شناسهٔ خبر: 70417784 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

دانش‌بنیان‌ها پای کار آلودگی هوا

تولید دستگاه جمع‌آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی

یک شرکت دانش‌بنیان برای اولین بار موفق به تولید دستگاه جمع آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی شده‌است که آلاینده‌های با منشأ بیولوژیک همچون گرده گیاهان و اسپور قارچ‌ها را شناسایی، جمع‌آوری و استخراج می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، محمدسینا سیاهپوش، عضو هیات مدیره این شرکت در معرفی این محصول گفت: بخشی از مشکلات تنفسی ایجاد شده برای مردم کشور به دلیل آلاینده‌های بیولوژیک موجود در هوا از جمله دانه‌های گرده گیاهان مختلف و یا اسپور قارچ‌ها است که در نهایت منجر به ایجاد مشکلات تنفسی و آلرژی در بیماران حساس به این آلاینده‌ها می‌شود.

وی ادامه داد: این موضوع اهمیت پایش و کنترل میزان آلاینده‌های بیولوژیک در هوا را نشان می‌دهد، اما متاسفانه تا قبل از فعالیت شرکت ما، به دلیل تحریم‌های کشورهای غربی علیه کشور مشکلاتی برای واردات دستگاه‌های جمع‌آوری کننده و پایش آلایندهای بیولوژیک هوا وجود داشت، به گونه‌ای که تا قبل از فعالیت این شرکت انحصار تولید این دستگاه صرفا با شرکت بوکارد انگلستان بود که به دلیل تحریم‌ها دستگاهی در اختیار کشورمان قرار نمی داد و مشکلات اساسی در بخش سلامت و درمان جهت بررسی و رصد عوامل بیولوژیک آلاینده هوا ایجاد کرده بود.

این فعال فناور با بیان اینکه شرکت ما برای اولین بار در کشور و خاورمیانه موفق به تولید دستگاه جمع‌آوری کننده اتوماتیک آلاینده‌های بیولوژیک هوا شد، اظهار کرد: با معرفی و حمایت مسئولان وزارت محیط زیست و بهداشت کشور موفق به تولید انبوه این دستگاه و در اختیار قرار دادن آن در اقصی نقاط کشور و خدمت به مردم شدیم.

به گفته وی، این دستگاه یکی از مهمترین دستگاه‌های استراتژیک جهت شناسایی آلاینده‌هایی از هوا است که همانند دانه‌های گرده گیاهان و اسپور قارچ‌ها، منشأ بیولوژیک دارند. با کمک این دستگاه می‌توان این گونه آلاینده‌ها را از هوا جمع‌آوری و استخراج کرد و در نهایت طی مطالعه‌ای که توسط تیم آزمایشگاهی شرکت صورت می‌گیرد، نوع، مقدار و غلظت هر نوع آلاینده بیولوژیک و حتی ذرات گرد و غبار و زمان دقیق حضور آنها در هوا را گزارش داد.

سیاهپوش ادامه داد: از کاربردهای دیگر این دستگاه کمک به تحقیقات کشاورزی در زمینه اصلاح نباتات و برنامه‌ریزی تقویم گرده‌افشانی در مدیریت کشت و صنعت‌ها و مدیریت فضاهای سبز شهری است. تعیین ایندکس از میزان گرد و غبار هوا و کمک به پایش منشأ گرد و غبار و کانی‌شناسی ذرات گرد و غبار و پایش آلودگی‌های رادیواکتیو در گرد و غبار از دیگر کاربردهای این دستگاه است.

وی در خصوص نحوه عملکرد این دستگاه، توضیح داد: این دستگاه دارای منفذی در بخش قدامی است که با کمک پمپ فشار خلأیی که برای این دستگاه طراحی کردیم و مکشی به اندازه ریه یک انسان بالغ دارد، آلاینده‌های بیولوژیکی مانند دانه‌های گرده و اسپور قارچ‌ها را به درون دستگاه مکش کرده و بر روی نوار چسبناکی به نام نوار ملینکس به دام می‌اندازد. این فرآیند جمع‌آوری آلاینده‌های بیولوژیک به مدت یک هفته به طور یکنواخت و ثابت ادامه پیدا می‌کند و پس از اتمام سیکل دستگاه محققان این نوار حاوی آلاینده‌های بیولوژیک را از دستگاه خارج می‌کنند و در فاز آزمایشگاهی با مطالعاتی که بر روی آن صورت می‌گیرد، به تفکیک ساعت، نوع، غلظت و مقدار و زمان پراکنش هر گونه آلاینده بیولوژیک در هوا را در طی دوره نمونه‌گیری گزارش می‌کنند. در نهایت این اطلاعات در کنترل و پیشگیری مشکلات ناشی از آلاینده‌های بیولوژیک در مناطق مختلف کمک می‌کند.

سیاهپوش همچنین بر میزان ظرفیت تولید این شرکت در تولید دستگاه جمع‌آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا متمرکز شد و تصریح کرد: در حال حاضر در مرحله معرفی و تجاری‌سازی دستگاه هستیم و قطعا با حمایت سازمان‌های دولتی و معرفی و شناخته شدن این دستگاه در آینده می‌توانیم نیاز کل کشور را در دانشگاه‌ها، سازمان‌ها و مراکز تحقیقاتی تامین کنیم.

به نقل از معاونت علمی ریاست‌جمهوری، عضو هیات مدیره این شرکت دانش‌بنیان در خصوص مزیت فنی این محصول نسبت به نمونه مشابه خارجی آن، گفت: این دستگاه از آن جهت که توسط تیمی از محققان با راهبری اساتید دانشگاهی همچون دکتر محمد اسماعیل خراسانی و دکتر محمدرضا سیاهپوش تولید شده‌ است، از جنبه‌های زیادی نسبت به نمونه‌های خارجی شرکت بوکارد انگلستان برتری‌هایی دارد؛ برای مثال سیستم الکترونیکی جهت برنامه‌ریزی کردن دقیق و ساعتی دستگاه برخلاف نمونه خارجی در این دستگاه تعبیه شده است و برخی مشکلات و ایرادات نمونه خارجی در این دستگاه تولید داخل رفع و بهبود داده شده است.

وی ادامه داد: فارغ از مزیت‌های فنی، دستگاه جمع آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا ارزآوری قابل توجهی هم دارد و قیمت تمام شده آن برای مشتری تقریبا قیمت یک سوم نمونه‌های مشابه خارجی است.

این فعال فناور در پایان خاطرنشان کرد: هنوز موفق به صادرات نشده‌ایم، اما در برنامه‌های آینده شرکت این مهم را هم در دستور کار خود داریم.

انتهای پیام