به گزارش بولتن نیوز به نقل از کردپرس، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، با اشاره به تغییرات در معادلات بینالمللی پیرامون YPG و کاهش حمایتها از این گروه، تأکید کرد که این سازمان باید فوراً منحل شود. او با بیان اینکه اولویت با حل این مسئله توسط دولت جدید سوریه است، هشدار داد در صورت عدم تحقق این امر از سوی دولت جدید دمشق، هیچ گزینهای از جمله اقدام نظامی از روی میز کنار نخواهد رفت.
هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه، در مصاحبهای با شبکه فرانس ۲۴ درباره مسائل روز از جمله تحولات سوریه، روابط با هیئت تحریر الشام (HTŞ) و عملیات نظامی ترکیه در کردستان سوریه سخن گفت.
اهمیت دیدارهای بینالمللی با دولت جدید دمشق
هاکان فیدان در پاسخ به پرسشی درباره اهمیت دیدار مقامات ارشد آمریکا با دولت جدید دمشق گفت: «به نظر من این دیدار بسیار مهم است. پیش از مقامات آمریکایی، نمایندگان برخی کشورهای اروپایی و نهادهای بینالمللی نیز دمشق را بازدید کردند. ما شاهد برقراری ارتباط با دولت جدید دمشق هستیم و این یک تحول مهم است.»
دیدار احتمالی وزیر خارجه ترکیه با دولت دمشق و رهبر HTŞ
وی در پاسخ به این سؤال که آیا قصد دارد به دمشق سفر کرده و با رهبر هیئت تحریر الشام دیدار کند، گفت: «بله، قصد دارم با دولت جدید دمشق دیدار کنم.»
دلایل باقی ماندن HTŞ در فهرست تروریستی ترکیه
فیدان در پاسخ به پرسشی درباره علت حذف نشدن HTŞ از فهرست گروههای تروریستی ترکیه، اظهار داشت: «قرار دادن این گروه در فهرست تروریستی ما مرتبط با فهرست سازمان ملل است. ما به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل پایبند هستیم، اما اکنون با وضعیتی روبهرو هستیم که ابعاد حقوقی و عملی آن با یکدیگر تناقض دارند.»
او تأکید کرد: «در ده سال گذشته، ما شاهد فعالیت تروریستی عملی از سوی HTŞ نبودهایم و این تنها ارزیابی ما نیست؛ بلکه سازمانهای اطلاعاتی غربی نیز به همین نتیجه رسیدهاند.»
همکاری اطلاعاتی HTŞ با ترکیه و غرب در مقابله با داعش
فیدان در پاسخ به این پرسش که آیا HTŞ در مبارزه با گروههای تروریستی مانند داعش و القاعده مفید بوده و آیا با مقامات ترکیه و غرب برای اثبات تغییرات خود همکاری کرده است، گفت: «هیئت تحریر الشام، بهویژه در مبارزه با داعش، در زمینه تبادل اطلاعات همکاریهای خوبی با ما داشته و کمک بسیاری کرده است.»
او افزود: «به دلیل حساسیت موضوع، در آن زمان این همکاریها را به اطلاع عموم نرساندیم. اما HTŞ طی سالها در زمینه جمعآوری اطلاعات درباره گروههای مرتبط با داعش و القاعده با ما همکاری کرده است.»
همکاری در شناسایی اهداف کلیدی داعش
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره همکاری HTŞ در شناسایی اهداف کلیدی مانند ابوبکر البغدادی، رهبر سابق داعش، گفت: «HTŞ در این نوع اهداف نیز با ترکیه همکاری داشته است.»
بازگشت داوطلبانه پناهجویان سوری
فیدان در پاسخ به سؤالی درباره احتمال بازگشت پناهجویان سوری به کشورشان گفت: «ما در تلاش هستیم فضایی ایجاد کنیم که سوریهایی که در ترکیه و سایر کشورها هستند، به صورت داوطلبانه و با احساس امنیت به کشور خود بازگردند. این یک روند اجباری نخواهد بود و هیچکس را نمیتوان به بازگشت مجبور کرد.»
وی افزود: «پیشبینی ما این است که در دوره پیش رو شاهد افزایش قابل توجهی در بازگشتها به سوریه خواهیم بود.»
نقش ترکیه در تغییر حکومت سوریه
فیدان در پاسخ به اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، مبنی بر نقش ترکیه در تغییر حکومت سوریه، گفت: «فکر نمیکنم ترامپ قصد داشته با این اظهارات موضعی منفی بگیرد. احتمالاً هدف او ستایش از این تحولات بوده است. اما آنچه در سوریه رخ داده را نمیتوان تصرف از سوی ترکیه دانست. اگر تصرفی در کار بوده، این تصرف توسط مردم سوریه انجام شده است.»
رویکرد روسیه و ایران در قبال سوریه
فیدان درباره خروج نیروهای روسیه و ایران از سوریه اظهار داشت: «اینکه برخی معتقدند روسیه و ایران بدون شلیک حتی یک گلوله عقبنشینی کردهاند، مسئلهای پیچیده است. من این اتفاق را یک توافق نمیدانم، بلکه نتیجه محاسبات استراتژیک است.»
او با اشاره به توانایی استراتژیک ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، گفت: «پوتین درک خوبی از اهمیت مسائل، سرمایهگذاریها و پایداری امور دارد. به نظر میرسد او در موضوع سوریه به این نتیجه رسیده که ادامه حضور بیفایده است.»
فیدان در پاسخ به پرسشی درباره حمایت روسیه از بشار اسد، گفت: «اینکه بگوییم پوتین اسد را رها کرده، شاید درست نباشد. نهایتاً اسد در مسکو حضور دارد.»
تغییر رویکرد ایران در حمایت از اسد
وزیر امور خارجه ترکیه درباره کاهش حمایت ایران از حکومت بشار اسد گفت: «ایران نیز به بازنگری در تمامی گزینهها پرداخته و رویکردی واقعگرایانه اتخاذ کرده است.»
سرنوشت پایگاههای نظامی روسیه در سوریه
فیدان درباره آینده پایگاههای نظامی روسیه در سوریه تصریح کرد: «این موضوع به تصمیم مردم سوریه بستگی دارد. اگر به توافقی برسند، این انتخاب آنهاست. اما در حال حاضر، به نظر میرسد روسیه در حال بازآرایی نیروهای خود است. اینکه در پایان این روند چه میزان از نیروهای روسیه در سوریه باقی خواهند ماند، مشخص نیست.»
افزایش حضور نظامی آمریکا در سوریه
فیدان در پاسخ به سؤالی درباره حضور نظامی آمریکا در سوریه گفت: «آیا میدانستید حضور نظامی آمریکا در سوریه دو برابر چیزی است که تصور میشود؟ ما متوجه شدیم که تعداد نیروهای آمریکایی در هفتههای اخیر افزایش یافته است.»
او با اشاره به بهانه بودن مبارزه با داعش برای افزایش حضور نظامی آمریکا اظهار داشت: «عبارت 'مبارزه با داعش' همیشه بهعنوان یک بهانه استفاده میشود. حقیقت این است که مبارزهای که از آن سخن میگویند، تنها به یک عمل خلاصه میشود: نگهداری زندانیان داعش در زندان. متأسفانه دوستان آمریکایی و برخی از دوستان اروپایی ما برای این کار از یک گروه تروریستی دیگر استفاده میکنند.»
ضرورت همکاری با آمریکا در مسائل امنیتی
فیدان با تأکید بر اشتباه بودن این رویکرد افزود: «ما باید با آمریکا به تفاهم برسیم که چگونه زندانیان داعش نگهداری شوند، YPG خلعسلاح شود و حقوق و امنیت اساسی کردها، اعراب و ترکمنها تضمین گردد.»
تهدیدات YPG و احتمال عملیات نظامی ترکیه
وزیر امور خارجه ترکیه درباره احتمال عملیات نظامی علیه نیروهای YPG در شمال و شرق سوریه گفت: «YPG گروهی تروریستی است که بهصورت مصنوعی از افرادی تشکیل شده که از ترکیه، عراق، سوریه و حتی اروپا آمدهاند. این گروه باید فوراً منحل شود. اکنون سوریه یک مدیریت جدید دارد و به نظر من این موضوع باید توسط خود آنها حل شود. تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه این امر را ضروری میسازد.»
فیدان تأکید کرد که حل این مسئله توسط دولت جدید سوریه اولویت دارد اما اگر این اتفاق نیفتد، ترکیه اقدامات لازم را انجام خواهد داد: «ما ترجیح میدهیم که این موضوع از سوی دولت جدید سوریه مدیریت شود. اما اگر این مسیر به نتیجه نرسد، ما مجبور به حفاظت از امنیت ملی خود هستیم.»
مواضع بینالمللی نسبت به YPG
فیدان درباره تغییر حمایتهای بینالمللی از YPG گفت: «دیگر روسیه، ایران و رژیم اسد از YPG حمایت نمیکنند. آنها تا پیش از این، زیرساختهایی برای YPG فراهم کرده بودند که توسط آمریکا و برخی کشورهای اروپایی تقویت میشد. اما اکنون آن زیرساختها از بین رفته است و در دمشق یک واقعیت جدید وجود دارد.»
او ابراز امیدواری کرد که دولت جدید سوریه به این مسائل رسیدگی کند و در پایان افزود: «YPG بهخوبی میداند که خواسته ما چیست. ما هیچ تهدیدی علیه کشورمان را نمیپذیریم؛ نه تهدیدات موجود و نه تهدیدات بالقوه.»
∎