شناسهٔ خبر: 70425200 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

کرملین: وضعیت ارسال گاز روسیه به اروپا پیچیده است

سخنگوی کرملین با توجه به عدم تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین، گفت: ادامه تامین گاز کشور‌هایی مانند اسلواکی که هچنان خریدار گاز روسیه هستند، به دلیل مواضع خصمانه مقامات کی‌یف بسیار پیچیده شده است.

صاحب‌خبر -

 به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری «تاس»، دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که وضعیت ارسال گاز طبیعی روسیه به کشورهای اروپایی از طریق خاک اوکراین بسیار پیچیده است و نیاز به توجه ویژه دارد. وی امروز، دوشنبه، در جمع خبرنگاران گفت: «در حال حاضر، این وضعیت بسیار پیچیده شده و نیازمند توجه خاص است.»

پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا روسیه پس از پایان ترانزیت گاز از طریق اوکراین قادر به تأمین گاز اسلواکی خواهد بود، تأکید کرد: «دقیقاً صحبت بر سر همین موضوع است  شما بیانیه‌های طرف اوکراینی را شنیده‌اید و از مواضع آن دسته کشورهای اروپایی که همچنان به خرید گاز روسیه ادامه می‌دهند و این کار را برای عملکرد عادی اقتصاد خود ضروری می‌دانند، آگاه هستید.»

سخنگوی کرملین همچنین یادآور شد که در مذاکرات رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین با روبرت فیتسو، نخست‌وزیر اسلواکی، طرفین علاوه بر بررسی این موضوع، به تبادل نظر درباره مسائل پیرامون اوکراین  پرداخته و پوتین دیدگاه خود درباره وضعیت کنونی در جبهه نبرد را به اطلاع طرف مقابل رساند.

شب گذشته، یکشنبه، در کرملین، رئیس‌جمهور روسیه با نخست‌وزیر اسلواکی دیدار کرد. پس از این مذاکرات فیتسو اعلام کرد که سفرش به مسکو واکنشی به اظهارات ولودیمیر زلنسکی درباره توقف ترانزیت گاز روسیه به اسلواکی از طریق اوکراین بوده است.  وی گفت: «رئیس‌جمهور پوتین تأیید کرد که روسیه آماده است تا همچنان گاز را همچنان به غرب و اسلواکی ارسال کند، اما این امر به دلیل موضع رئیس‌جمهور اوکراین پس از اول ژانویه 2025 تقریباً غیرممکن خواهد بود.»

چند روز قبل، ولادیمیر پوتین در جریان کنفرانس مطبوعاتی "نتایج سال" خود، اعلام کرده بود که قرارداد ترانزیت گاز روسیه از طریق اوکراین دیگر تمدید نخواهد شد. وی اشاره کرد که تصمیم کی‌یف برای عدم تمدید این قرارداد، مشکلات مضاعفی را برای کشورهای اروپایی ایجاد کرده، کشورهایی که بدون حمایت آن‌ها، اوکراین حتی عملاً نمی‌تواند به موجودیت خویش ادامه دهد.

روسیه صادرات گاز خود به اتحادیه اروپا را یک‌چهارم افزایش داده است

این در حالی است که بر اساس داده‌های شرکت تحلیلی "Bruegel"، روسیه در بازه زمانی ژانویه تا نوامبر سال 2024 صادرات گاز به اتحادیه اروپا را یک‌چهارم افزایش داده و به 49.6 میلیارد متر مکعب رسانده است.

طبق این اطلاعات، افزایش اصلی از طریق صادرات گاز خط لوله‌ای تأمین شده که در این یازده ماه 26 درصد رشد داشته و به 30.3 میلیارد متر مکعب رسیده است. این مقدار تقریباً 11.1 درصد از کل واردات گاز اروپا را شامل می‌شود، در حالی که این سهم در سال گذشته 8.4 درصد بود.

در نتیجه، سهم روسیه در واردات گاز اتحادیه اروپا از ابتدای سال به 18.3 درصد، در مقایسه با 14 درصد در سال گذشته، افزایش یافته است. گاز روسیه عمدتاً به شکل گاز طبیعی مایع (7.1 درصد از واردات اروپا)، از طریق خط لوله "ترک‌استریم" (5.6 درصد) و سپس از طریق خاک اوکراین (5.5 درصد) به اروپا منتقل شده است.

با این حال، اتحادیه اروپا به طور کلی واردات گاز خود از روسیه را کاهش داده است. حجم واردات گاز اروپا طی سال جاری نزدیک به 6 درصد کاهش یافته و به 271.5 میلیارد متر مکعب رسیده است. نروژ همچنان اصلی‌ترین تأمین‌کننده گاز اروپا باقی مانده و صادرات خود را 3.6 درصد افزایش داده و به 85.2 میلیارد متر مکعب رسانده است.

در سال 2022، بسیاری از کشورهای اروپایی به‌طور جزئی یا کامل دسترسی خود به گاز  شرکت"گازپروم" را قطع کردند. در بهار همان سال، روسیه صادرات گاز به کشورهای بلغارستان، لهستان، فنلاند، هلند، آلمان و دانمارک را کاهش داد یا متوقف کرد، عمدتاً به دلیل عدم پذیرش پرداخت به روبل یا مشکلات فنی دیگر. در پاییز، صادرات از مسیر اصلی خط لوله "نورد استریم" متوقف شد، انتقال گاز از  خط لوله بلاروسی "یامال-اروپا" نیز به پایان رسید، و صادرات از طریق خاک اوکراین نیز به طور قابل‌توجهی کاهش یافت.

در پایان سال جاری، قرارداد پنج‌ساله‌ای که در سال 2019 برای ترانزیت گاز روسیه از طریق اوکراین به اروپا بسته شده بود، به پایان می‌رسد. کی‌یف بارها اعلام کرده که قصد تمدید این قرارداد را ندارد. کارشناسان هشدار داده‌اند که توقف صادرات گاز از روسیه می‌تواند باعث افزایش قیمت گاز و ایجاد عدم تعادل‌های محلی در تأمین گاز کشورهای اروپایی شود.