به گزارش ایرنا، آیت الله عباس کعبینسب یکشنبه در همایش ملی سنت و سیره سیاسی حضرت فاطمه (س) که در دانشگاه تبریز برگزار شد، اظهار کرد: سنت و سیره سیاسی ایشان نباید از ابعاد دیگر سیره تفکیک شود زیرا سیاست حضرت فاطمه(س) جدای دیانت نبوده است.
وی تاکید کرد: سیاست ایشان از متن توحید، عدالت، کرامت انسان و تلاش برای خدمت به انسانها با محوریت خانواده برمیخیزد.
وی ادامه داد: خانواده واحد بنیادی جامعه و محور ساخت امت اسلامی است و حضرت زهرا(س) نقطه تلاقی نبوت ولایت برای ساخت امت بر پایه تربیت خانواده بنیادی، محور و الگو است.
کعبی نسب با بیان اینکه اگر زنان و بانوان بخواهند در سطوح سیاسی و اجتماعی فعالیت کنند باید نقش مادری را نقش کلیدی تلقی کنند، گفت: خانواده، مدرسه و مسجد سه پل تمدن ساز بوده و خانواده میتواند محور رشد و تعالی سیاسی و اجتماعی باشد.
وی اظهار کرد: اگر زن محوریت را به دست بگیرد میتواند مردان و زنان قوی و قهرمان را تربیت کند که در میدان سیاست نیز نقش آفرین باشند.
وی با بیان اینکه سیره سیاسی حضرت زهرا (س) به سه دوران مکی، مدنی و بعد از ارتحال پیامبر(ص) تقسیم میشود، گفت: ایشان در جنگ های احد، احزاب و خیبر به عنوان پرستار، همراه، امیدبخش و خطبه خوان حضور داشتند.
عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به راههایی که امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) در برابر مشرکان میتوانستند اتخاذ کنند، تشریح کرد: ایشان میتوانستند نظام را برانداز کنند، تسلیم شوند، سکوت و کناره گیری کنند ولی حضور در میدان جهاد تبیین و صحنه روشنگری و مشارکت برای تصحیح روندهای اشتباه با توزیع نقش و تقسیم کار مناسب بین خود را برگزیدند.
وی ادامه داد: نقش امام علی(ع) قاضی ارشد حکومت، تبیین قرآن و سنت و مشاور حکومت بود و نقش ویژه حضرت زهرا(س) که فقط از عهده ایشان برمیآمد، جهاد تبیین و تحمل هزینه در حد شهادت بود.
برگزاری همایش در شان و جایگاه حضرت فاطمه(س) که تبیین کننده سیره ایشان باشد، کار بسیار سختی است
حجت الاسلام والمسلمین احمد مطهری اصل، نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز نیز با تاکید بر اینکه برگزاری همایشی در شان و جایگاه حضرت فاطمه(س) که تبیین کننده سیره ایشان باشد، کار بسیار سختی است، گفت: موضوع وحدت در بین امتهای دینی موضوع بسیار مهمی بوده و حتی ادیان گذشته و انبیای قبلی نیز به وحدت بین امت توجه داشتند.
وی افزود: بدون وحدت و هماهنگی هیچ کاری به خصوص کارهای اعتقادی و دینی به خوبی انجام نمیگیرد و اختلاف در هرچیزی ما را از حرکت در سمت اهداف خود از بین میبرد.
وی ادامه داد: داستان زندگی حضرت فاطمه(س) به ما یاد داد که گاهی امام امت نمیتواند برخی مطالب را به دلیل جلوگیری از ایجاد اختلافها بگوید و باید ملاحظه وحدت کل کشور، منطقه و جهان را کند اما امت باید تا جایی که میتواند از او دفاع کند.
مطهری اصل اظهار کرد: افرادی که مرام امام را میدانند باید از ایشان دفاع کنند وگرنه افراط و تفریط ایجاد میشود.
وی تاکید کرد: باید سیره حضرت زهرا(س) را در تمامی ابعاد یاد بگیریم و عمل کنیم.
سیاست در اسلام باید با اخلاق، معنویت و عدالت گره خورده باشد
بهرام سرمست، استاندار آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه اگر میخواهیم سیره حضرت فاطمه(س) را به درستی تبیین کنیم، بهتر است بانوان فرهیخته و دین پژوه نیز در ردیف سخنرانان قرار میگرفتند، اظهار کرد: حضرت فاطمه(س) به عنوان دختر گرامی پیامبر اکرم(ص)، نقش برجستهای در تاریخ اسلام ایفا کرده و نه تنها از لحاظ عبادی و اخلاقی الگوی زنان مسلمان هستند بلکه در حوزه سیاسی نیز شخصیت تاثیرگذاری شناخته میشوند.
وی افزود: تعمیق سیره سیاسی ایشان نشان میدهد که چگونه در دفاع از حق، روشنگری جامعه و ایستادگی در برابر ظلم، مسئولیتی سنگین بر دوش احساس میکردند و این جریانات نشان میدهد که سیاست در اسلام باید با اخلاق، معنویت و عدالت گره خورده باشد.
وی ادامه داد: ادبیاتی که از ایشان به ما منتقل شده نشانگر کیلدواژه هایی چون شجاعت است و ایشان در مقابل تمامی فشارها در دفاع از ولایت و حقوق خود ایستادگی کردند و شجاعت، ویژگی بارز ایشان در شرایط تنگنا بود.
سرمست گفت: ایشان، بینش عمیق و دقیق نسبت به شرایط اجتماعی و سیاسی داشتند و ارتباط با پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) باعث شکل گیری بینش عمیق و دقیق نسبت به شرایط سیاسی اجتماعی بوده است.
وی با بیان اینکه در تمامی فعالیتهای ایشان دفاع از مظلومان و عدالت و حقانیت حضرت علی(ع) دیده میشود، افزود: ویژگی دیگر ایشان، دفاع از ولایت و خطبه فدک و ایستادگی در برابر نظام حاکم بوده است و پیامدهای سیره حضرت فاطمه(س) در ارتباط با آیندگان، تاثیر تاریخی و رفتار و سخنان ایشان بر حرکتهای بعدی تاثیرگذار بوده و ازجمله قیام عاشورا و تمامی جریانهای عدالت خواهانه که در تاریخ اسلام داریم، برداشتی از این تاثیر است.
وی با بیان اینکه زندگی ایشان الگویی برای زنان جامعه امروز است، اظهار کرد: سیره ایشان تاکید دارد که سیاست باید مبتنی بر اخلاق تقوا و عدالت باشد و نه منافع شخصی و گروهی که این موضوع جای بحث و کار و تبیین برای نسل جدید با روشهای تبلیغی جدید هنرمندانه، عملی و غیرمستقیم دارد.
تامل در سیره حضرت فاطمه(س) میتواند راهگشای ما در تقویت وفاق ملی و استحکام بنیانهای اجتماعی باشد
محمدتقی اعلمی، رئیس دانشگاه تبریز نیز اظهار کرد: حضرت فاطمه(س)، الگویی بی بدیل برای همه انسانها به ویژه زنان مسلمان است و ایشان با شخصیت متعالی خود در تمامی ابعاد زندگی از ایفای نقش در خانواده تا فعالیتهای اجتماعی و سیاسی تصویری از تعهد، شجاعت و بصیرت به نمایش گذاشتند.
وی با بیان اینکه دانشگاه تبریز بر خاک پاک قهرمانان و ایثارگران کشور استوار است، افزود: دانشگاه تبریز با پیشینه قوی خود در عرصه آموزش عالی به عنوان دومین دانشگاه پس از تهران در سال ۱۳۲۶ تاسیس شد و با بهره گیری از ظرفیت های علمی و پژوهشی گسترده در مسیر تعالی و پیشرفت گام برداشته و جایگاه برجسته ای در مراکز علمی، داخلی و بین المللی کسب کرده است.
وی ادامه داد: نقش دانشگاه تبریز در تحولات مختلف به ویژه دوران دفاع مقدس حائز اهمیت است و ۱۵۰ شهید والامقام را تقدیم انقلاب کرده است.
اعلمی گفت: دانشگاه تبریز، نشانه ای از همبستگی عمیق جامعه دانشگاهی با ارزش های دینی و ملی بوده و امروز در قالب تلاش های علمی و فرهنگی این وظیفه ادامه دارد.
وی با بیان اینکه برگزاری این همایش، میتواند تاثیر بسزایی در ارتقای وضعیت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه داشته باشد، اظهار کرد: میتوان بستری مناسب برای تقویت همبستگی ملی و ارتقای ارزشهای اصیل اسلامی در جامعه دانشگاهی فراهم آورد که به تعمیق دانش دینی دانشجویان و زمینه ساز گفتگوی سازنده و تبادل نظر در موضوعات مهم فرهنگی و اجتماعی کمک خواهد کرد.
وی ادامه داد: سیره سیاسی حضرت فاطمه(س) نمونه ای بارز از تلاش برای حفظ وحدت و انسجام در جامعه اسلامی است، و حضرت فاطمه(س) با دفاع از ولایت و امامت در مسیر حق طلبی و عدالت خواهی گام برداشت و با خطبههای روشنگرانه به تقویت همبستگی میان مسلمانان پرداختند.
رئیس دانشگاه تبریز گفت: تامل در سیره حضرت فاطمه(س) میتواند راهگشای ما در تقویت وفاق ملی و استحکام بنیانهای اجتماعی باشد.
یکی از بهترین نمادهای وحدت و دانشگاه در این همایش اتفاق افتاده است/۶۶ چکیده و ۲۸ مقاله برای چاپ مورد تایید قرار گرفت
محمدعلی پرغو، دبیر همایش ملی سنت و سیره سیاسی حضرت فاطمه (س) نیز با بیان اینکه حضرت فاطمه(س) از شخصیتهای مهم جهان اسلام و جامعه شیعه و سنی است، گفت: ایشان همسری مهربان و وفادار، دختری دلسوز و مادری فداکار و پرمهر بود و نحوه برخورد ایشان با بحرانها میتواند الگویی برای ما باشد و شجاعت و خستگی ناپذیری ایشان در دفاع از حق، برگ زرینی در تاریخ اسلام است.
وی با بیان اینکه یکی از بهترین نمادهای وحدت و دانشگاه در این همایش اتفاق افتاده است، اظهار کرد: تعداد ۱۶۱چکیده و ۵۵ مقاله توسط پژوهشگران دانشگاهی و حوزوی به دبیرخانه این همایش ارسال شده که ۶۶ چکیده و ۲۸ مقاله برای چاپ مورد تایید هیات داوران قرار گرفت.