اثری که هماینک در معرفی آن سخن میرود، همانگونه که از عناوین آن هویداست، انقلاب اسلامی در منطقه لارستان را روایت کرده است. «همرنگ آفتاب» از سوی کلثوم کریمپور تألیف شده و انتشارات سوره مهر آن را روانه بازار نشر ساخته است. تارنمای ناشر در بازنمایی محتوای این کتاب، به نکات پی آمده اشارت برده است:
«دیار فارس از دیرباز، دروازه جنوب ایران و محل تلاقی شاهراههای ارتباطی بوده است. خطهای که دست به دامان خلیجفارس و پشت به ستبرای زاگرس دارد. اینچنین است که داد و دهش را از دریا و استقامت و صبر را از زاگرس به میراث دارد. همنوایی این دو میراث برآمده از طبیعت فارس، موجب آن شده است که این سرزمین در قامت دروازه جنوب، محل تلاقی و همنشینی نحلههای مختلف فرهنگ، هنر و تفکر ایرانی و غیرایرانی باشد. در رهگذر تاریخ، خطه فارس مستعد آن بوده است که جریانهای فکری، هنری و فرهنگی را در نهاد خود پذیرفته و رشد دهد. این موضوع خود را در جنبشهای دو قرن اخیر هم به خوبی نشان داده است، به نوعی که فارس در قیامهای انقلابی و مقاومتهای مردمی که منتج به پیروزی انقلاب و شکلگیری نظام جمهوری اسلامی شده است، سهمی پررنگ و غیرقابل انکار دارد. شهرستان لارستان و مناطق روستایی آن از جمله مناطق فعال در انقلاب اسلامی بود که همانند سایر شهرها در تحقق انقلاب نقش داشت. این شهرستان به دلیل قرارگرفتن در پس کرانههای شمالی خلیجفارس و وجود خاندان آیتالله سیدعبدالحسین لاری و نقش این خاندان در مبارزات ضداستعماری و ضداستبدادی، جایگاه ویژهای در تاریخ معاصر کشور دارد و بررسی روند شکلگیری انقلاب در آن، پژوهشگران را در شناخت جریان انقلاب اسلامی و دلایل موفقیت آن بیشتر یاری خواهد داد. از این رو شناخت عمیق و همهجانبه از ابعاد و وجوه آن، ضروری به نظر میرسد.
هر چند از تحولات دوران انقلاب اسلامی در شهرهای بزرگ دادههای نسبتاً فراوانی منتشر شده است، اما از تحولات شهرستان لارستان اطلاعات کمی در دست است. به نظر میرسد، بررسی نقش این شهرستان در انقلاب اسلامی و روشنشدن حوادث این دوره برای پژوهشهای تاریخی به ویژه برای بهدست آوردن برداشت جامعی از انقلاب اسلامی، بسیار حائز اهمیت است. برای روشنشدن حوادث دوران انقلاب اسلامی، مناسب است فرایند تحقیق را از دوره مشروطه شروع شود. آیتالله سیدعبدالحسین لاری با تأسیس اولین حکومت اسلامی در این ناحیه در آستانه انقلاب مشروطه و همچنین مبارزات خستگیناپذیر خود در مقابل استعمار خارجی، روحیهظلم ستیزی را در این منطقه بیدار ساخت. این روحیه مبارزاتی بعد از فوت ایشان، در میان خاندان و شاگردان وی و همچنین اهالی لارستان تداوم یافت. با این توصیف تبیین چگونگی رخدادهای انقلاب اسلامی در شهرستانلارستان، از چند جهت ضروری و مهم مینماید: اول از همه فرزندان و نوادگان آیتالله سیدعبدالحسین لاری بودند که در فرایند انقلاب مؤثر و تاریخساز شدند. از جمله این شخصیتها میتوان به آیتالله سیدعبدالمحمد آیتاللهی، آیتالله سیدعلیاصغر موسوی لاری، آیتسیدعبدالعلی آیت اللهی، آیتالله سیدمجتبی موسوی و آیتالله سیدحسین نسابه اشاره کرد. علاوه بر شخصیتهای مذهبی لارستان، باید به رخدادهای این مناطق اشاره داشت که همگام با حوادث کشوری و در یک راستا در جریان بود، مانند واکنش اقشار مختلف مردم، عشایر و علمای لارستان در زمینه قیام ۱۵ خرداد، تبعید حضرت امام (ره)، قیام ۱۹ دی ماه مردم قم و قیام مردم تبریز تا پیروزی انقلاب اسلامی. بنابراین بررسی کلی و نگاه اجمالی نشان میدهد که بسیاری از این کنشهای مذهبی - سیاسی منطقه در فرآیند تحقیق در تاریخ انقلاب اسلامی ایران مغفول مانده است.»
«تاریخ انقلاب اسلامی در لارستان» در آیینه یک پژوهش نوانتشار
«همرنگ آفتاب» در انفجار نور
اثری که هماینک در معرفی آن سخن میرود، همانگونه که از عناوین آن هویداست، انقلاب اسلامی در منطقه لارستان را روایت کرده است. «همرنگ آفتاب» از سوی کلثوم کریمپور تألیف شده و انتشارات سوره مهر آن را روانه بازار نشر ساخته است
صاحبخبر -
∎