شناسهٔ خبر: 70402365 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

افزایش یکسان تعرفه برق همه مشترکان به نفع پرمصرف‌ها و مصداق بی‌عدالتی است

نماینده تبریز در مجلس: مردم عادی و افرادی که در الگوی بهینه مصرف، برق استفاده می‌کنند دیگر جای بیشتری برای صرفه‌جویی مصرف ندارند و نباید آن‌ها را با افزایش یکسان تعرفه برق همه مشترکان تنبیه کرد، این کار به نفع پرمصرف‌هاست و مصداق بی‌عدالتی است.

صاحب‌خبر -

طی دو سال گذشته روش تعرفه‌گذاری پلکانی برای تعیین بهای برق و گاز مصرفی خانوارها مورد استفاده قرار گرفت. این روش تعرفه‌گذاری مزیت‌های زیادی برای کشور دارد. مهم‌ترین مزیتش این است که پلکان‌های کم مصرف دچار اضافه پرداخت نمی‌شوند و پلکان‌های پرمصرف بهای برق و گاز مصرفی خود را به صورت آزاد و غیریارانه‌ای پرداخت می‌کنند.

تقریباً هیچ کسی درباره منطق روش تعرفه‌گذاری پلکانی شکی ندارد. در این روش، به پرمصرف‌ها که اغلب از اقشار مرفه جامعه هستند، یارانه پرداخت نمی‌شود. در مقابل، پلکان‌های کم مصرف از برق و گاز به صورت یارانه‌ای استفاده می‌کنند.

دولت پیشنهاد داده است که تعرفه برق مشترکان به میزان 38 درصد برای تمامی پلکان‌ها افزایش پیدا کند. به زعم بسیاری از کارشناسان این روش نادرست است و به ضرر پرمصرف‌هاست. در این روش، در واقع مصارف بالا را بیشتر از یارانه بهره‌مند می‌کنیم و به این ترتیب، پرمصرفی تشویق می‌شود.

اکثریت نمایندگان مجلس و کارشناسان بر این موضوع تأکید دارند که نباید اجازه دهیم مزیت‌های روش تعرفه‌گذاری پلکانی که طی دو سال گذشته به دست آمده است، از بین برود. به زعم آنان، اگر دولت قصد دارد به مدیریت مصرف بپردازد و ناترازی موجود در حوزه برق را حل کند، باید به سمت اعمال روش تعرفه‌گذاری پلکانی برود. همان روشی که شرکت ملی گاز از آن بهره برده است.

نظرات علی جعفری آذر، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس را درباره پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش تعرفه برق مشترکان به صورت برابر در همه پلکان‌ها و لزوم اجرای روش تعرفه‌گذاری پلکانی در ادامه می‌خوانید.

جعفری با اشاره به این موضوع که افزایش 38 درصدی تعرفه برق به صورت برابر برای همه پلکان‌ها اقدام درستی نیست، تصریح کرد: در قانون هدفمندی یارانه‌ها جزئیات چگونگی اجرای سیاست‌ها در زمینه انرژی مشخص شده است. دولت باید به سمت اقداماتی برود که در نهایت تشویق کم‌مصرف‌ها و تنبیه بدمصرف‌ها را در پی داشته باشد.

وی ادامه داد: روش درست در تعیین تعرفه برق و گاز این است که پرمصرف‌ها هزینه مصارف بالای خود را بپردازند و کم‌مصرف‌ها نیز متناسب با مصرف‌شان هزینه‌های پایین‌تری را متقبل شوند.

جعفری آذر گفت: در شرایط فعلی باید حمایت جدی از خانوارهای کم درآمد داشته باشیم. باید کنترل لازم را به عمل بیاوریم که اندک اندک تعرفه‌ها افزایش پیدا نکند، به نحوی که کم‌مصرف‌ها هم مشمول اضافه پرداخت شوند.

وی ادامه داد: مردم عادی و افرادی که درون الگوی بهینه مصرف، برق استفاده می‌کنند دیگر جای بیشتری برای صرفه‌جویی مصرف ندارند و نباید آن‌ها را با افزایش یکسان تعرفه برق همه مشترکان تنبیه کرد و افزایش یکسان تعرفه برق همه مشترکان به نفع پرمصرف‌هاست و مصداق بی‌عدالتی است. به همین دلیل، افزایش قیمت 38 درصدی تعرفه برق برای همه پلکان‌ها درست نیست.

وی ادامه داد: افزایش 38 درصدی تعرفه برق برای همه پلکان‌ها کاملاً به نفع پرمصرف‌ها و به ضرر کم‌مصرف‌هاست. در این روش، پرمصرف‌ها بیشتر از یارانه بهره‌ می‌برند و کم‌مصرف‌ها نیز از عدم مصارف بالا متضرر می‌شوند.

این نماینده مجلس گفت: اگر می‌خواهیم عدالت را در توزیع یارانه انرژی اعمال کنیم، باید از افزایش برابر تعرفه برای همه پلکان‌ها پرهیز کنیم. تعرفه‌گذاری پلکانی می‌تواند به عنوان یک ابزار تنبیهی و تشویقی مورد استفاده قرار بگیرد.