به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در حالی که این روزها سوریه بحران تشکیل حکومت و آشوبهای فرقهای را شاهد است، منطقه بلندیهای جولان واقع در مرز مشترک این کشور با اسرائیل یکی از نگران کنندهترین وضعیتها را پشت سر میگذارد.
بلندیهای جولان به قدری برای رژیم صهیونیستی اهمیت دارد که ارتش آن بلافاصله پس از سقوط دولت اسد وارد منطقه حائلی شد که در توافق آتش بس 1970 ایجاد شده بود.
بیشتر بخوانید:
نتانیاهو به دنبال گسترش مرزهای اشغالی / ارتش اسرائیل در سوریه باقی میماند
بهطور کلی تهاجملات اسرائیل به خاک سوریه و اظهارات مقامات اسرائیلی را میتوان تلاشی آشکار برای تخریب وحدت و حاکمیت سوریه توصیف کرد. بهخصوص که این منطقه شاهد حضور دروزیها -شاخهای از مذهب اسماعیلیه- است. به دلیل اینکه دروزیها در اسرائیل نیز حضور دارند، اهمیت بلندیهای جولان برای آن دوچندان است.
این اهمیت تا جایی است که بنیامین نتانیاهو در 9 دسامبر، همزمان با روی کار آمدن الجولانی در سوریه خطاب به مردم دروزی گفت: اول و مهمتر از همه دست صلح برای برادران دروزی سوریه که برادر، برادران دروزی اسرائیلی ما هستند، میفرستیم. در روزهای پس از این بیانیه نیز بسیاری از وزرای اسرائیلی نیز از این اقدام پیروی کرده و بیانیههای مشابهی را صادر نمودند.
این بیانیه نتانیاهو را میتوان بازتابی از دیدگاهی توصیف کرد که در 1970 توسط این رژیم ارائه شد و در آن با حمایت مالی، از طرحی حمایت میکرد که خواستار ایجاد یک دولت دروزی جداگانه در شام با حمایت بی قید و شرط دروزیهای اسرائیلی بود.
گفتنی است گیدئون سار -وزیر امور خارجه اسرائیل- نیز یک ماه پیش در سخنان خود اشاره کرد که اسرائیل باید با کردها و دروزیها در سوریه و لبنان تماس بگیرد و افزود که «جنبههای سیاسی و امنیتی» در این امر وجود دارد که باید در نظر گرفته شود.
سار گفت: «ما باید به تحولات در این زمینه نگاه کنیم و درک کنیم که در منطقهای که همیشه در آن اقلیت خواهیم بود، میتوانیم با سایر اقلیتها اتحادهای طبیعی داشته باشیم». به نظر میرسد این موضوع رابطه مستقیمی به سخنان بنیامین نتانیاهو برای ایجاد ارتباط با دروزیهای جولان اشغالی دارد..
وسام شرف -تحلیلگر میدل ایستای- در این باره معتقد است که یکی از تاکتیکهای قهرآمیز اسرائیل در خاورمیانه، «تفرقه بینداز و حکومت کن»، است و اسرائیل با اکثر اقلیتهایی که در منطقه زندگی میکنند تماس گرفته و از مذهب یا قومیت برای دور کردن منطقه از عربیت به عنوان یک آرزوی ملی استفاده میکند.
این نویسنده همچنین معتقد است اسرائیل از فرصت ناشی از ضعف اعراب استفاده کرد و به سراغ رهبران دروزی در بلندیهای جولان سوریه، لبنان و جبل الدروز تازه اشغال شده رفت و در سوریه این رژیم طرح خود را برای ایجاد دولت دروزی به پیش میبرد.
در پشت چهره این طرح نیز ایگال آلون- سیاستمدار اسرائیلی- قرار دارد که پیشنهاد کرد اسرائیل باید از جمهوری دروزی در جنوب سوریه و بلندیهای جولان حمایت کند. زیرا آنها «قطعا یک اتحاد نظامی و اقتصادی با اسرائیل خواهد داشت». البته این طرح توسط رهبران دروزی رد شد و هیچ حمایت عمومی در میان دروزیها - حتی در اسرائیل - دریافت نکرد و این ایده برای چندین دهه توسط اسرائیلیها کنار گذاشته شده بود.
اکنون اشغال هفت روستا در بلندیهای جولان نشان میدهد که این رژیم بار دیگر به دنبال زنده کردن طرح تفرقه بنداز و تسخیر کن است و از سوریه برای گسترش بیشتر مرزهای خود استفاده مینماید. قابل ذکر است که حتی قبل از سخنرانی سار و بنیامین نتانیاهو، مقامات ترکیه نیز که اکنون در سوریه قدرتنمایی میکنند به زیاده خواهیهای رژیم صهیوینستی در منطقه اشاره کرده بودند.
دو ماه قبل از سخنرانی سار، رجب طیب اردوغان -رئیس جمهور ترکیه- در ماه سپتامبر به پارلمان گفت که اسرائیل بلندپروازیهای توسعه طلبانهای دارد و برنامه توسعه طلبانه اسرائیل که توسط تعصب مذهبی هدایت میشود، در غزه متوقف نمیگردد.
اکنون نیز رهبران حزب جنبش ملی در سوریه که متحدان اردوغان محسوب میگردند با پیشروی اسرائیل در سوریه اعلام کردند: اگر اسرائیل به بلندپروازیهای توسعه طلبانه خود با سیاستهای هژمونی و تجاوزکارانه ادامه دهد، رویارویی ترکیه و اسرائیل اجتناب ناپذیر خواهد بود.
به طور کلی حضور رژیم صهیوینستی در منطقه جولان و حملات در این منطقه نقض دیگری از قوانین و معاهدات بینالمللی است و مردم منطقه نیز حضور آنها را نمیخواهند. رژیم صهیونیستی بدون ملاحظه حتی معترضان در بلندیهای جولان را مورد هدف قرار داده است و این عامل خشم مردم منطقه را برانگیخته و به نظر میرسد اگر این موضوع ادامه پیدا کند درگیریها در سوریه ابعاد گستردهتری نیز پیدا خواهد کرد. همچنین رژیم صهیوینستی با حملات اخیر نشان داد احتمالا این رژیم بار دیگر در اجرای طرح خود برای نفوذ در اقلیتهای فرقهای و مذهبی در منطقه با شکست مواجه خواهد شد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/