شناسهٔ خبر: 70426647 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: شانا | لینک خبر

نخست‌وزیر اسلواکی برای مذاکرات گازی به دیدار پوتین رفت

نخست‌وزیر اسلواکی با نزدیک شدن به زمان پایان قرارداد ترانزیت گاز به اروپا از خاک اوکراین و مقابله با بحران گازی کشورش راهی مسکو و دیدار با رئیس‌جمهوری روسیه شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری رویترز، ولادیمیر پوتین روز یکشنبه (دوم دی‌) در کاخ کرملین با رابرت فیکو، نخست‌وزیر اسلواکی، دیدار و گفت‌وگو کرد.

با توجه به فرارسیدن پایان قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین و قراردادی که اسلواکی با شرکت دولتی گازپروم روسیه برای خرید گاز این کشور دارد نخست‌وزیر این کشور اروپایی راهی مسکو شد.

پس از تنش‌های مسکو - کی‌یف، فیکو سومین رهبر اتحادیه اروپاست که پس از کارل نهمر، صدراعظم اتریش، در آوریل ۲۰۲۲ و ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، در ژوئیه امسال برای دیدار با مقام‌های کاخ کرملین به روسیه سفر کرده است.

سیاستمداران اپوزیسیون اسلواکی این سفر را به باد انتقاد گرفتند، متحدان اتحادیه اروپا هم پیش‌تر از سفر مقام‌های اتریش و مجارستان به مسکو انتقاد کرده بودند.

اسلواکی به انتقال گاز روسیه از خاک اوکراین وابسته است و تلاش‌های دیپلماتیک خود را برای حفظ این جریان از سال ۲۰۲۵ میلادی افزایش داده و در عین حال از ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین به‌دلیل پافشاری بر امتناع از تمدید قرارداد پنج‌ ساله ترانزیت گاز که پایان سال ۲۰۲۴ میلادی منقضی می‌شود انتقاد کرده است.

فیکو پس از این دیدار با پوتین در حساب کاربری‌اش در فیس‌بوک نوشت: مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا از سفرش در روز جمعه (۳۰ آذر) مطلع شدند.

وی تأکید کرد که این سفر در واکنش به گفت‌وگوهای هفته گذشته با زلنسکی انجام شد، نخست‌وزیر اسلواکی پیش‌تر از مخالفت جدی زلنسکی با هرگونه ترانزیت گاز روسیه از خاک اوکراین به اسلواکی خبر داده بود.

نخست‌وزیر اسلواکی تصریح کرد که پوتین از آمادگی روسیه برای ادامه تأمین گاز اروپا و اسلواکی خبر داده است، در حالی که با توجه به موضع رئیس‌جمهوری اوکراین پس از یکم ژانویه ۲۰۲۵ در عمل این امر غیرممکن خواهد بود.

فیکو در سال ۲۰۲۳ میلادی به قدرت رسید و سیاست خارجی اسلواکی را تغییر داد.

وی بلافاصله کمک‌های نظامی دولتی به کی‌یف را متوقف کرد و گفت: تنش‌های مسکو و کی‌یف راه‌حل نظامی ندارد و از تحریم‌ها علیه مسکو انتقاد کرد.

تلویزیون روسیه در ابتدای گفت‌وگوهای اسلواکی و روسیه پوتین و فیکو را در حال دست دادن نشان داد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هم در این باره گفت: این ملاقات چند روز پیش ترتیب داده شده بود.

فیکو تصریح کرد: به همراه رئیس‌جمهوری روسیه درباره وضع نظامی در اوکراین، احتمال پایان صلح‌آمیز درگیری‌های مسکو و کی‌یف و روابط اسلواکی و روسیه تبادل‌نظر کردیم.

اسلواکی که برای خرید گاز روسیه قراردادی بلندمدت با شرکت دولتی گازپروم دارد در تلاش است مسیر ترانزیت اوکراین را حفظ کند، زیرا با خرید از جای دیگر متحمل ۲۲۰ میلیون یورو (۲۲۸.۷۳ میلیون دلار) هزینه بیشتر برای حمل‌ونقل می‌شود.

کی‌یف بارها تأکید کرده است که قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین را به‌دلیل تنش‌ها بین دو کشور ادامه نمی‌دهد.

فیکو روز پنجشنبه هفته گذشته (۲۹ آذر) در نشست کمیسیون اروپا در بروکسل که با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین برگزار شد بر موضع تمدید قرارداد پافشاری داشت و از سویی زلنسکی هم تأکید کرد که به ترانزیت گاز روسیه ادامه نمی‌دهد.

وی روز جمعه هفته گذشته (۳۰ آذر) در آغاز یک کنفرانس خبری در براتیسلاوا بدون اشاره به جزئیات گفت: ما به لطف رئیس‌جمهور زلنسکی به‌وضوح با بحران گاز روبه‌رو هستیم.

نخست‌وزیر اسلواکی همچنین روز جمعه درباره وقوع بحران گازی به‌دلیل مخالفت اوکراین با تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه از خاک خود پس از پایان مهلت قرارداد در سال ۲۰۲۴ میلادی هشدار داد.

مجارستان نیز مشتاق حفظ مسیر اوکراین بوده است، اما همچنان به دریافت گاز روسیه از جنوب از طریق خط لوله ترک استریم در بستر دریای سیاه ادامه خواهد داد.

مولداوی همچنین به گاز ترانزیت اوکراین برای تأمین نیازهای خود و مناطق «ترانسدنستریا»، از جمله یک نیروگاه حرارتی که بیشتر برق بخش‌هایی از مولداوی را تأمین می کند، متکی بوده است.

وادیم سبان، مدیرعامل شرکت اپراتور گاز مولداوری (مولداوگاز) در این باره گفت: این کشور می‌تواند گازی را برای «ترانسدنستریا» که از منابع دیگر به‌دست آمده است، تأمین کند، اما منطقه طرفدار روسیه باید قیمت‌های بالاتری را در ارتباط با این منابع بپردازد.

سبان گفت: مولداوگاز چند درخواست از گازپروم برای ارسال گاز به مولداوی از طریق ترک‌استریم و بلغارستان و رومانی داشته است.