شناسهٔ خبر: 70440983 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

بُعد عاطفی انسان با مطالعه دچار افراط و تفریط نمی‌شود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اگر می‌خواهیم بعد عاطفی به افراط و تفریط یا هیجان زودگذر نینجامد یا فقط بخشی از عواطف تحریک نشود و بخش مهم دیگری مغفول قرار نگیرد، باید هم بسیار مطالعه کرد و هم کتاب‌های خوب خواند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی در همایش دومین جایزه کتاب مداحان مؤلف وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک حضرت صدیقه طاهره (س) اظهار کرد: در سخنان یکی از سخنرانان به نوع نگاه رهبر معظم انقلاب به مداحی اشاره شد؛ نوع تعلق ایشان به این موضوع به‌طور کامل ملموس است و این مسئله با نگاهی مبناشناسانه همراه است، یعنی در افق معرفتی و تعریفی که ایشان از توجهاتشان به موضوعات دارند. وقتی به موضوعی توجه می‌کنند، برای آن مبانی وجود دارد.

وی درباره علل توجه رهبر معظم انقلاب به این موضوع افزود: یکی از جهات مهم این رویه جایگاه بُعد عاطفی در وجود انسان است؛ عالم‌های مختلفی در وجودمان داریم از جمله آن بُعد عقلانی، فطری و اجتماعی است؛ یکی از ساحات وجودی ما بعد عاطفی است، این بعد در چه جایگاهی قرار می‌گیرد؟ شاید پاره‌ای از فیلسوفان کلاسیک یونان و تا همین اواخر هم برخی بُعد عاطفی را در رتبه دوم عوالم انسان قرار می‌دادند.

صالحی تصریح کرد: به مرور هر مقدار که جریان‌های معرفتی رشد یافتند، بر متفکران مکشوف شد که بُعد عاطفی، اگر مهم‌تر از بُعد عقلانی نباشد) کم اهمیت‌تر نیز نیست پس از آن گفته شد هوش عاطفی با اهمیت‌تر از هوش ذهنی است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دلایل توجه رهبر انقلاب به شعر، سرود و مداحی گفت: این موارد با بُعد عاطفی انسان در ارتباط است و این بُعد اهمیت زیادی دارد چراکه پایدارترین بُعد وجودی انسان بُعد عاطفی است، انسان از بدو تولد و حتی قبل‌تر از آن عاطفه دارد، یعنی از زمان ورود به حیات تا زمان احتضار با عاطفه سروکار داریم.

وی با بیان اینکه بُعد عاطفی دائمی‌ترین و پایدارترین وجه وجودی انسان است، افزود: هیچ محرکی به اندازه عاطفه توانمند نیست، هیچ محرکی به اندازه تحریک بُعد عاطفی نیز توانمند نیست، چراکه دانسته‌ها خیلی دیر به خصلت‌ها تبدیل می‌شوند، اما عاطفه مسیر میانبر است و زود می‌تواند خصلت جدیدی تولید کند.

صالحی به اشاره به آیه مودت، تصریح کرد: موتورِ نتیجه بعثت، مودت است؛ به اندازه‌ای که این موتور انرژی دارد نتیجه بعثت یعنی کمال انسانی ظهور و بروز دارد؛ بُعد عاطفی را نباید دست کم بگیریم چراکه خیلی از اتفاقات را می‌تواند رقم بزند، برداشت من این است که نگاه رهبری برای توجه به مقوله‌هایی مثل شعر و مداحی به این دلیل است که محل تماس با بُعد عاطفی مخاطب است همان بُعدی که خیلی پرتاثیر است و مشابه ندارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بعد عاطفی انسان و سایر ابعاد وجودی فرصت‌ها و مخاطراتی دارند که از جمله آن مخاطرات افراط و تفریط، عواطف ناپایدار و زودگذر است، هیجاناتی که مثل برق زودگذر تمام می‌شود، همچنین نبود توازن و تعادل و انسجام در عواطف نیز از دیگر مخاطرات این بعد وجودی انسان است که اگر به این موارد توجه نشود مخاطره‌آفرین خواهند بود.

وی افزود: کتاب خواندن و مطالعه کردن برای کسانی مثل مداحان، که در ارتباط با تحریک و تأثیر در بعد عاطفی انسان‌ها هستند، خیلی اهمیت دارد چراکه از فرصت‌هایی برخوردارند و با بُعد عاطفی انسان ارتباط دارند که اگر به این مخاطرات توجه نکنند، خطرات زیادی متوجه جامعه می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم بعد عاطفی به افراط و تفریط یا هیجان زودگذر نینجامد یا فقط بخشی از عواطف تحریک نشود و بخش مهم دیگری مغفول قرار نگیرد، باید هم بسیار مطالعه کرد و هم کتاب‌های خوب خواند.

در پایان نیز از برخی مداحان عصمت و طهارت (ع) تجلیل شد.