شناسهٔ خبر: 70396486 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

«قرآن و امنیت متعارف» تلاش برای پایه‌گذاری یک نظریه بومی

زنجان - ایرنا - تولید و پایه‌گذاری یک نظریه بومی بر اساس سابقه تمدنی و مقتضیات فرهنگی و اجتماعی ایرانیان، مستلزم شناخت نظریه‌های جدید توسعه در حوزه‌های دانشی از یک سو و عرضه دانش‌های نوین اجتماعی به آموزه‌های دینی از جمله قرآن از سوی دیگر است که گوشه‌ای از این تلاش در کتاب «قرآن و امنیت متعارف» به چشم می‌خورد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، ‌کتاب قرآن و امنیت متعارف تألیف دکتر یوسف خان‌محمدی، محقق و پژوهشگر زنجانی و دانشیار دانشکده الهیات و ادیان دانشگاه شهید بهشتی است. این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۴۰۲ در ۲۸۶ صفحه در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده و روانه بازار شده است.

نگارنده در این اثر تحقیقی کوشیده است با خوانش اسلام شیعی، دست‌مایه ارزشمندی را در اختیار پژوهشگران حوزه امنیت‌پژوهی قرار دهد که انتظار می‌رود برای استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم سیاسی، روابط بین‌الملل، فقه سیاسی، اندیشۀ سیاسی اسلام، معارف قرآن، حکمرانان و تصمیم‌سازان عرصۀ عمومی جامعۀ ایران کاربردی و مفید باشد.

در پیشگفتار این کتاب آمده است: کتاب قرآن و امنیت متعارف را شاید بتوان زیر مجموعۀ کلان‌پروژۀ «تفسیر سیاسی قرآن» تعریف کرد که در دو دهۀ گذشته از اولویت‌های نخست نویسنده در پژوهش بوده است.

امنیت از ارکان لازم و ضروری زیست جمعی انسان‌ها در تمامی ادوار تاریخ بوده و بی‌تردید، تولید، حفظ و بسط آن در جامعه، از مهم‌ترین بنیادهای تشکیل و تکوین دولت است؛ چراکه جامعۀ بدون امنیت، جامعه‌ای فروپاشیده و شکننده خواهد بود. مفهوم امنیت در جهان امروز در چهره‌های جدید و مضامینی نو تبلور و عینیت یافته و وسعت معنایی پیدا کرده است؛ این وسعت معنایی از این همانیِ مفهوم امنیت و امنیت نظامی به حوزه‌های دیگر امنیت و حتی به امنیت غذایی گسترش یافته که از آن به «امنیت موسع» یا همان «امنیت نظامی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و محیط‌زیستی» تعبیر می‌شود.

تأمین، حفظ و بسط امنیت، نه‌فقط دغدغۀ حکمرانان و متفکران اجتماعی بوده که توجه و عنایت جدی ادیان توحیدی، به‌ویژه دین اسلام و بخصوص قرآن (اصلی‌ترین متن مرجع مسلمانان و رکن مُکِّون تمدن اسلامی) را به خود جلب کرده است.

به نظر می‌رسد که تولید و پایه‌گذاری یک نظریۀ بومی بر اساس سابقۀ تمدنی و مقتضات فرهنگی و اجتماعی ایرانیان، مستلزم شناخت نظریه‌های جدید توسعه در حوزه‌های دانشی از یک سو و عرضۀ دانش‌های نوین اجتماعی به آموزه‌های دینی، از جمله قرآن، از سوی دیگر است تا انسان مسلمان را در جهان امروز برای بهبود و توانمندسازی خود و ساختن جامعه‌ای نوین و توسعه‌یافته توانا سازد.

کتاب «قرآن و امنیت متعارف» با این هدف، موضوع امنیت به‌معنای «موسع» را پس از بررسی منابع و متن‌ها و نظریه‌های جدید امنیت‌پژوهی، به قرآن عرضه و با روش تفسیر موضوعیِ استنطاقی بررسی کرده و در طلب پاسخ از قرآن برآمده است.

گفتنی است کتاب اندیشه سیاسی شیخ عبدالکریم زنجانی و کتاب «تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر» نیز یکی دیگر از آثار این نویسنده است که در گروه علمی «حقوق و علوم سیاسی» در شانزدهمین همایش کتاب سال حوزه به عنوان اثر تحسین شده در سال ۱۳۹۴ انتخاب شد.