به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، ابتکارات هوشمند هدفگذاریشده برای پشتیبانی از سالمندان در محیطهای شهری، متنوع و چندجانبه هستند. شهرها میتوانند با ادغام فناوری در برنامهریزی شهری و مشارکت دادن سالمندان در فرایندهای تصمیمگیری، محیطهای فراگیری ایجاد کنند که رفاه جمعیت سالمند را افزایش میدهد. این تلاشها نهتنها قابلیت دسترسیپذیری امکانات شهری را بهبود میبخشد، بلکه مشارکت فعال سالمندان را در زندگی اجتماعی ترویج میدهد و موجب توسعه شهری سالمتر و فراگیرتر برای سالمندان میشود. در ادامه بعضی از ابتکارات و راهحلهای کلیدی مفید برای داشتن شهری دوستدار جمعیت سالمند بیان میشود.
جابهجایی و دسترسیپذیری
سیستمهای ترافیک هوشمند: فناوریهایی همچون چراغهای ترافیک هوشمند میتواند عابران پیاده سالمند را تشخیص دهد و زمان سبز بودن، چراغ را بهگونهای تنظیم کند تا آنها فرصت کافی برای عبور از خیابان داشته باشند. بهعنوان مثال، چراغهای ترافیک سنگاپور مجهز به سیستمی هستند که به سالمندان امکان میدهد با ضربه زدن به یک دکمه مخصوص، زمان عبور بیشتری به دست آورند.
نقشههای تعاملی: شهرهای هوشمند آینده، از فناوریهای پیشرفته برای ارائه اطلاعات مفید به سالمندان استفاده میکنند. یکی از این ابتکارات نوآورانه، توسعه نقشههای تعاملی شهری است. برنامههایی همچون «نقشه دسترسی سیاتل» اطلاعات زمانواقعی در مورد مسیرهای پیادهرو و جزئیات مربوط به پلهای عابر پیاده، شیبهای تند و سایر موانع احتمالی را در اختیار سالمندان قرار میدهند. این اطلاعات تفصیلی به سالمندان کمک میکند تا مسیرهای امن و مناسب را شناسایی کنند و با اطمینان بیشتری در سطح شهر رفتوآمد کنند.
علاوهبر این، بعضی از نقشههای تعاملی به سالمندان اطلاعاتی را در مورد امکانات و سرویسهای مفید در نزدیکی آنها ارائه میدهند. این موارد شامل مکانهای استراحت، سرویسهای بهداشتی عمومی و سایر تسهیلات میشود که به افزایش استقلال و تحرک سالمندان در محیط شهری کمک میکند.
خانههای هوشمند و پایش سلامت
خانههای هوشمند: توسعه خانههای هوشمند از جمله ابتکارهای مبتنی بر فناوری است که قابلیتهای خاصی را برای حمایت از استقلال و امنیت سالمندان فراهم میکند. فناوریهای خانه هوشمند شامل ویژگیهایی همچون روشنایی خودکار، حسگرهای تشخیص حضور و سقوط است که ایمنی سالمندان را در منزل افزایش میدهد، همچنین قابلیتهای شخصیسازی شدهای همچون سیستمهای هشدار اضطراری و یادآوری زمان مصرف دارو نیز در این خانههای هوشمند ادغام شده است. این فناوریها به میزان قابلتوجهی به سالمندان در حفظ استقلال و زندگی مستقل در خانه کمک میکند.
پایش سلامت: نظارت از راه دور از طریق دستگاههای هوشمند به مراقبان اجازه میدهد تا علائم حیاتی و فعالیتهای روزانه سالمندان را ردیابی کنند و در صورت لزوم مداخلات پزشکی را بهموقع انجام دهند. این فناوری نهتنها مدیریت سلامت را پشتیبانی میکند، بلکه احساس امنیت را در افراد سالمند افزایش میدهد.
ارتباط و تعامل اجتماعی
آموزش مهارتهای دیجیتال: ابتکاراتی همچون «واگن هوشمند» در عربستان سعودی بر ارتقای سواد دیجیتال سالمندان متمرکز است و به آنها کمک میکند تا از گوشیهای هوشمند و برنامهها برای ارتباط با خانواده و دسترسی به خدمات ضروری استفاده کنند. این آموزشها پاسخی مؤثر به «شکاف دیجیتال موسوم به خاکستری» است که بیشتر سالمندان را از منابع آنلاین ضروری جدا میکند.
خدمات سلامت از راه دور: مراقبت هوشمند سالمندان شامل راهحلهای بهداشت از راه دور است که مشاوره از راه دور و پشتیبانی بهداشت روان را ارائه میدهد، احساس تنهایی را کاهش میدهد و تعامل اجتماعی را ترویج میکند. برای مثال، دستگاههای ارتباطی هوشمند میتوانند ارتباط سالمندان را با خانواده و دوستان تسهیل کند و به آنها احساس همدلی و حمایت بدهد. برنامههای ویدئویی مشاوره پزشکی از راه دور، به سالمندان کمک میکند تا بهراحتی و بدون نیاز به حضور فیزیکی در مراکز بهداشتی به خدمات درمانی دسترسی داشته باشند.
ادغام در جامعه
طراحی شهری دوستدار سالمند: ابتکارات شهر هوشمند بهدنبال ایجاد محیطهایی هستند که با ارائه اطلاعات در مورد امکانات محلی، تشویق به فعالیت فیزیکی، حضور در جامعه و مشارکت اجتماعی برای سالمندان فراگیر باشند. این رویکرد به سالمندان کمک میکند تا بیشتر در گروههای اجتماعی جامعه خود شرکت کنند و هنگام بازنشستگی خود منزوی نشوند.
ارائه اطلاعات سفارشیشده: شهرهای هوشمند آینده از فناوریهای پیشرفته برای ارائه اطلاعات و خدمات سفارشیشده به سالمندان استفاده میکنند. یکی از این ابتکارات جالب، بهکارگیری تابلوهای دیجیتالی هوشمند در سطح شهر است که قابلیت تطبیق اندازه قلم را بر اساس سن و توانایی بینایی بیننده دارد. این ویژگی، اطلاعاتی را که بهراحتی قابل مشاهده و خواندن هستند در اختیار سالمندان قرار میدهد. تابلوهای هوشمند میتوانند اطلاعات مربوط به رویدادها، فعالیتهای اجتماعی و خدمات محلی را بهشکلی جذاب برای سالمندان ارائه دهند. این نوآوری به آنها کمک میکند تا از فرصتهای اجتماعی و تفریحی موجود در محل زندگی خود مطلع شوند و تمایل بیشتری برای تعامل و مشارکت در فعالیتهای اجتماعی داشته باشند.
نمونههای برجسته ابتکارات هوشمند برای سالمندان
ابتکارات هوشمند در محیطهای شهری با استفاده از فناوری و طراحی، شهرهای دوستدار سالمند را ایجاد میکنند که امکان زندگی مستقلتر و مشارکت فعالتر در جوامع را برای سالمندان فراهم میکند، در ادامه به بعضی از نمونههای برجسته این ابتکارات اشاره میشود.
برنامههای متمرکز بر جامعه
برنامههایی همچون «قابل دسترس» در لندن اطلاعات مفصلی در مورد قابلیت دسترسی ساختمانها و گزینههای حملونقل عمومی متناسب با کاربران مسن ارائه میدهد. این ابزار به سالمندان در برنامهریزی مؤثر مسیرهای خود کمک میکند و تردد مستقل و ایمن آنها را در سطح شهر افزایش میدهد.
دستگاههای پایش هوشمند سلامت
فناوریهای پوشیدنی همچون ساعتهای هوشمند نقش مهمی در اتصال سالمندان به خدمات پایش سلامت و دادههای شهری ایفا میکنند. این دستگاهها میتوانند امکانات نزدیک را به کاربران اعلام کنند، همچنین در مدیریت شرایط سلامت به آنها کمک کنند و به این ترتیب احساس استقلالشان را تقویت کنند.
همکاری در طراحی شهری
مشارکت دادن سالمندان در فرایند برنامهریزی، موضوعی مهم در شهرهای دوستدار سالمند است. ابتکاراتی همچون پروژه «سن شهری» بر همکاری با سالمندان در ارائه راهحلهای شهری متمرکز است تا اطمینان حاصل شود که نیازها و ترجیحات آنها در طراحی و تشکیل زیرساختهای دیجیتال در نظر گرفته میشود. این رویکرد مشارکتی میتواند به خدماتی منجر شود که تعامل اجتماعی را ترویج و انزوا را کاهش میدهد.
نوآوریهای سنگاپور
ابتکار ملی هوشمند سنگاپور فناوریهای مختلفی را برای پشتیبانی از سالمندان ارائه کرده است که از آن جمله میتوان به پیادهروهای عریضتر برای تردد ایمنتر، همچنین آسانسورهای ایستگاههای مترو اشاره کرد که دسترسی به حملونقل عمومی را برای سالمندان تسهیل میکنند. دسترسی آسانتر به سیستم حملونقل شهری، به سالمندان اجازه میدهد تا بهراحتی و بدون نیاز به راهنما در سطح شهر تردد کنند و به فعالیتهای اجتماعی و درمانی خود بپردازند.