به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، نشست خبری جشنواره ملی اعطای «تندیس نیکوکاری» صبح امروز (یکشنبه) با حضور حجتالاسلام احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه و دبیر جشنواره، محسن ولیئی معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور و محمدمهدی جعفری، مدیرعامل بنیاد تعالی اجتماعی زندگی و دبیر کارگروه علمی و ارزیابی جشنواره کشور برگزار شد.
در ابتدا، حجتالاسلام شرفخانی با بیان اینکه فعالیت اولین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری از اسفندماه سال ۱۴۰۲ به صورت رسمی آغاز شد، اظهار داشت: امسال نیز طی اردیبهشتماه فراخوان این آئین در اختیار تشکلهای اجتماعی و خیریه و مؤسسات و تشکلهای فعال در توسعه زیستبوم احسان و خیریه قرار گرفت. با تلاشی که دبیرخانه جشنواره انجام داد، نسبت به تعداد موسسات خیریه در کشور، بیش از ۳۰ درصد تشکلهای مردمی و خیریه در این جشنواره شرکت کردند. ۱۹۹۸ مؤسسه و تشکل خیریه در این جشنواره ثبت نام کرده و آمار، اطلاعات و اسناد خود را در سایت جشنواره بارگذاری کردند.
رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: این استقبال کمنظیر نشان از این دارد که تشکلهای خیریه علاقهمند به این اقدام جشنواره یعنی ارزیابی شاخصهای ویژه برای مؤسسات خیریه بوده و به همین دلیل اطلاعات خود را برای ارزیابی به جشنواره عرضه کردند. در نهایت ۲۴ تشکل خیریه به عنوان منتخب جشنواره، تندیس نیکوکاری دریافت میکنند و سه تشکل خیریه نیز به عنوان تشکلهای منتخب قابل تقدیر، تجلیل خواهند شد.
وی با بیان اینکه مراسم اختتامیه جشنواره روز سهشنبه، چهارم دیماه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲ با حضور معاون اول رئیسجمهور، در محل سالن همایشهای بینالمللی هتل ارم تهران برگزار میشود، افزود: بزرگترین اتفاق جشنواره این بود که نهادهای حاکمیتی در امر خیر در کنار تشکلهای مردمی قرار گرفتند و این رویداد علمی و فرهنگی را رقم زدند. شورای سیاستگذاری جشنواره متشکل از وزارت کشور، سازمان اوقاف، سازمان بهزیستی، وزارت ورزش، فراجا، وزارت بهداشت و همچنین، مجمع خیرین کشور، شبکه ملی مؤسسات خیریه، شبکه ملی مؤسسات حامی ایتام و پیشکسوتان امر خیر تشکیل شد. این همگرایی بین ساختارهای حاکمیتی و مردمی باعث شد تا بیش از ۳۰ درصد از مؤسسات در جشنواره شرکت کردند.
تولید ۲۴ فیلم مستند از تشکلهای خیریه در صداوسیما
حجتالاسلام شرفخانی به فعالیت حدود پنج هزار مؤسسه و تشکل خیریه فعال در کشور پرداخت و تصریح کرد: از این تعداد، ۱۹۹۸ مؤسسه در جشنواره شرکت کردند. اختتامیه جشنواره به معنای پایان کار این جشنواره نیست، بلکه شروع جدیدی با رویکرد پویایی و همگرایی در بین ساختارهای حاکمیتی و مردمی است تا به اهداف جشنواره شامل ترویج و توسعه فرهنگ نیکوکاری، معرفی الگوهای برتر تشکلهای خیریه، انتقال تجارب فعالیتها و ساختار مدیریتی و دستیابی به فعالیت حرفهای از سوی مؤسسات خیریه دست پیدا کنیم.
دبیر جشنواره با بیان اینکه پس از برگزاری مراسم اختتامیه، کار تبیین علمی شاخصهای جشنواره برای مؤسسات خیریه انجام خواهد شد، گفت: در این زمینه به دنبال آن هستیم تا فعالیت حرفهای در زمینه امر خیر در کشور را ترویج دهیم. در راستای معرفی برنامههای مؤسسات برتر جشنواره طبق هماهنگی با رسانه ملی، مستندهایی ویژه برای هر یک از ۲۴ تشکل برتر جشنواره تهیه خواهد شد. از مجموع ۱۹۹۸ تشکل حاضر در جشنواره، بیشترین سهم به ترتیب مربوط به حوزههای خدماتی، عمرانی و سپس، توسعه زیستبوم احسان و نیکوکاری بودهاند.
وی خاطرنشان کرد: در مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی اعطای تندیس ملی نیکوکاری به هر یک از منتخبان جشنواره تندیس نیکوکاری، لوح تقدیر، سفر معنوی عتبات عالیات و مبلغی به عنوان هدیه معنوی برای تعدادی از فعالان این تشکلها اعطا خواهد شد.
فرهنگسازی امر خیریه و تثبیت آن در میان مردم پیگیری میشود
در ادامه، محسن ولیئی، معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور و دبیر شورای سیاستگذاری اولین جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری با تاکید براینکه هدف جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری تجلیل از مقام خیران کشور است، گفت: در این جشنواره حوزه فرهنگسازی امر خیریه و تثبیت آن در میان مردم پیگیری میشود. فرهنگسازی و گسترش کار خیر با مشارکت مردم از دیگر اهداف جشنواره است.
وی با اشاره به فعالیت بیش از ۷۰ هزار مؤسسه، گروههای مردمی و تشکلهای مردمنهاد در کشورمان گفت: مجموعههای مورد نظر جشنواره تشکلهایی بودند که پروانه خود را از بهزیستی، وزارت کشور، نیروی انتظامی و وزارت ورزش دریافت کردهاند. البته تعداد زیادی از تشکلهای مردمی و مؤسسات نیز قابلیت شرکت در جشنواره را داشتند اما علاقهمند به حضور در جشنواره نبودند. این جشنواره مبتنی بر خوداظهاری تشکلها بوده و حدود دو هزار مؤسسه در آن شرکت کردند. امیدواریم در آینده نیز مؤسسات بیشتری در جشنواره شرکت داشته باشند.
نقش بیبدیل موسسات خیریه در حل مشکلات اجتماعی
سپس، محمدمهدی جعفری، دبیر علمی اولین جشنواره اعطای تندیس ملی نیکوکاری گفت: امروزه موسسات خیریه نقش بیبدیلی در حل مسائل جامعه دارند. گزارشاتی در دنیا منتشر میشود که اگر اقتصاد خیریه را در کنار هم قرار دهیم، حجم این اقتصاد با پنجمین کشور دنیا برابری میکند. در ایران اسلامی نیز مؤسسات خیریه فراوانی وجود دارند و تجربههای خوبی از این مؤسسات در حل مسائل کشور وجود دارد.
وی افزود: برای مثال اگر مؤسسات خیریه و اجتماعی در دوران کرونا نبودند، مشکلات فراوانی در مسیر مبارزه با این بیماری وجود داشت. اینکه انتظار داشته باشیم دولت به تنهایی مشکلات اجتماعی را حل کند، نادرست است. مؤسسات مردمی و خیریه باید در این زمینه به عنوان شریک دولت وارد میدان شده و نسبت به حل مشکلات اقدام کنند.
دبیر علمی اولین جشنواره اعطای تندیس ملی نیکوکاری با بیان اینکه مؤسسات خیریه باید به سمت دانشبنیان شدن و کارآفرین شدن حرکت کنند، گفت: با وجود فعالیت تأثیرگذار موسسات خیریه در حل مشکلات، تاکنون برنامه چندانی برای قدردانی از آنها و الگوسازی در این زمینه برگزار نشده و جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری از جمله برنامههایی است که برای شناسایی مؤسسات فعال خیریه و معرفی آنها به جامعه و الگوسازی از آنها برگزار میشود.
جعفری اظهار کرد: امروز در دنیا برای معرفی مؤسسات و مجموعههای مردمی الگو مدل و شاخص تعریف شده است. اولین برنامه کارگروه علمی جشنواره، استفاده از تجارب داخلی و علمی برای دستیابی به شاخصهای معرفی تشکلهای خیریه برتر بود. در این زمینه به ۱۱ شاخص دست پیدا کردیم که منتخبان اولین دوره جشنواره براساس آنها معرفی خواهند شد.
دبیر علمی اولین جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری عنوان کرد: براساس این ۱۱ شاخص، ۱۹۹۸ تشکل خیریه حاضر در جشنواره مورد بررسی قرار گرفتند. پس از غربالگری اولیه ۳۰۵ مؤسسه وارد مرحله دوم فرآیند ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت نیز تعداد ۲۴ مؤسسه و تشکل خیریه به عنوان منتخبان اولین جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری معرفی شدند که در مراسم اختتامیه از آنها تجلیل خواهد شد.
جعفری اظهار کرد: در سطح ملی و در بخش تشکلهای خدماتی، چهار برگزیده در جشنواره معرفی شده و دو تشکل نیز به عنوان شایسته تقدیر تجلیل خواهند شد. مراسم اختتامیه اولین جشنواره اعطای تندیس نیکوکاری نیز روز سهشنبه، چهارم دیماه در هتل ارم تهران برگزار خواهد شد. در فرآیند شناسایی تشکلها در نهایت تشکلهایی مورد ارزیابی قرار گرفتند که خود آنها تمایل به حضور در جشنواره داشتند و ممکن است تشکلهای فعالی باشند که در جشنواره شرکت نداشته باشند.
انتهای پیام/ 121
∎