جوان آنلاین: وزیر امور خارجه در یک گفتگو با شبکه مصری الغد گفت که ایران به بشار اسد، رئیسجمهور پیشین سوریه توصیههای زیادی کرده ولی او از شنیدن آنها امتناع کرد، از جمله در خصوص تحرک معارضان در ادلب که به گفته عراقچی «ما به او هشدار دادیم و دولت سوریه تصمیمات مستقل گرفت.»
به گزارش ایسنا، سیدعباس عراقچی در سفر به مصر برای شرکت در اجلاس «دی ۸» با شبکه «الغد» مصاحبه کرد و گفت که «تحولات سوریه از دو زاویه قابل بررسی است. یک زاویه همان پروژه بزرگ امریکا و رژیم اسرائیل برای منطقه است و هر که غیر از این فکر کند، دچار اشتباه شده است.» او گفت که پروژه امریکایی- اسرائیلی تضعیف همه کشورهای منطقه است که تلاشی برای از بین بردن هرگونه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی است. به گفته عراقچی، زاویه دوم در تحولات سوریه، تعامل حکومت سوریه با مردم خود و معارضان است که به گفته عراقچی ایران به درخواست دولت سوریه و با هدف مبارزه با تروریستها در این کشور حضور داشت و هرگز در ارتباط و تعامل دولت با مردم و معارضان دخالت نکرد. هیچ تماسی هم با بشار اسد برای خروج از سوریه وجود نداشت. وزیر امور خارجه گفت که ما به بشار اسد توصیههای زیادی کردیم و او از شنیدن آنها امتناع کرد، ما در خصوص تحرک معارضان در ادلب به او هشدار دادیم و دولت سوریه تصمیمات مستقل گرفت. عراقچی تأکید کرد که روابط ما و سوریه به گونهای نبود که نظرات خود را به آنها تحمیل کنیم بلکه به آنان مشورت میدادیم. عراقچی حمایت ایران از سوریه را نه حمایت از یک شخص، بلکه حمایت از مردم و حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه در مقابل تهدیدات صهیونیستی و تروریستی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب روند آستانه و نیز در مذاکرات دوجانبه توصیههایی در مورد نحوه تعامل با مردم و گروههای معارض سیاسی ارائه میکرد، ولی دولت بشار اسد دارای استقلال عمل بود و تحت کنترل ایران و روسیه نبود.
او درباره تحولات منتهی به سقوط اسد و سفر خود به سوریه و حاضر شدنش در یک رستوران سوری، گفت که احساس ما بر این است که باید با مردم ارتباط داشت و در همین راستا به رستورانی در دمشق رفتم و شاورما خوردم، همانگونه که یک بارهم که به مصر آمدم به یک رستوران مردمی رفتم و غذای کشری خوردم. عراقچی گفت: «قبل از ورود به دمشق شایعه شده بود که در دمشق کودتا شده است، من با انتشار این تصاویر به دنبال این بودمکه نشان دهم در دمشق کودتایی در کار نیست و مردم در آرامش در حال زندگی هستند.» عراقچی در بخش دیگری از این گفتگو به جنگ رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت که جنگ فعلی را ایران و حزبالله آغاز نکردند بلکه حماس بر اساس تصمیم خودش عملیات ۷ اکتبر را اجرا کرد و حماس برای انجام این عملیات هیچ مشورتی از ما نگرفت. او گفت که بیش از ۲میلیون نفر در غزه محبوس هستند و اسرائیل بیش از ۱۴ماه است که در غزه میجنگد، اما نتوانسته است حماس را شکست دهد. وزیر خارجه گفته که ورود حزبالله به جنگ برای حمایت از غزه هم به صورت یک تصمیم مستقل از سوی رهبرانش انجام شد. حزبالله برای دفاع از غزه هزینه سنگینی پرداخته است.
واشینگتن: تهران حذف شود
دو روز بعد از سفر یک هیئت دیپلماتیک امریکایی، گزارشهایی منتشر شده که نشان میدهد این هیئت امریکایی شرط حمایت از محمد الجولانی را جلوگیری از نقشآفرینی ایران در سوریه خوانده است؛ چیزی که اخیراً کمیسیونر سیاست خارجی اروپا نیز آن را مطرح کرد. باربارا لیو، دستیار وزیر خارجه امریکا در امور خاور نزدیک بر عدم نقشآفرینی ایران در سوریه تأکید کرده است. لیو ساعاتی پس از دیدار با الجولانی در دمشق به خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره نقش ایران در آینده سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد گفت: «اگر بخواهم قضاوت کنم، ایران هیچ نقشی نخواهد داشت و نباید داشته باشد.» مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان طی پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که پس از دیدار نماینده ایالات متحده امریکا با ابومحمد الجولانی، سرکرده شورشیان سوریه، واشینگتن شرط گذاشت که دولت جدید سوریه برای داشتن روابط خوب با امریکا نباید هیچ نقشی به ایران بدهد. امانی افزود: «من شاهد بودم که آنها در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ بر ارائه توصیهای مشابه این امر به اخوانالمسلمین اصرار داشتند و دقیقاً همین شرط را برای محمد مرسی رحمتالله [رئیسجمهور سابق مصر]گذاشتند.» وی نوشت: «پس از آنکه محمد مرسی را تنها یافتند، زمان خیانت امریکا فرا رسید و آنچه میبایست، اتفاق افتاد.» دولت امریکا دیروز جمعه اعلام کرد که تصمیم گرفته، جایزه ۱۰میلیون دلاری تعیینشده برای دستگیری ابومحمد الجولانی را لغو کند. این اعلامیه پس از دیدار باربارا لیو، دیپلمات ارشد امریکا در امور خاورمیانه با ابومحمد الجولانی (احمد الشرع)، منتشر شد. این نخستین حضور دیپلماتیک ایالات متحده در سوریه از زمان سقوط نظام بشار اسد است. همزمان «اسپوتنیک» گزارش کرد که نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری ارتش امریکا، یک کاروان حامل تسلیحات و تجهیزات نظامی را به یکی از پایگاههای خود در حومه استان حسکه سوریه منتقل کردند. منابع آگاه نیز به خبرنگار اسپوتنیک در سوریه گفتند کاروان تجهیزات جدید ارتش امریکا در آخرین ساعات جمعه در دو گروه از طریق گذرگاه غیرقانونی «الولید» وارد خاک سوریه شد. این در شرایطی است که ارتش رژیم صهیونیستی دو روستای دیگر به نامهای «جمله» و «معربه» را در الیرموک استان درعا در جنوب سوریه اشغال کرد و حالا گفته میشود که در حال حاضر، ۴/۴۵۴ کیلومتر مربع از اراضی سوریه در اشغال رژیم صهیونیستی است، از جمله ۱/۸۶ کیلومتر مربع در پنج روز گذشته.