شناسهٔ خبر: 70435715 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

نمایندگان در جلسه غیرعلنی مجلس خواستار شدند؛

برخورد قهری و جدی با دلالان بازار ارز/منابع ارزی خلاف قانون تبدیل به ریال می‌شود

سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان در جلسه غیرعلنی خواستار برخورد قهری و جدی با دلالان بازار ارز شدند.

صاحب‌خبر -

نورنیوز-گروه سیاسی: ، جلسه امروز سه‌شنبه - ۴دی ماه - صحن علنی مجلس شورای اسلامی،  به ریاست محمدباقرقالیباف  برگزار شد.

زارع: منابع ارزی خلاف قانون تبدیل به ریال می‌شود

نماینده مجلس با بیان اینکه منابع ارزی صندوق توسعه ملی باید به‌صورت وام و صرفاً برای طرح‌های عمرانی و زیرساختی نظیر نیروگاه‌ها، حمل‌ونقل ریلی و هوایی و راه‌ها مصرف شود، گفت: چرا بانک مرکزی بدون رعایت قانون این ارز را به ریال تبدیل کرده است.

رحیم زارع نماینده مردم آباده در مجلس، در جلسه علنی امروز قوه مقننه در ابتدای نطق میان دستور خود گفت: آنچه در سال‌های اخیر درخصوص ارز بیان شد، با بسیاری از قوانین بالادستی مانند بند 19 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر ایجاد بستر در حوزه ارزی و تجاری و بند (ت) ماده 20 قانون احکام دائمی و بند (الف) ماده 44 قانون بانک مرکزی مبنی بر نظام ارزی شناور مدیریت‌شده مغایر بوده است.

نماینده مردم آباده در مجلس در ادامه و در بیان مشکلات ساختاری ارز، انفعال بانک مرکزی در رهبری قیمت ارز و واگذاری این امر مهم به کانال‌ها و سایت‌های غیرمجاز مستقر در خارج از کشور و خارج از کنترل از بانک مرکزی، حاکمیت تراستی‌ها و رسوب منابع ارزی کشور نزد آن‌ها، افزایش کسری تجاری گمرکی به رقم بی‌سابقه 17 میلیارد دلار در سال 1402، هدایت غیرهدفمند منابع، تنبیه صادرات و تشویق واردات، صف طولانی تأمین ارز برای تولید کنندگان متوسط 120 روز را از جمله این موارد خواند.

وی در ارزیابی عملکرد بانک مرکزی در سیاست‌های ارزی تصریح کرد: حذف سقف ارز نیما باید قبل‌تر انجام می‌گرفت، اعمال نرخ‌های دستوری مانع از آن شد تا بانک مرکزی در 2 سال اخیر بتواند ذخایر ارزی بیشتری جهت مدیریت بازار ارز جمع‌آوری کند و عدم رعایت اصل اصلاح تدریجی و اعلام حذف سامانه نیما و بستر ارز اشخاص در یکم بهمن‌ماه؛ -درحالی که امکان تعمیق تدریجی بازار ارز تجاری و کاهش تدریجی حجم نیما به اشخاص وجود داشت- مانع از آن شد.

نماینده مردم آباده در مجلس تصریح کرد: انتظار از مجلس، بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و سایر وزارتخانه‌هایی که به نوعی تأمین‌کننده درآمد ارزی کشور هستند، این است که به نحوی برنامه‌ریزی کنند که روند بازگشت ارز حاصل از صادرات تسریع گردد.

زارع در ادامه پیشنهادات خود برای حل مسائل طرح شده و موجود را بیان کرد و گفت: از جمله این پیشنهادات تغییر نگاه به مسئله کاهش ارزش پول ملی به عنوان چالش کلان اقتصادی که نیازمند همراهی همه اجزای حاکمیت برای کاهش رشد مازاد نقدینگی نسبت به تولید و تغییر رویکرد مدیریت نرخ ارز از کنترل نرخ و با فروش صرف منابع ارزی به تمرکز بر افزایش ذخایر ارزی است که مهم‌ترین شاخص تاب‌آوری اقتصاد از نگاه دشمنان است.

ایجاد بازار عمده‌فروشی ارز بین بانک‌ها جهت ایجاد بستر حکمرانی ارزی و حرکت به سمت ایجاد نظام پرداخت رسمی، حکمرانی ریال جهت کاهش عملیات سفته‌بازانه و تقاضای فرار سرمایه و بهبود نقشه ارزی کشور از دیگر پیشنهادات زارع در مدیریت بازار ارز بود که در ادامه بیان کرد.

این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در ادامه با طرح سوالاتی تصریح کرد: آیا می‌دانید بالغ بر 50 هزار میلیارد تومان در حساب دستگاه‌های اجرایی کشور نزد بانک مرکزی رسوب منابع عمرانی داریم؟ یعنی طبق آخرین اطلاعات بانک مرکزی ما50 همت منابع عمرانی داریم، اما هیچ آثاری از پیشرفت پروژه‌های عمرانی در استان‌ها برای رفاه عمومی و و تجهیز زیرساخت‌ها نمی‌بینیم؛ مگر نه اینکه منابع ارزی صندوق توسعه ملی باید به‌صورت وام و صرفاً برای طرح‌های عمرانی و زیرساختی نظیر نیروگاه‌ها، حمل‌ونقل ریلی و هوایی و راه‌ها مصرف شود؟ چرا بانک مرکزی بدون رعایت قانون ماده 33 قانون برنامه و بودجه این ارز را به ریال تبدیل کرده و در اختیار دولت می‌گذراد و برای هزینه‌های جاری صرف می‌شود.

زارع ادامه داد: متاسفانه گزارش هفت‌ماهه دیوان محاسبات نشان می‌دهد سازمان هدفمندی یارانه‌ها 350 هزار میلیارد تومان از روش‌های مختلف نظیر تنخواه بانک مرکزی، برداشت از حساب شرکت‌های دولتی و استفاده از منابع عمومی را بابت پرداخت مطالبات هدفمندی پرداخت کرده است که این امر اکوسیستم مالی کشور را با بحران جدی افزایش سطح عمومی قیمت‌ها مواجه کرده است؛ چراکه وقتی این وجوه از بانک مرکزی خارج می‌شود، مردم را گرفتار تورم می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه آیا می‌دانید بالغ بر 60 هزار میلیارد تومان وجوه سایر منابع یا فرابودجه‌ای دستگاه‌های اجرایی نزد بانک مرکزی داریم که هیچ نظارت و مدیریت نقدینگی از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور انجام نمی‌شود؟ تصریح کرد: چرا ارز حاصل از صادرات فراورده‌های نفتی به‌صورت مستقیم و بی‌واسطه به حساب‌های ارزی نزد خزانه دارایی کل کشور واریز نمی‌شود؟ از سال 1402 معادل 31 درصد از منابع هدفمندی وصول نشده است؛ علت آن چیست، باعث آن کیست و منابع دست چه کسی است؟

نماینده مردم آباده، بوانات، خرم‌بید و سرچهان در مجلس در ادامه با طرح این سوال که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد وقتی نمی‌دانند میزان ارز حاصل از صادرات فراورده‌های نفتی در کشور چقدر است، چگونه می‌توانند در مدیرت مسائل ارزی کشور موفق باشند؟ ادامه داد: طبق قانون بودجه 1402 و 1403 کشور، چهار مرجع رسمی یعنی وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه مسئول تأمین هدفمندی یارانه‌ها در کشور بودند، چرا سهم هدفمندی و سهم صندوق توسعه ملی از ارز صادرات فراورده‌های نفتی واریز نشد؟ این ارز کجاست؟ چرا بانک‌های تجاری شبه دولتی همه منابع ارزی حاصل از صادرات فراورده‌های نفتی را خودشان مدیریت وجوه می‌کنند؛ پس نقش بانک مرکزی در مدیریت ارزی این وجوه کجاست؟ چرا سهم 45 درصدی صندوق توسعه ملی از صادرات فراورده‌های نفتی به دلیل تجهیز زیرساخت‌ها پرداخت نشده است؟

زارع در پایان تصریح کرد: به دلیل عدم نظارت کافی وزارت اقتصاد بر شرکت‌های دولتی، عدم نظارت بانک مرکزی بر وجوه ارزی حاصل از صادرات فراورده‌های نفتی، عدم نظارت سازمان برنامه و بودجه و عدم شفافیت در روابط مالی نفت و بودجه، خصوصاً روابط مالی شرکت ملی نفت و شرکت پخش و پالایش فراورده‌های نفتی، بلبشو و ملغمه‌ای از عدم شفافیت و انضباظ مالی درست شده است که آثار اقتصادی آن همین تورم افسار گسیخته‌ای است که امروز گلوی مردم را فشار می‌دهد.

بخش دوم بودجه ۱۴۰۴ تا پایان دی ماه بررسی می‌شود

نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس اعلام کرد که بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ احتمالاً تا پایان دی ماه به طول خواهد انجامید.

محسن زنگنه نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، زمان بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال 1404 در مجلس را تشریح کرد.

وی با اشاره به ارسال بخش اول لایحه بودجه 1404 از سوی رئیس مجلس به شورای نگهبان، افزود: شورای نگهبان برای بررسی مصوبات بودجه‌ای مجلس فرصت 10 روزه دارد و این فرصت ممکن است تا 10 روز دیگر تمدید شود. بررسی مصوبات بودجه‌ای مجلس توسط هیئت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در پیش است.

نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ادامه داد: پس از تایید نهایی ماده واحد لایحه بودجه سال 1404 از سوی شورای نگهبان و هیئت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان برنامه و بودجه بخش دوم این لایحه را آماده کرده و به مجلس ارائه خواهد کرد.

زنگنه گفت: پس از ارائه بخش دوم لایحه، کمیسیون تلفیق این بخش را مورد بررسی قرار داده و گزارش خود را به صحن علنی مجلس خواهد داد. با احتساب رسیدگی‌های شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال 1404 احتمالاً تا پایان دی ماه به طول خواهد انجامید.

قالیباف: گزارش جلسات ارزی مجلس و دولت اطلاع رسانی می‌شود

رئیس مجلس تأکید کرد: دولت و مجلس مصمم هستند که بتوانند در حوزه ثبات نسبی، بر اساس آنچه در قانون پیش‌بینی شده، به ثبات ارزی و بازار تبادل ارزی کمک کنند.

 محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز در صحن علنی با اشاره به جلسه غیرعلنی مجلس با تیم اقتصادی دولت، گفت: موضوع بحث ما در سه‌شنبه‌های نظارتی، ارز و تبادلات ارزی و تراز ارزی در کشور بود. بحث‌های بسیار دقیق و کارشناسی با هماهنگی خوبی انجام شد.

قالیباف تأکید کرد: دولت و مجلس مصمم هستند که بتوانند در حوزه ثبات نسبی، بر اساس آنچه در قانون پیش‌بینی شده، به ثبات ارزی و بازار تبادل ارزی کمک کنند.

وی خاطرنشان کرد که این موضوع برای تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان به ویژه در بخش‌های تجاری و صنعتی اهمیت دارد و امید است که نیازهای حوزه ارزی در این زمینه تأمین شود.

رئیس مجلس همچنین اعلام کرد که گزارشات لازم توسط روسای کمیسیون‌ها و وزیر محترم به طور کامل اطلاع‌رسانی خواهد شد.

نمایندگان مجلس خواستار اقدام علیه فیلترشکن فروش‌ها شدند

جمعی از نمایندگان مجلس خواستار اقدام شورای عالی فضای مجازی علیه فیلترشکن فروش‌ها شدند.

جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای خطاب به شورای عالی فضای مجازی، از این شورا درخواست کردند که نسبت به افشای پشت پرده فیلترشکن فروش‌ها و حکمرانی قانونمند در فضای مجازی اقدام کند.

این نامه تاکنون به امضای 136 نفر از نمایندگان مجلس رسیده است

هدایای غیرمتعارف نمایندگان در سفرهای خارجی تحویل مجلس می‌شود

نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز با اکثریت آرا با اصلاح طرح قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان درباره نحوه دریافت هدایا از سوی نمایندگان مجلس در جریان سفرهای خارجی موافقت کردند.

نمایندگان در جلسه علنی امروز و در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس درباره طرح اصلاح موادی از قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان که جهت رفع ایراد از سوی شورای نگهبان اعاده شده بود، با اصلاح ماده 3 آن درباره نحوه دریافت هدایای غیرمتعارف از سوی نمایندگان مجلس موافقت کردند.

تبصره 3، که یک تبصره را به ماده 3 قانون الحاق می‌کند، برای رفع ایراد شورای نگهبان به این شرح اصلاح شد: دریافت هدیه در مأموریت‌های فردی یا جمعی و دیدارهای رسمی با هیأت‌ها، مقامات و سایر طرف‌های خارجی از شمول این ماده مستثنی است لیکن در اینگونه موارد، نماینده رئیس گروه سفر مجاز است هدایای غیرمتعارف را پس از اتمام مأموریت برای نگهداری در اختیار مجلس قرار دهد.

حدود و شاخص‌های هدایای غیرمتعارف در دستورالعمل اجرایی موضوع ماده 12 این قانون تعیین می‌شود.

بررسی تقاضای قانون رفع موانع تولید

بررسی تقاضای دو فوریت لایحه حذف یک تبصره از قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در دستور کار امروز صحن علنی مجلس قرار گرفت.

پیش از آغاز جلسه علنی مجلس، نمایندگان از ساعت ۷ و ۴۵ دقیقه(حدود سه ساعت) در جلسه غیرعلنی گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس درباره نظام ارزی کشور و مدیریت نوسانات ارزی و منابع و مصارف بازار ارز را با رعایت قانون برنامه هفتم توسعه با حضور عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصاد و دارایی، محمدرضافرزین رئیس کل بانک مرکزی و سیدحمید پورمحمدگل‌سفیدی رئیس سازمان برنامه و بودجه را بررسی کردند.

بررسی تقاضای دو فوریت در مورد لایحه حذف تبصره (۳) ماده (۲۰) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در دستور کار امروز صحن علنی مجلس قرار گرفته است.

همچنین ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و بررسی گزارش کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس درباره طرح اصلاح قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان که اعاده شده از شورای نگهبان، در دستور کار امروز صحن علنی مجلس قرار دارد.

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تجارت نیز برای جلسه امروز صحن مجلس پیش بینی شده است.

نمایندگان در جلسه غیر علنی خواستار برخورد قهری و جدی با دلالان بازار ارز شدند

سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان در جلسه غیرعلنی خواستار برخورد قهری و جدی با دلالان بازار ارز شدند.

عباس گودرزی با اشاره به جلسه غیرعلنی صبح امروز سه شنبه مجلس شورای اسلامی گفت: در جلسه غیرعلنی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی به بررسی نوسانات بازار ارز پرداختند. همچنین در این نشست، گزارش کمیسیون اقتصادی قرائت و نظرات اعضای کمیسیون و دیگر مسئولان بیان شد.

وی بیان کرد: در این جلسه وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه بر لزوم یکپارچه‌سازی بازار ارز نیما و توافقی تأکید کردند. نمایندگان مجلس نیز بر ضرورت مدیریت بازار ارز و افزایش ورود ارز به کشور به منظور حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان تأکید داشتند، همچنین نمایندگان خواستار برخورد قهری و جدی با دلالان بازار ارز شدند.

گودرزی افزود: رئیس مجلس نیز در این جلسه اعلام کرد که کمیسیون امنیت ملی باید به موضوع اخلالگران بازار ارز ورود کند و با آن‌ها به‌طور قهری برخورد کند. قالیباف همچنین بر ضرورت تعامل سازنده دولت و مجلس برای بازگرداندن آرامش به اقتصاد کشور و تأمین معیشت مردم تأکید کرد.

نماینده مردم بروجرد خاطرنشان کرد: رئیس مجلس از کمیسیون اقتصادی خواست تا نظرات مطرح‌ شده در جلسه غیرعلنی را جمع‌بندی کرده و به‌صورت روزانه گزارشاتی ارائه دهند تا مردم بتوانند آثار این نشست‌ها را در زندگی خود مشاهده کنند.

وی همچنین با اشاره به گزارش کمیسیون اقتصادی از جلسه روز گذشته خود با رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد گفت: یکی دیگر از مباحث مطرح شده در جلسه غیرعلنی امروز، قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی درباره نظام ارزی کشور بود که در این رابطه نیز تأکید شد که بانک مرکزی باید پاسخگوی وضعیت بازار ارز باشد. همچنین، نمایندگان بر شناسایی و رفع ایرادات قانونی تأکید کردند تا با مدیریت صحیح بازار ارز، از وضعیت کنونی خارج شوند.

سخنگوی هیات رئیسه مجلس عنوان کرد: در نشست امروز، تأکید بر تلاش دولت برای یکپارچه‌سازی قیمت‌های ارز نیما و توافقی به منظور تبدیل بازار ارز به یک بازار واحد مطرح شد که در همین راستا رئیس مجلس بر اهمیت تعیین مبنای این یکپارچه‌سازی اشاره و پرسش‌هایی را درباره توجه به نرخ‌های غیررسمی که سقفی ندارند، مطرح کرد.

وی افزود: رئیس مجلس در ادامه، تأکید کرد که بانک مرکزی باید نقش سیاست‌گذاری را ایفا کند و صرفاً از دلال ارزی بودن فاصله بگیرد. به عبارت دیگر، بانک مرکزی باید با مدیریت بازار غیررسمی و برخورد قهری با افرادی که اقدام به نرخ‌سازی می‌کنند و از فضای مجازی برای ایجاد آشفتگی در بازار ارز بهره می‌برند، نقش اصلی خود را در بازار ارز ایفا کند.

گودرزی خاطرنشان کرد: نمایندگان همچنین بر لزوم شناسایی افراد و گروه‌هایی که باعث اختلال در بازار ارز می‌شوند، تأکید کردند و خواستار این شدند که دولت مبنای مدیریت بازار ارز را بر اساس بازار غیررسمی قرار ندهد و تلاش کند تا قیمت‌ها بر اساس اصول و ضوابط مشخص تعیین شوند، نه بر اساس نرخ‌های غیررسمی که ممکن است توسط دلالان و رانت‌خواران تعیین شود.

جلسه مجلس درمورد نوسانات بازار ارز غیر علنی شد

جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی امروز-سه شنبه 4 دی ماه- در مورد نوسانات بازار ارز برگزار شد.

به گزارش ایرنا، عباس گودرزی ، سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، گفت: امروز عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی، محمدرضا فرزین رئیس بانک مرکزی و سید حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشو توضیحاتی در خصوص وضعیت اقتصادی کشور، نوسانات ارزی و برنامه‌های آتی برای کنترل تورم و بهبود شرایط معیشتی مردم در صحن مچلس ارائه می دهند.

این خبر تکمیل می شود