شناسهٔ خبر: 70395610 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

موشک راهبردی ایرانی در کانون توجه جهانی

برگ برنده ایران جنگ های مدرن چیست؟ | درخشش بالستیک ایرانی در جمع غول های نظامی جهان

دستاوردهای موشکی ایران، که این روزها در نمایشگاه بین‌المللی ویتنام به نمایش درآمده، توجه رسانه‌های جهان را به خود جلب کرده‌است؛ نمایشگاهی که از ۲۹ آذر تا ۲ دی (۱۹ تا ۲۲ دسامبر) در هانوی درحال برگزاری است و غول‌های تسلیحاتی جهان در آن شرکت دارند.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در جریان برگزاری نمایشگاه بین‌المللی دفاعی ویتنام، که کشورهایی مانند روسیه، ترکیه، آمریکا، انگلیس و... نیز حضور دارند، موشک بالستیک ایرانی «فاتح ۱۱۰» بیش از دیگران در کانون توجه پایگاه‌های تخصصی در حوزه نظامی – دفاعی قرار گرفته‌است.

پایگاه تحلیلی «گلوبال دفنس نیوز» در تازه‌ترین گزارش خود، به نمایش موشک بالستیک «فاتح ۱۱۰» در نمایشگاه هانوی پرداخت و آن را از یک‌سو «نشان‌دهنده پیشرفت روزافزون فناوری موشکی ایران» و «تعمیق روزافزون روابط دفاعی ایران و ویتنام» ازسوی دیگر دانست.

در این گزارش تاکید شده‌است که موشک بالستیک پیشرفته «فاتح ۱۱۰» (با نام تجاری بی. ام ۳۰۰) از تعهد ایران به تقویت بازدارندگی منطقه‌ای خود، آن‌هم همزمان با بررسی فرصت‌ها به‌منظور توسعه صادرات نظامی حکایت دارد. این گزارشی تحلیلی به ویژگی‌های سامانه پرتابگر این موشک نیز اشاره می‌کند و می‌نویسد: «بی. ام ۳۰۰ روی کامیونی حمل می‌شود که تحرک و کارایی عملیاتی را ترکیب می‌کند. این کامیون دارای یک پناهگاه کوچک است که مستقیماً در پشت آن قرار دارد و همه تجهیزات لازم برای عملیات کنترل آتش را در خود جا داده است».

در ادامه این گزارش تاکید شده‌است: «این طراحی جمع و جور به خدمه اجازه می‌دهد تا عملیات هدف‌گیری و پرتاب را از یک محیط محافظت شده مدیریت کنند. ویژگی‌های عملیاتی بی. ام ۳۰۰ این موشک را به یک دارایی همه‌کاره برای سناریوهای میدان جنگ مدرن تبدیل کرده‌است».

یک دارایی ارزشمند برای ایران

گزارش «گلوبال دفنس نیوز» به اهمیت راهبردی این موشک نیز اشاره می‌کند؛ «بی. ام ۳۰۰ موشک بالستیک تک مرحله‌ای با سوخت جامد است که برای ضربه زدن به زیرساخت‌های حیاتی مانند مراکز فرماندهی، سایت‌های موشکی، انبارهای مهمات، تاسیسات نظامی و فرودگاه‌ها کارایی ویژه‌ای دارد».

این گزارش ادامه می‌دهد: «این موشک با بردی در حدود ۳۰۰ کیلومتر، ترکیبی قدرتمند از برد، تحرک و دقت را ارائه می‌دهد و پرتابگر آن نیز انعطاف عملیاتی و استقرار سریع را تضمین می‌کند و یک دارایی ارزشمند برای عملیات تهاجمی و تدافعی به‌شمار می‌رود».

در این گزارش به روابط دفاعی در حال توسعه تهران و هانوی نیز اشاره و تاکید شده‌است که «روابط دفاعی دوطرف ریشه در تجربیات مشترک تاریخی آنها از مقاومت در برابر مداخله خارجی و تمرکز متقابل‌شان بر دستیابی به خوداتکایی در توان نظامی دارد. در طول سال‌ها، هر دو کشور فعالانه به‌دنبال تنوع‌بخشی به مشارکت‌های دفاعی خود برای کاهش اتکا به قدرت‌های بزرگ و تقویت همکاری‌های فناوری بوده‌اند».

«گلوبال دفنس نیوز» همچنین به این موضوع هم اشاره می‌کند که میزبانی ویتنام از این موشک راهبردی ایرانی برای نخستین‌بار، نشان‌دهنده تمایل این کشور برای تعامل با یک شریک دفاعی غیرغربی است؛ «شریکی که می‌تواند راه‌حل‌های مقرون به‌صرفه و توانمند ارائه دهد».

اهداف ایران از توسعه توان موشکی

این گزارش از «توسعه توان موشکی» به‌عنوان یکی از راهبردهای اصلی ایران در مواجهه با تهدیدهای موجود یاد می‌کند و می‌نویسد: «ایران در دهه گذشته طیف وسیعی از موشک‌های بالستیک ازجمله فاتح ۱۱۰، قیام ۱ و خرمشهر را تولید کرده‌است. برنامه موشکی ایران برای مقابله با تهدیدهای منطقه‌ای و بین‌المللی وهمچنین ایجاد بازدارندگی در برابر قدرت‌های جهانی، توسعه یافته‌اند. تاکید «بی. ام ۳۰۰» بر دقت و تحرک، تلاش‌های مداوم ایران برای ایجاد سامانه‌هایی متناسب با سناریوهای رزمی مدرن را برجسته می‌کند».

«گلوبال دفنس نیوز» به این نکته هم اشاره کرده است که «ایران با نمایش «بی. ام ۳۰۰» در ویتنام، خود را به‌عنوان یک صادرکننده دفاعی مهم نیز معرفی می‌کند. این نمایشگاه فرصتی را برای تهران فراهم کرده تا دستاوردهای فنی خود را به نمایش بگذارد و حضورش را در بازار دفاعی جهانی گسترش دهد».