به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ نشست خبری رویداد بینالمللی کارتون و پوستر ترور آنلاین در صبح روز سهشنبه ۴ دی ماه ۱۴۰۳ برگزار شد. این رویداد با حضور مسعود شجاعی طباطبایی دبیر رویداد و مسعود نجابتی داور این رویداد در ساختمان مکتب حاج قاسم برگزار شد. اجرای این برنامه را محمدرضا باقری برعهده داشت.
محمدرضا باقری این نشست را با یادی از شهدای محور مقاومت از جمله شهیدحاج قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس، شهید سیدحسن نصرالله، شهید صفی الدین و همه شهدایی که طی یکسال اخیر از کشورهای مختلف در حوزه مقاومت شهید شدهاند آغاز کرد.
وی در ادامه توضیح داد: تاریخ بشر پر از سلطه جنایتکاران است گسترش فناوری باعث شده است که شیوه ترور به وسیله علم جدید شود. اتفاقی که در حادثه پیجرها در لبنان رقم خورد شیوه ترور با استفاده از علم بود. امروزه ابر جنایتکارهای کشورهای سلطهگر نمونههای جدیدی را در زمینه ترور رونمایی کردهاند. ترور سایبری یا سایبر تروریسم یکی از شکلهای به روز این جنایت است که حذف سایتها و پستهای اینستاگرامی مربوط به حاج قاسم سلیمانی، شهید سید حسن نصرالله و شهید اسماعیل هنیه نمونه این ترور بیصدای سایبری است. اینها نمونههای ترور بدون خونریزی امروزه است. نظام سلطه هم میخواهد اثرگذاری پیام مقاومت را کاهش داده و تلاش دارد این صدا به جامعه جهانی نرسد. مسابقه بینالمللی کارتون و پوستر «ترور آنلاین» سعی دارد بستری را فراهم کند که این اقدام نظام سلطه رابازنمایی و بازگویی کند و ما امروز مفتخریم نشست خبری این رویداد را در خدمت دبیر جشنواره و داور آن برگزار کنیم.
محمدرضا باقری در ادامه از مسعود شجاعی طباطبایی به عنوان دبیر این رویداد خواست تا توضیحاتی درباره برگزاری این رویداد ارائه دهد.
مسعود شجاعی طباطبایی دبیر رویداد بینالمللی «ترور آنلاین» چند نکته را یادآور شد و گفت: این رویداد در دو حوزه کارتون و گرافیک یا پوستر برگزار میشود. مسعود نجابتی جزو طراحان و برنامه ریزان این رویداد است. ما با جلساتی در مکتب حاج قاسم، به این نتیجه رسیدیم که با توجه با اتفاقات تلخی که در فضای مجازی با آن روبرو هستیم چقدر خوب است که در حوزه هنر مقابلهای با مسئله ترور صورت بگیرد. در زمینه هنر تجسمی تصمیم گرفتیم، در ۲حوزه کارتون و گرافیک با توجه به اینکه هردو زبان بینالمللی دارند و پیام رسانی آنها جهانی است؛ فعالیت کنیم. به این نتیجه رسیدیم که بحث ترور قهرمانان مقاومت را در فضای مجازی به عنوان یک سرفصل در این مسابقه درنظر بگیریم. بنابراین فراخوان این رویداد را منتشر کردیم.
وی یادآور شد: نوع رفتاری که نظام سلطه با پیشرفت تکنولوژی نسبت به حوزه مقاومت انجام میدهد فرق کردهاست. از بیوتروریسم هم شروع میشود. سایبر تروریسم هم در فضای مجازی رواج دارد. از مباحث جدی که مورد نظر ما بود این دوگانگی رفتاری که نظام سلطه و رسانههای غربی نسبت به آزادی بیان دارند بود. ادعا میکنند آزادی بیان بیحد و حصر است ولی در مقابله با کوچکترین اتفاقات در حوزه مقاومت دوگانه رفتار میکنند و بسیار دچار ترس میشوند. چون میدانند جنبشی که در زمینه مقاومت صورت گرفته، میتواند تأثیرگذار باشد.
تجربهای که خودم داشتم این بود که در فضای مجازی اشارههایی کوتاه به همسویی با مقاومت نیز میتواند دردسرساز باشد و حتی دیوایس تبلت را شناسایی میکنند که نمیتوان هیچ نسخهای از اینستاگرام را نصب کرد. اما این رویداد بینالمللی با هدف تأثیرگذاری جریان مقاومت پایهگذاری شد.
وی بیان کرد: «ترور آنلاین» ۲ واژه است که به صورت خلاصه پیامرسانی دارد. ما از توان و مشارکت داوران بینالمللی نیز بهره خواهیم گرفت.
دبیر رویداد «ترور آنلاین» درباره کمیت شرکتکنندگان رویداد اظهار کرد: از ۴۳ کشور دنیا از چهرههای مطرح اثر رسیده است و از طریق مجله تجسمی (artimag.ir) قابل دسترس است. بیشترین تعداد هنرمندان به ترتیب از ایران ۸۰ نفر، اندونزی ۲۳ نفر، ترکیه، چین، برزیل و کوبا است.
وی عنوان کرد: در این حوزه نیاز داشتیم کاری مؤثر صورت بگیرد. چند دوره است که از کمک و توان مسعود نجابتی بهره گرفتیم و در خدمت او در کانون هنر شیعی هستیم و از او درس میگیریم. تصمیم گرفتیم بعد از مسابقه «فلسطین تنها نیست»، از بضاعت هنرمندان گرافیست در حوزه مقاومت بهره بگیریم.
در ادامه، مسعود نجابتی طراح و برنامهریز رویداد نیز گفت: اتفاقی که همگان اطلاع دارند این است که ثمره تلاشهای مسعود شجاعی طباطبایی را در حال حاضر شاهدیم. تلاش او با هنرمندان هم سطح خودشان در جهان واقع ستودنی است و هر روز در حال اضافه کردن افراد جدید و هنرمندان آزادهای است که نسبت به جبهه مقاومت دغدغه دارند و همراهی میکنند. در ادامه تلاش استاد، پیشنهاد دادیم که جای گرافیک در این حوزه خالی است و هنر اعتراض و مقاومت نیز اتفاقات خوبی را رقم زده است و با عنایت او بخش گرافیک اضافه شد و در تلاش هستیم قدمهای اولی که در فضای پوستر و گرافیک برداشته شده، مؤثر باشد.
وی تصریح کرد: شناسایی و رصد طراحان گرافیک دنیا، دیگر هدف ما است، چراکه آرزوی ایجاد شبکهای از طراحان گرافیک جهانی مقاومت را داریم.
نجابتی گفت: نکته مهم گرافیک که در نشست مسابقه «هولوساید» نیز اشاره کردم، این است که طراحان گرافیک درگیر بازار و سفارش هستند و ممکن است کمتر در این رویدادها حضور داشته باشند و همچنین به دلیل عضویت در سندیکاها، ممکن است مانعی برای حضورشان شود.
شجاعی در پاسخ به این پرسش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران ایبنا که آیا خروجی کار فقط به صورت آنلاین است یا به صورت کتاب و فیزیکی هم ارائه میشود، گفت: فعلاً خروجی این کار بیشتر به صورت آنلاین است البته بستگی به تعداد شرکت کنندگان در این رویداد نیز دارد. ما در نظر داریم کارها را با هم به صورت ترکیبی هم ارائه کنیم مثلاً گرافیک و انیمیشن را به صورت موشن در بیاوریم. در فضای نمایشگاهی و داخلی نیز شهرداری میتواند به ما در این زمینه کمک کند. ضمن اینکه ما ای این رویداد نمایشگاه دورهای نیز در نظر گرفتهایم. که همه برنامهریزیها بستگی به تعداد شرکت کنندگان نیز دارد.
شجاعی طباطبایی درباره اینکه برگزاری همزمان مسابقه «هولوساید» و «ترور آنلاین» و شباهت محتوایی که ممکن است منجر به صدمه کیفی آنها شود، گفت: این ۲ مسابقه ۲ موضوع متفاوت دارند، گرچه هر ۲ در موضوع مقاومت معنا میشوند اما «هولوساید» به هولوکاست میپردازد و به بحث تردید به هولوکاست اشاره دارد. البته که در هر ۲ رویداد بحث آزادی بیان را به چالش میکشیم. همچنین، حضور هنرمندان ممکن است شباهتهایی داشته باشد اما سعی میکنیم که کار را جلو ببریم. یکی از تفاوتها، برگزاری کارگاهی ویژه در حوزه گرافیک و پوستر با سخنرانی مسعود نجابتی است. در کل فکر میکنم، این ۲ رویداد به هم صدمهای نمیزنند، چراکه در هر ۲ بخش شاهد حضور هنرمندان بودیم. رویداد «هولوساید» ۲۳ روز و رویداد ترور آنلاین ۱۶ روز تا پایان فراخوان زمان دارند.
در ادامه نجابتی درباره تأثیرگذاری رسانهای این رویداد گفت: مشکلی که در ایران داریم این است که مراکز مختلف احساس مسئولیت برای چنین رویدادهایی نمیکنند؛ در عوض وقتی در جهان جریانی ایجاد میشود، برای تأثیرگذاری آن فیلم و انیمیشنهایی ساخته میشود، کتاب چاپ میشود، کالاها و محصولات جانبی تولید میشود که در نتیجه اتاق فکر نظام سلطه است که با سرمایهای عظیم به هم ضریب میدهند اما ما اینجا با بودجهای محدود، در حال انجام کاری در یکی از حوزههای تأثیرگذار هستیم و اینکه این کار چقدر بتواند تمام ظرفیتهای موجود را بسیج کند، مشخص نیست و حتی ممکن است تحقق پیدا نکند، در صورتی که باید از همه ایدهها و ظرفیتهای موجود در حوزههای ادبیات و سینما بهره بگیریم. اگر این مهم رخ دهد تأثیرگذاری ایجاد خواهد شد.
وی تصریح کرد: صدای ما محدودیتی دارد و این صدا در کنار انیمیشن و سینما که برد بیشتری دارد، مؤثرتر خواهد بود. البته الان هم نمیتوانیم ساکت بنشینیم و در حد وسع خودمان نیز کاری انجام میدهیم اما مطالبات ما در حوزه تجسمی است ولی همین مقدار تلاش نیز کاری مهم رقم میزند.
نجابتی درباره نمایش آثار این رویداد گفت: برای نمایش آثار رویداد، از تمام ظرفیتهای موجود حتی موشن گرافیک هم بهره خواهیم گرفت که این موضوع به تعداد آثار بستگی دارد که در نوع اکران و نمایش آنها برنامهریزی خواهیم کرد.
شجاعی طباطبایی در پایان درباره جوایز «ترور آنلاین» و مقایسه آن با جوایز سرسامآور رویدادهای جهانی با حمایت همه جانبه از آنها که اتاق فکری جدی پشت آنها است، توضیح داد: ما با وجدان و فطرت هنرمندان سروکار داریم، هرچند که جوایز ما با استاندارهای بینالمللی همسویی دارد. جوایز ما در هر بخش، برای نفر اول تندیس و ۲۰۰۰ یورو، نفر دوم ۱۵۰۰ یورو و نفر سوم ۱۰۰۰ یورو است. همچنین، در بخش کارتون، چهار جایزه ویژه ۵۰۰ یورویی و در بخش پوستر ۶ جایزه ویژه ۵۰۰ یورویی داریم.
∎