به گزارش بسیج، گردشگری از گذشتههای دور به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصاد استان اردبیل مطرح بوده است. آبگرمهای متنوع این استان همه ساله پذیرای تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است. علاوه بر این طبیعت سحرانگیز استان از جاذبههای مهم گردشگری است.
با این وجود چالش اصلی صنعت گردشگری استان اردبیل فصلی بودن آن است به طوری که بخش عمده گردشگران در فصل تابستان به این استان سفر میکنند و ظرفیتهای گردشگری استان در فصلهای سرد سال بلااستفاده میماند.
هر چند در ایام نوروز حجم خودرو و مسافر ورودی به استان به میزان قابل توجهی افزایش مییابد ولی باید توجه داشت که این ورودی را نباید به عنوان گردشگر مدنظر قرار داد چرا که اغلب این افراد مهاجرانی هستند که از فرصت تعطیلات استفاده کرده و برای دیدار با خانواده و اقوام خود به استان سفر میکنند
قفل زیرساختهای توسعه نیافته حمل و نقل بر صنعت گردشگری استان
واقع امر این است که استان مرزی اردبیل با وجود ظرفیتهای بسیار بالایی که در بخشهای گردشگری، کشاورزی و صنعت دارد از نبود زیرساختهای حمل و نقل محروم است. اگرچه در سالهای اخیر اقدامات خوبی برای توسعه زیرساختهای جادهای، ریلی و هوایی در استان برداشته شده است با این حال این اقدامات هنوز نتایج ملموسی به همراه نداشته است.
در بخش جادهای استان اردبیل نیازمند ۸۲۰ کیلومتر بزرگراه است که تکمیل آن مستلزم ۳۶۰ هزار میلیارد ریال منابع مالی است. اگر چه در سالهای اخیر اغلب پروژههای بزرگراهی استان دارای ردیف ملی شده است اما با توجه به تحریمهای ظالمانه و مشکلات مالی که کشور با آن دست به گریبان است، چشماندازی برای تکمیل سریع این پروژهها دیده نمیشود. نباید فراموش کرد که در حال حاضر ارتباط مرکز استان با مرکز کشور از طریق بزرگراه فراهم نشده است و تقریبا همه مسیرهای خروجی و ورودی استان از گردنههای سختگذر عبور میکند.
در بخش ریلی پروژه راهآهن میانه اردبیل در حالی نزدیک به ۲ دهه است در حال اجراست که گفته میشود این پروژه خردادماه سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید. فارغ از اینکه این وعده محقق خواهد شد یا نه، بدیهی است با بهرهبرداری از این پروژه ریلی گردشگرانی که قصد سفر به استان اردبیل را دارند، ظرفیت و فرصت جدیدی برای سفر ایمن به اردبیل پیش رو خواهند داشت و تعداد گردشگرانی که حتی در فصول سرد به استان سفر میکنند ، افزایش خواهد یافت.
شاید مهمترین زیرساختی که فضا و فرصت را برای توسعه معنادار گردشگری استان اردبیل فراهم میسازد توسعه زیرساختهای حمل و نقل هوایی است. در سالهای اخیر اقدامات خوبی برای تجهیز و توسعه سیستم ناوبری فرودگاه اردبیل انجام شده است، با این حال موقعیت جغرافیایی این فرودگاه و مهگیر بودن آن بعضا باعث لغو پروازهای این فرودگاه میشود که مسئولان ذیربط در این خصوص باید تدابیر لازم را اتخاذ کنند.
در عین حال به نظر میرسد فرودگاه پارسآباد با فاصله تقریبی سه ساعت تا مرکز استان میتواند بخشی از مشکلات را رفع کند که این موضوع هم نیازمند بررسیهای کارشناسی در خصوص امکانات نشست و برخاست انواع هواپیماهای مسافری است.
به بسترهای تردد جادهای قانع نباشیم
در همین زمینه رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری استان اردبیل با تاکید بر لزوم توزیع مسافران در شقوق مختلف حمل و نقل گفت: واقعیت این است که حمل و نقل زمینی فقط بخشی از بسترهای حضور گردشگران در استان را فراهم میکند و برای رونق این صنعت، باید خطوط پروازی ما با فرودگاههای داخلی و خارجی افزایش یابد.
علیرضا قانع در گفت و گو با خبرنگار بسیج اظهار کرد: استان اردبیل از مواهب گردشگری متنوعی برای همه فصول سال برخوردار است و برای خروج از گردشگری فصلی، باید زمینههای سیر و سفر گردشگران و مسافران اقصی نقاط داخل و خارج کشور به اردبیل را فراهم کنیم و فقط به بسترهای تردد زمینی قانع نباشیم.
وی با اشاره به رایزنیهای انجام شده برای برقراری خطوط پروازی به اردبیل گفت: جلسات متعددی با ایرلاینها برای برقراری خط پرواز بین اردبیل - کیش و برعکس برگزار کردهایم که این موضوع در حال نهایی شدن است و احتمال دارد ظرف چند هفته آینده، شاهد تحقق آن باشیم.
این فعال حوزه گردشگری با تاکید بر لزوم اضافه شدن پروازهای تهران –اردبیل و بالعکس ادامه داد: با ۲ ایرلاین دیگر نیز در رابطه با برقراری خطوط پرواز بین اردبیل و برخی مراکز استانهای مرکز و جنوب کشور در حال رایزنی هستیم.
قانع تصریح کرد: علاوه بر این با فعالان صنعت گردشگری در کشورهای حوزه خلیج فارس هم در حال رایزنی هستیم و تلاش میکنیم سال آینده گردشگرانی از این منطقه و مشخصا کشور عمان را در استان داشته باشیم.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری استان اردبیل با تاکید بر لزوم همافزایی مسئولان و نمایندگان استان تصریح کرد: همراهی و پشتیبانی استانداری اردبیل نیز در این راستا بسیار موثر و نتیجه بخش خواهد بود و باید برای اقتصادیتر شدن هر چه بیشتر ظرفیتهای گردشگری استان، سطح همکاریهای بخش خصوصی و اداری در حوزه گردشگری را ارتقا دهیم.
موضوع دیگر برای خروج اردبیل از گردشگری فصلی راهاندازی زیرساختهای گردشگری زمستانی است. در این زمینه در سالهای اخیر اقدامات خوبی برای توسعه پیست اسکی در اوجور آلوارس شهرستان سرعین و پیست اسکی شهرستان خلخال شده است.
اردبیل میزبان علاقهمندان به گردشگری زمستانی
در همین زمینه معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: تعمیم مواهب گردشگری به همه جای استان از دغدغههای ما در اداره کل میراث فرهنگی استان است و طی سالهای اخیر برای خروج از گردشگری فصلی، کارهای خوبی جهت توسعه زیرساختهای گردشگری زمستانی انجاد گرفته است.
یحی نجار قابل افزود: با پشتیبانی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل طی سالهای اخیر پیست های اسکی آلوارس و اوجور در شهرستان سرعین و همچنین پیست اسکی اندبیل شهرستان خلخال فعال شده است و برای زمستان سال جاری نیز در آنها برنامههای خوبی اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: علاوه بر این جشنواره زمستانی برای بهمن ماه در مشگینشهر برگزار خواهد شد و در دی ماه نیز نظیر چنان رویدادی در سرعین رخ خواهد داد و این جشنوارههای فصلی در هفتههای متوالی تکرار خواهد شد و همه این تلاشها جهت پاسخگویی به مطالبه گردشگران و علاقهمندان به گردشگاههای زمستانی استان اردبیل است.
این کارشناس صنعت گردشگری گفت: فعالان بخش خصوصی گردشگری و متولیان زیرساختهای گردشگری استان اردبیل هم در کنار فعالیتهای اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نسبت به معرفی و تبلیغات اقامتگاهها و امکانات تفریحی خود اقدام میکنند و با استفاده از ظرفیتهای موجود در مترو تهران، فضای رسانه ملی و استانهای همجوار تبلیغات لازم را انجام میدهند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل خاطرنشان کرد: به طور کلی فصول بهار و تابستان، زمانهای "پیک" یا اوج پذیرش مسافر و گردشگر در استان اردبیل و فصول پاییز و زمستان زمانهای کاهش حضور گردشگران است و البته هتلها و مراکز آبدرمانی و آبگرم در شهرستانهای سرعین و مشگینشهر بهترین ظرفیت برای رونق گردشگری زمستانی است.
روز جهانی برف در سرعین برگزار میشود
نجار قابل گفت: برنامههای مفصل برای گرامیداشت روز جهانی برف در بهمن ماه در پیست اسکی آلوارس سرعین تدارک دیده شده است که با حضور و فعالیت بخش خصوصی برگزار شده و بیشک مورد استقبال علاقهمندانی از دور و نزدیک قرار خواهد گرفت.
وی افزود: گردشگری در شمال استان اردبیل و شهرستانهای بیلهسوار ، پارسآباد و گرمی مغان قبل از قطع تردد نفر از طریق گمرک بیلهسوار، رونق داشت و روزانه بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از مرز و گمرک بیلهسوار تردد میکردند که متاسفانه پس از شیوع کرونا متوقف شده و با وجود حل این مشکل شرایط در این مرز به حالت قبلی بازنگشته است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل ادامه داد: با این همه، شهرستانهای شمالی استان اردبیل نیز از قابلیتهای گردشگری زمستانی برخوردار هستند و در شهرستان مشگینشهر نیز ۱۰ چشمه آب درمانی و مجتمع گردشگری خوبی فعال است و باید برای خروج از گردشگری فصلی در استان، از همه زمینهها بهرهبرداری کنیم.