و پوست ما داشته باشد.

در کوتاه مدت، ممکن است به نور حساس شوید یا دچار فوتوکراتیت شوید که گاهی اوقات به عنوان «برف کوری» شناخته می شود.

فوتوکراتیت مانند آفتاب سوختگی قرنیه است (قسمتی شفاف و گنبدی شکل در جلوی چشم که نور را وارد می کند) و چشم را دردناک، قرمز و حساس به نور می کند. فوتوکراتیت معمولا با استراحت چشم در برابر نور و قطره چشم برطرف می شود.

اما اثرات طولانی مدت قرار گرفتن در معرض UV مزمن می تواند شدیدتر باشد.

این وضعیت می تواند منجر به رشد گوشتی در چشم شود که ناخنک نامیده می شود. این رشد در صورتی که روی قرنیه باشد، می تواند دید را مسدود کند و نیاز به برداشتن آن با جراحی است.

قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش بیش از حد همچنین می‌تواند باعث تسریع پیشرفت آب مروارید (جایی که عدسی داخل چشم کدر می‌شود و دید را تار می‌کند) یا منجر به سرطان پوست در چشم و پلک شود.

قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش می تواند به ویژه برای کودکان مضر باشد زیرا عدسی در چشم آنها قادر به فیلتر کردن نور UV به خوبی بزرگسالان نیست - بنابراین استفاده از عینک آفتابی برای کودکان نیز مهم است.

در مورد پوست چطور؟

اشعه ماوراء بنفش همچنین می تواند پیری پوست را تسریع کند.

پروتئین‌های موجود در پوست که آن را انعطاف‌پذیر نگه می‌دارند، تجزیه می‌کند مانند الاستین و کلاژن و می‌تواند باعث التهاب با درجه پایین شود.

بدون عینک آفتابی ما نیز تمایل داریم که برای کاهش نور ورودی به چشم‌هایمان، بیشتر چشم های خود را ببندیم و این حرکات مکرر می تواند به ایجاد چین و چروک در اطراف چشم کمک کند.

چه عینک آفتابی مناسب است؟

در استرالیا و نیوزیلند، هر عینک با لنزهای رنگی باید دارای برچسب باشد تا دسته بندی محافظتی که ارائه می دهد را نشان دهد. آنها توسط استانداردهای استرالیا/نیوزیلند تنظیم می شوند.

پنج دسته برای لنزها وجود دارد:

دسته‌های ۰-۱ «عینک‌های مطابق مد» هستند. آنها مانند عینک آفتابی به نظر می رسند اما در واقع محافظت کمی در برابر اشعه ماوراء بنفش دارند یا اصلاً محافظت نمی کنند.

دسته ۲ سطح متوسطی از کاهش تابش نور خورشید و محافظت خوب در برابر اشعه ماوراء بنفش را ارائه می دهد.

دسته ۳ سطح بالایی از کاهش تابش نور خورشید و محافظت خوب در برابر اشعه ماوراء بنفش را ارائه می دهد.

لنزهای دسته ۴ بسیار تیره هستند و فقط برای استفاده در سطوح شدید نور مانند کوهنوردی یا در دریا توصیه می شود. این لنزها برای رانندگی بسیار تیره هستند.

چه نکات دیگری لازم است بدانیم؟

عینک آفتابی خوب نباید گران باشد. مقوله حفاظت مهمتر از برچسب قیمت است - بنابراین همیشه برچسب کیفیت و استاندارد محصول را بررسی کنید تا ببینید چقدر خوب اشعه UV را مسدود می کند.

عینک‌های آفتابی که نزدیک چشم قرار می‌گیرند، با بسته‌بندی خوب به دور صورت، بهترین محافظت را در کاهش اشعه‌های مستقیم و منعکس شده UV ارائه می‌کنند.

لنزها همچنین می توانند پلاریزه شوند و هرگونه امواج نوری که از جهت افقی می آیند را مسدود کنند.

برخی از عینک های آفتابی ممکن است از اصطلاح «عامل محافظت از چشم» (EPF) نیز استفاده کنند. امتیاز EPF بر اساس این است که یک عینک آفتابی چقدر می تواند از چشمان شما در برابر UVA و UVB بر اساس طراحی لنز و قاب محافظت کند. به دنبال EPF  با شماره ۹ یا ۱۰ باشید.

برچسب «UV۴۰۰» نیز مفید است، زیرا به این معنی است که لنزها تقریباً ۱۰۰ درصد UV را مسدود می کنند.

محافظت از چشمان در تمام طول سال

نور خورشید همچنین می تواند برای چشمان ما مفید باشد.

به عنوان مثال، نور خورشید صبحگاهی می تواند به ما کمک کند ساعت بدن خود را تنظیم مجدد کنیم و رشد مناسب چشم را در کودکان تقویت کنیم. همچنین برای تولید ویتامین D در بدن مهم است.

اما اعتدال، امری کلیدی است. ایمن ترین راه برای بهره مندی از فواید نور خورشید در تابستان، چند دقیقه تماس با نور خورشید در اواسط صبح یا بعد از ظهر است. در اواخر پاییز و زمستان که شاخص UV زیر ۳ است، گذراندن وقت در بیرون از منزل در هنگام ظهر مفید است.

از آنجایی که ما در تمام طول سال در معرض اشعه ماوراء بنفش هستیم، عینک آفتابی ایده خوبی در هر فصلی است. در تابستان، پوشیدن کلاه لبه پهن و استفاده از ضد آفتاب و محدود کردن زمان بودن بیرون از منزل در اوج قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نیز به محافظت از چشم و پوست شما کمک می کند.