به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی؛ گلمندره سدی خاکی سنگریزهای با هسته رسی، ظرفیت ذخیرهسازی ۲۸.۷ میلیون متر مکعب آب با توان تنظیم ۱۲.۸ میلیون متر مکعب آب است و طول تاج این سد ۶۷۰ متر، ارتفاع تاج سد ۶۱ متر و عرض تاج ۱۰ متر است.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در این خصوص گفت: برای ساخت سد گلمندره شهرستان گرمه این استان هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار تاکنون هزینه شده است.
سید محسن مدنی افزود: ساخت سد گلمندره شهرستان گرمه در سال ۹۱ در سفر مقام معظم رهبری به خراسان شمالی آغاز شد و در مجموع ۲ هزار و ۳۸۰ میلیارد ریال اعتبار از محل دفتر رهبر معظم انقلاب برای ساخت این طرح اختصاص یافت.
به گفته وی؛ عملیات اجرایی این طرح با انعقاد قرارداد ساخت بدنه و تاسیسات سد در سال ۹۳ به طور رسمی و با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی انجام شد، اما کمبود اعتبار باعث کندی روند اجرایی طرح شد.
مرحله اول «آبگیری سد گلمندره» با پیشرفت بالای ۹۰ درصد در سال گذشته مجوز آبگیری دریافت کرد و مرحله دوم این سد که شامل تکمیل و افتتاح آن است در سال ۱۴۰۳ به بهره برداری کامل رسید که افتتاح آن با سفر استانی دولت انجام میشود و هزار هکتار از زمینهای کشاورزی پایین دست سد از منابع آبی این سد استفاده میکنند.
مهار سیلابهای با قدرت تخریبی بالا
وی با اشاره به سیل سالهای ۸۰ و ۸۱ در جنگل گلستان با قدرت تخریبی بالا گفت: متاسفانه در جریان این سیل علاوه بر خسارتهای هنگفت به زیر ساختها تعدادی از هموطنان جان خود را از دست دادند.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهای خراسان شمالی همچنین به جاری شدن سیل در اواسط آبان ماه سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: سیلاب این بازه زمانی در شهرستان گرمه از توابع این استان توسط سد گلمندره مهار و این سد آبگیری شد.
وی، میزان دبی پیک ورودی سیلاب به مخزن این سد را بیش از ۴۰۰ متر مکعب بر ثانیه ذکر کرد و گفت: با توجه به مهار سیلاب در مخزن این سد، خروجی سیلاب از دریچههای تخلیه رسوبات سد، حدود هفت متر مکعب بر ثانیه بوده و ارتفاع آب ذخیره شده در عمیقترین جای مخزن سد، ۲۲ متر مکعب بود.
خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۳۴ میلیون متر مکعب در دست بهره برداری دارد.