اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۳ دی با حضور در نشست خبری هفتگی، به پرسشهای خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی درباره مهمترین تحولات حوزه سیاست خارجی طی هفته گذشته پاسخ داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تبریک ولادت حضرت فاطمه (س) و روز زن، میلاد حضرت مسیح (ع) را به همه مسیحیان بهویژه هموطنان مسیحی تبریک گفت و اظهار کرد: تعالیم حضرت مسیح (ع) با تاکید بر صلح و همزیستی همواره ارزشمند بوده است.
ارتباط مستقیم با جریان حاکم در سوریه نداریم
بقایی با بیان اینکه از مدتها قبل با جریانهای معارض در سوریه با هدف جلوگیری از ناامنی در کشورهای منطقه و پیشبرد روندهای سیاسی در این کشور در ارتباط بودیم، گفت: ارتباطها کماکان وجود دارد، اما ارتباط مستقیم با جریان حاکم در سوریه نداریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه مردم سوریه بالغ هستند و برای آینده کشورشان و رابطه با دیگر کشورهای منطقه تصمیمگیری میکنند، اظهار کرد: مواضع آمریکا نشاندهنده خوی سیطرهجو و مداخلهگر آن است.
وی تاکید کرد: چنین دخالتهایی جز تروریسم و ناامنی اثری نداشته است؛ استفاده ابزاری آمریکا از تروریسم در اعلام فهرستهای تروریستی آن مشهود است؛ این فهرستها جعبه ابزار آمریکا برای بدنام کردن کشورهای مستقل است؛ این فهرستسازیها مبنا و معیاری جز نگاه سیاسی آمریکا ندارد و فقط برای اعمال فشار معرفی میشوند تا منفعت خود را تامین کند.
بقایی همچنین درباره رایزنی ایران و ترکیه درباره سوریه اظهار کرد: نشستهای چندجانبه برای گفتوگو درباره موضوعهای چندجانبه استفاده میشود و موضوع سوریه یکی از موضوعهای مورد بحث مقامهای ایرانی و ترکیهای بوده است.
وی یادآوری کرد: موضع ما در قبال سوریه ثابت و روشن است؛ سوریه نباید مامن تروریستها شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره رابطه ایران و سوریه، گفت: روابط دو ملت ایران و سوریه دیرینه است؛ در طول ۱۰ سال گذشته خیرخواه سوریه بودیم؛ در آینده نیز با توجه به عملکرد جریانهای حاکم بر سوریه درباره روابط تصمیمگیری میکنیم.
وی همچنین اظهار کرد: هریک از طرفهای دخیل در تحولات سوریه روایت خودشان را دارند که ضرورتا ما با آنها موافق نیستیم.
بقایی در بخشی دیگر نیز درباره حضور گروههای معارض در سوریه و تاثیر آن بر منطقه، گفت: این موضوع از نگرانیهای عمده ما از زمان آغاز شکلگیری تحولات سوریه در ۱۳ سال پیش بوده است؛ امیدواریم روند گذار در سوریه بهصورتی پیش برود که این کشور و دیگر کشورهای منطقه دچار ناامنی بیشتر ناشی از فعالیتهای گروههای تروریستی نشود؛ ما این نگرانی را در تعاملهای خود با دیگر کشورها بهطور مداوم مطرح کرده و میکنیم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با اشاره به این موضوع که گروههای اصلی در تحولات اخیر تعهد روشنی در رابطه با سوریه و یکپارچگی این کشور دارند، گفت: فکر نمیکنم نگاه گزینشی موثر باشد؛ ما شاهد هستیم که بخشهایی از سوریه تحت اشغال برخی از طرفهاست و آمریکا به حضور گسترده نیروهای خود اعتراف کرده است؛ این عوامل در مسیر یکپارچگی سوریه ایجاد اختلال میکند.
ترکیه همسایه مهم ماست
وی همچنین درباره روابط تهران و آنکارا گفت: ترکیه همسایه مهم ماست و همیشه به روابط حسن همجواری با آنکارا پایبند بودیم و این روند ادامه خواهد داشت؛ درباره اختلافنظرها در برخی موضوعها طی روندی مستمر رایزنی میکنیم.
توصیه به شهروندان ایرانی برای سفر نکردن به سوریه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه به شهروندان توصیه اکید میکنیم با توجه به تحولات سوریه و آینده مبهم، به این کشور سفر نکنند، تصریح کرد: به موقع و با تلاشهای خوب سفارت ایران در لبنان و دمشق توانستیم اتباع ایرانی را خارج کنیم؛ اعداد و ارقام ادعایی درباره ایرانیان خارجشده از سوریه همانطور که در موضعگیری رسمی اعلام کردیم، شامل همه ایرانیان حاضر در سوریه ازجمله تعداد محدودی از مستشاران نظامی، شهروندان ایران و کارکنان دیپلماتیک بوده است که طی چند روز از سوریه خارج شدند؛ در حال حاضر اتباع غیرمقیمی در سوریه نداریم.
گفتوگوهای ژنو ادامه خواهد داشت
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره گفتوگوهای ژنو، اظهار کرد: این گفتوگوها با توافق طرفین در نشست قبلی ادامه خواهد داشت؛ دور دیگر گفتوگوها با همان محتوا و جنس درباره موضوعهای بینالمللی و منطقهای برگزار میشود.
وی یادآوری کرد: موضوع هستهای یکی از موضوعهای مورد بحث است و جلسه بعدی برای هفته آخر دی ماه درنظر گرفته شده است.
پرونده کشته شدن ۲ شهروند ایرانی را پیگیری میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره پرونده کشته شدن ۲ شهروند ایرانی در شمال فرانسه، گفت: این اتفاق تلح ظاهرا هفته گذشته در شمال فرانسه روی داده است و من به خانوادهها و بازماندگان این دو هموطن تسلیت میگویم؛ از زمانی که مطلع شدیم، سفارت ایران در فرانسه به صورت جدی این موضوع را پیگیری کرد.
وی اضافه کرد: بخش کنسولی ما در تماس با سفارت فرانسه به صورت جدی موضوع را پیگیری کردند؛ ابعاد این ماجرا برای ما روشن نیست و با توجه به اینکه براساس گزارش رسانهها ضارب در بازداشت پلیس بهسرمیبرد، ما انتظار داریم که جنبههای مختلف این موضوع روشن شود؛ آیا این یک اقدام تروریستی بوده است؟ آیا این قتلها با انگیزه نژادپرستانه اتفاق افتاده است؟
بقایی اظهار کرد: ما انتظار داریم که مراجع ذیربط فرانسوی و مراجع امنیتی هرچه زودتر در این زمینه اطلاعرسانی کنند؛ ما هم در چارچوب کنوانسیونهای مربوط به روابط کنسولی و هم در چارچوب وظیفه وزارت امور خارجه در حمایت از اتباع در خارج از کشور این موضوع را هم در تهران و هم در فرانسه و هم از طریق سفارت ایران در پاریس به صورت جدی دنبال خواهیم کرد.
مداخله و خرابکاری آمریکا در کشورهای مستقل سابقه طولانی دارد
بقایی در بخشی دیگر با انتقاد از مداخلهجوییهای آمریکا، گفت: این سخنان برای ما و دنیا تازگی ندارد؛ مداخله و خرابکاری آمریکا در کشورهای مستقل سابقه طولانی دارد و بخش ثابت سیاست خارجی آمریکا در دولتهای مختلف این کشور است.
وی تصریح کرد: اعتراف به این موضوع ازسوی مقام رسمی آمریکا اعتراف به نقض اصول منشور ملل متحد است و آمریکا باید پاسخگو باشد؛ این اظهارات مردود و محکوم است؛ مداخلههای آمریکا علیه ایران از گذشته بوده و همچنان با هدف اعمال فشار بر مردم ایران ادامه دارد.
سفر مقامهای ایرانی به قاهره بسیار مهم بود
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر با اشاره به حضور مقامهای ایرانی در نشست دی ۸، گفت: نفس سفر مقامهای ایرانی به قاهره برای شرکت در نشست دی ۸ بسیار مهم بود؛ شرکت در روندهای چندجانبه به جهت اهمیت همان نهاد و ایجاد فرصت رایزنیها همواره مهم است.
وی اضافه کرد: مصر کشور بزرگی در منطقه است؛ ما در چارچوب گسترش روابط با کشورهای منطقه و اسلامی پیگیر روابط با مصر بودیم؛ گفتوگوها با مصر روند مثبت روبهجلو داشته است.
بقایی همچنین درباره تاثیر تحولات اخیر بر روابط ایران با مصر و ترکیه، گفت: گفتوگو و رایزنی در خلأ صورت نمیگیرد؛ حضور در مصر برای رایزنی با قاهره وآنکارا اهمیت داشت؛ تحولات بر رابطه آینده و نوع نگاه کشورها تاثیرگذار است.
عضویت جمهوری آذربایجان در دی ۸ را تبریک میگوییم
وی با اشاره به این موضوع که درخواست عضویت جمهوری آذربایجان در سازمان دی ۸ از سال ۲۰۲۱ مطرح شده است، خاطرنشان کرد: ما در قالب سیاست همسایگی و در چارچوب روابط دو کشور از این موضوع حمایت کردیم و به باکو برای عضویت در سازمان تبریک میگوییم.
در صورت احترام متقابل منعی برای مذاکرات نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به گزارشها درباره پیام تیم ترامپ به ایران از طریق عمان، گفت: درباره پیام ترامپ اطلاعی ندارم.
وی تصریح کرد: ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردیم و همواره مقید به ادامه مذاکرات با همه طرفها بودیم؛ اگر احترام متقابل و شناسایی متقابل منافع وجود داشته باشد، منعی برای مذاکرات نداریم.
بقایی همچنین اظهار کرد: در طول ۲ دهه اخیر همواره متعهد به روندهای گفتوگو رفع نگرانیهایی که به زعم ما غیراصیل بودند، بودیم و این گفتوگوها به برجام منجر شد؛ هنگام صحبت از آمادگی ایران برای مذاکره باید به عاملان وضعیت فعلی برجام توجه شود؛ در ادامه ما براساس رفتار و عملکرد طرفهای مرتبط تصمیمگیری میکنیم؛ ایران هیچگاه طرف متوقفکننده مذاکرات هستهای نبوده است.
ایران و اتحادیه اوراسیا برای مدتها مراوده داشتهاند
بقایی در بخشی دیگر درباره توافقنامه ایران و اوراسیا، گفت: اتحادیه اوراسیا یکی از سازمانهای چندجانبه اقتصادی است که مدتهاست ایران با آن مراودههایی دارد؛ موافقتنامه اصلی که مبنای همکاری جدی کشورهاست در دستور کار بوده و تصویب آن به معنای موافقت پنج کشور با همکاری با ایران بهعنوان عضو ناظر است.
وی اضافه کرد: از نظر قانونی زمینه اجرایی شدن موافقتنامه فراهم شده است؛ بهزودی نشست شورای عالی اقتصادی اتحادیه اوراسیا در روسیه برگزار میشود و وزیر صنعت ما در آن شرکت دارد و یکی از دستورهای آن تصویب عضویت ناظر ما در این اتحادیه است.
چند قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی در مجمع عمومی صادر شده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره قطعنامههای علیه رژیم صهیونیستی در مجمع عمومی سازمان ملل، گفت: این هفته چند قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی در مجمع عمومی صادر شد؛ قطعنامهای با تاکید بر حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین صادر شد؛ یک قطعنامه هم از سال ۲۰۰۷ درباره آثار و پیامدهای رژیم صهیونیستی علیه زیرساختهای لبنان صادر میشود که این هفته مجددا صادر شد.
وی اضافه کرد: قطعنامه سوم نیز از طرف مجمع عمومی برای صدور رای مشورتی لاهه صادر شد؛ این قطعنامه در واکنش به ممنوعیت فعالیت آنروا ازسوی رژیم صادر شد تا جایگاه نهادهای تخصصی سازمان ملل در فلسطین اشغالی ازسوی دیوان بینالمللی دادگستری مشخص شود؛ این دیوان در حال حاضر ۶ دستور برای توقف نسلکشی صادر کرده، اما همچنان این روند ادامه دارد.
موافقتنامه ایران و روسیه بهزودی به سرانجام میرسد
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره موافقتنامه با روسیه، اظهار کرد: زمان امضای موافقتنامه ایران و روسیه مورد رایزنی است و بهزودی در سفر دوجانبه، احتمالا در اواخر دیماه به سرانجام میرسد.
درباره عادیسازی جنایت و شرارت هشدار میدهیم
بقایی با اشاره به گمانهزنیها درباره عادیسازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی، گفت: ما تحولات را رصد میکنیم؛ عادیسازی فقط باعث جری شدن رژیم صهیونیستی میشود.
وی تاکید کرد: درباره عادیسازی جنایت و شرارت هشدار میدهیم.
طرفهای آمریکایی نباید بر عراق اعمال فشار کنند
بقایی در بخشی دیگر درباره فشار آمریکا بر عراق، گفت: موضوعهای داخلی عراق مانند حاکمیت و امنیت ملی مربوط به خودشان است؛ اما برای ما روشن شده است که در جریان مبارزه با داعش، مردم عراق شجاعانه عمل کردند؛ قطعا با در نظر داشتن خطرها و تهدیدهای مورد توجه عراق و منطقه آنها تصمیم درستی میگیرد.
وی تصریح کرد: طرفهای آمریکایی و دیگر طرفهایی که سابقه خیرخواهی برای منطقه ندارند، نباید اعمال فشار کنند و این موضوع قابل قبول نیست.
حمله به یمن نتیجه بیعملی شورای امنیت است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی به یمن، گفت: اطلاعاتی درباره استفاده رژیم صهیونیستی از پایگاههای کشورهای منطقه در حمله به یمن نداریم.
وی اظهار کرد: تجاوز نظامی آمریکا-انگلیس و رژیم صهیونیستی به یمن مصداق تجاوز و خلاف اصول منشور ملل متحد است؛ هدف قرار دادن زیرساختها و مراکز فرهنگی یمن جنایت جنگی و خلاف اصول بشردوستانه و غیرقابل قبول است.
بقایی تاکید کرد: این امر نتیجه بیعملی شورای امنیت است.
در برابر هر تهدید کار خود را پیش میبریم
بقایی در بخشی دیگر درباره رویکرد آتی ایران و محور مقاومت برای جلوگیری از تسری تروریسم در منطقه، تاکید کرد: ایران بهعنوان یک کشور مستقل در برابر هر تهدید و تعرض کار خود را انجام میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: دیگر اجزای مقاومت هم با توجه به شرایط و مقتضیات خود به وظایف خود عمل میکنند.
- بیشتر بخوانید:
- بقایی: موضعگیری اتحادیه اروپا تاثیری بر فعالیت هستهای ایران ندارد
- بقایی: گفتوگوی ژنو محدود به مذاکرات هستهای نبود
انتهای پیام/