به گزارش بورسنیوز، حمیدرضا رحمنی، مدیر عملیات بازار فیزیکی بورس کالا با اشاره به اینکه در حال حاضر حراج حضوری در این بازار به دو روش حراج عادی و حراج باز انجام میشود، بیان کرد که این روشها در شرایطی که تعداد عرضهها زیاد باشد، ممکن است منجر به طولانی شدن زمان معاملات و همزمانی تالارهای معاملاتی برای معاملهگران شود.
رحمنی ادامه داد: با توجه به رشد قابل توجه حجم معاملات و افزایش تعداد عرضهها در تالارهای معاملاتی، از یک سال گذشته درخواستهایی از سوی کارگزاران برای بهبود فرآیندهای معاملاتی مطرح شده است. به همین دلیل، بورس کالای ایران با رویکرد بهینهسازی این فرآیندها و کاهش زمان انجام معاملات، بررسیها و مطالعات خود را در خصوص حراجهای متداول در دنیا آغاز کرد که در نهایت منجر به معرفی روش حراج همزمان شد.
مدیر عملیات بازار فیزیکی بورس کالا بیان کرد: فرآیندهای مدل حراج همزمان پس از اخذ مصوبات لازم از هیات مدیره بورس کالای ایران و موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار طراحی شده است.
وی افزود: «روش انجام معاملات نیز طی جلسه آموزشی با همکاری کانون کارگزاران به معاملهگران بازار کالایی آموزش داده شد.
رحمنی در ادامه به تشریح روند حراج همزمان پرداخت و گفت: در این روش، خریداران قیمتهای مدنظر خود را بر اساس تحلیل بازار و بر مبنای دادههای تاریخی مانند عرضه و تقاضای گذشته، روند قیمت و همچنین دادههای فعلی مانند میزان عرضه و تقاضا تعیین میکنند.
وی افزود: در مدل جدید، قیمتهای قابل ارسال برای هر تقاضای خریدار میتواند تا پنج قیمت باشد و معاملهگران از ابتدای شروع زمان معاملات میتوانند این قیمتها را از مشتریان اخذ و در سامانه معاملاتی خود درج کنند.
رحمنی توضیح داد که روش تخصیص سفارشهای مشتریان مشابه روشهای فعلی مطابق با دستورالعمل معاملات براساس اولویت قیمت و در صورت قیمت برابر، اولویت زمانی است. بدین ترتیب، در هر معامله ابتدا قیمت اول تمامی سفارشها به صورت صعودی مرتب میشوند و از بیشترین قیمت به کمترین قیمت تخصیص صورت میپذیرد.
مدیر عملیات بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت: از مزایای اصلی این مدل میتوان به کوتاه شدن زمان انجام معاملات و کشف نرخ کالا براساس تحلیل بازار محصول و فاکتورهای اصلی قیمت یعنی عرضه و تقاضا اشاره کرد. امید میرود با پیادهسازی این مدل، امکان گسترش و توسعه بیشتر بازارهای فیزیکی بورس کالا در آینده فراهم شود.
منبع: تسنیم
پایان مطلب