جوان آنلاین: یک کارشناس انرژی معتقد است، اتصال مستقیم گاز ایران به هند و روسیه در امتداد مسیر شمال- جنوب ایران مهمترین نقطه در زمینه ایجاد هابگازی منطقه به نفع ایران است که چشمانداز انرژی منطقه را بازتعریف کند. ایران با تثبیت خود بهعنوان یک مرکز ترانزیت گاز از طریق اتصال مستقیم گازی به هند و روسیه، میتواند چشمانداز اقتصادی خود را تقویت کند، روابط دیپلماتیک را تقویت کند و به ثبات منطقه کمک کند. کشورهای همسایه نیز از این بازی برد برد، در تبدیل شدن ایران به هاب انتقال گاز و بهرهمندی از زیرساخت ۴ هزار کیلومتر خط لولهگازی سود خواهند برد.
محمدرضا کارگزار، کارشناس انرژی با اشاره به اهمیت گاز در دنیای آینده و به خصوص توسعهیافتگی صنعتی با گاز در منطقه آسیا به «جوان» میگوید: با تکامل چشم انداز انرژی جهانی، اهمیت ژئوپلیتیکی گاز طبیعی به طور تصاعدی افزایش یافته است. در این زمینه، گاز به عنوان مهمترین عامل در جهت توسعه صنعتی کشورها شناخته میشود زیرا گاز نه تنها خوراک صنایع بلکه سوخت صنایع نیز محسوب میشود و بسیار اهمیت ویژهای دارد. همچنین موقعیت استراتژیک ایران به عنوان یک بازیگر مرکزی در تجارت گاز دارای پتانسیل بسیار زیادی است. ایران با اتصال مستقیم گاز به هند و روسیه در مسیر شمال- جنوب، میتواند به گزینه اصلی هاب گازی منطقه تبدیل شود. این ابتکار بلندپروازانه نه تنها با هدف تقویت شکوفایی اقتصادی ایران، بلکه همچنین تغییر شکل پویایی انرژی در منطقه و در نتیجه تأثیرگذاری بر آینده تجارت گاز در آسیاست. وی با اشاره به زیرساخت لازم برای ایران جهت تبدیل شدن به هاب گازی منطقه میافزاید: ایران دارای یکی از بزرگترین ذخایر گاز طبیعی در جهان است که پس از روسیه در رتبه دوم قرار دارد. بیش از ۴ هزار کیلومتر خط لوله گازی در سرتاسر کشور و همچنین میادین گازی متعدد درون خشکی و روی دریا، کشور به یکی از بهترین نقاط انتقال گاز تبدیل شده است که میتواند بهترین و کوتاهترین و بامزیتترین مسیر در زمینه انتقال گاز در منطقه غرب آسیا و اتصال روسیه به هند باشد. ایران نیز با درک نیاز به بهرهبرداری مؤثر از این منابع و زیرساختها، تجارت گاز را به عنوان یکی از اجزای حیاتی استراتژی انرژی خود، به ویژه در چارچوب برنامه هفتم توسعه، شناسایی کرده است. این طرح بر افزایش تعاملات گاز، هم از طریق واردات از کشورهای شمالی و هم صادرات به بازارهای شرقی، با هند به عنوان تمرکز اصلی تأکید دارد.
این کارشناس انرژی، در رابطه با مزیت تبدیل شدن ایران به هاب گازی برای کشورهای همسایه ایران تصریح میکند: کریدور گازی شمال- جنوب یک عنصر حیاتی در استراتژی تجارت انرژی ایران است. این مسیر ترانزیت گاز از تأمین کنندگان شمالی مانند روسیه و کشورهای آسیای مرکزی به مصرف کنندگان جنوبی از جمله هند، پاکستان و عراق را تسهیل میکند. موقعیت جغرافیایی ایران این کشور را در تقاطع بازارهای عمده عرضه و تقاضای گاز قرار میدهد و پتانسیل آن را به عنوان یک هاب ترانزیتی افزایش میدهد. یکی از جنبههای مهم این کریدور ظرفیت آن برای اتصال مستقیم منابع گازی فراوان ایران به هند است که به عنوان یکی از سریعترین اقتصادهای در حال رشد در جهان ظاهر شده است. تقاضا برای انرژی در هند به دلیل صنعتی شدن سریع، شهرنشینی و رشد جمعیت در حال افزایش است. تأمین این تقاضا از طریق تأمین گاز قابل اعتماد برای امنیت انرژی هند بسیار مهم است.
وی میفزاید: پیامدهای ژئوپلیتیکی اتصال گاز ایران به هند و روسیه قابل توجه است. تقویت روابط انرژی بین ایران و هند میتواند روابط دیپلماتیک عمیقتری را تقویت کند و ممکن است نفوذ سایر قدرتهای منطقه را متعادل کند. علاوه بر این، ارائه یک منبع انرژی قابل اعتماد برای هند، ایران را به عنوان یک شریک حیاتی در جنوب آسیا قرار میدهد و اهمیت استراتژیک آن را افزایش میدهد. از سوی دیگر، اتصال گاز روسیه به هند از طریق ایران شبکه پیچیدهای از همکاری میان این سه کشور ایجاد میکند. این مشارکت سه جانبه به طور بالقوه میتواند اتحادهای انرژی و مسیرهای تجاری را تغییر دهد و تسلط کشورهای غربی در بازار انرژی را کاهش دهد. کارگزار در پایان تأکید میکند: اتصال مستقیم گاز ایران به هند و روسیه در امتداد مسیر شمال- جنوب ایران مهمترین نقطه در زمینه ایجاد هاب گازی منطقه به نفع ایران است که چشم انداز انرژی منطقه را بازتعریف کند. ایران با تثبیت خود بهعنوان یک مرکز ترانزیت گاز از طریق اتصال مستقیم گازی به هند و روسیه، میتواند چشمانداز اقتصادی خود را تقویت کند، روابط دیپلماتیک را تقویت کند و به ثبات منطقه کمک کند. کشورهای همسایه نیز از این بازی برد برد در تبدیل شدن ایران به هاب انتقال گاز و بهرهمندی از زیرساخت ۴ هزار کیلومتر خط لوله گازی سود خواهند برد.