شناسهٔ خبر: 70385974 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

آقای شهریاری کدام یک خدشه است؛ نابینا کردن ۹ شهروند یا اطلاع رسانی آن؟!

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی امروز در گفت و گویی به انتقاد از اطلاع رسانی تابناک و متعاقب آن، دیگر رسانه ها از حادثه ناگوار بیمارستان چشم پزشکی نگاه پرداخته است.

صاحب‌خبر -

آقای شهریاری کدام یک خدشه است؛ نابینا کردن 9 بیمار یا اطلاع رسانی درباره آن؟!/ از وکیل ملت، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس و پزشک معالج بیمارستان نگاه، انتظار بیشتری می رفت

در حالی که خبر منتشره از تابناک، درباره نابینا شدن ۹ شهروند کشورمان ناشی از عوارض عمل جراحی آب مروارید در یک روز، هفتاد روز بعد از وقوع این حادثه در بیمارستان نگاه، منتشر شده است و تا آن روز هیچ اطلاع‌رسانی از سوی بیمارستان در این باره انجام نشده بود، اما رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، که اسمشان در لیست پزشکان این بیمارستان نیز قرار دارد، با بیان این که «قرار نیست که هر روز همه خبر منتشر کنند» اطلاع‌رسانی از حال و روز این شهروندان و اتفاق رخ داده را خدشه وارد کردن به حیثیت نظام سلامت کشور عنوان کرده است!

حسینعلی شهریاری، هیچ حرفی از اصل حادثه و نقش عوامل اصلی نابینا شدن ۹ نفر در یک روز، در تخریب وجهه سیستم سلامت کشور و حیثیت پزشکان متعهد نکرده است. او، اما توجه یک رسانه به وظیفه اطلاع‌رسانی از حال و روز شهروندانی آسیب‌دیده را، اقدامی در راستای خدشه وارد کردن به نظام سلامت عنوان کرده است.

 

نام بزرگان...

اظهارات وی درباره بیمارستانی است که خود وی نیز در لیست پزشکان آن قرار دارد و عمده پزشکان این مرکز نیز از سهامداران اصلی آن محسوب می‌شوند. غیر از شهریاری، نام بهرام عین الهی، وزیر پیشین بهداشت و شاهرخ رامین، نماینده دماوند و فیروزکوه و دبیرکل حزب قانون نیز در لیست پزشکان نگاه قرار دارند.

آقای شهریاری کدام یک خدشه است؛ نابینا کردن 9 بیمار یا اطلاع رسانی درباره آن؟!/ از وکیل ملت، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس و پزشک معالج بیمارستان نگاه، انتظار بیشتری می رفت

در حالی که انتظار از رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در مهم‌ترین نهاد نظارتی در کشور و نماینده مردم زاهدان در مجلس، حمایت از عرصه اطلاع‌رسانی و احقاق حقوق موکلان نابینا شده است و او برای انجام وظیفه نظارتی در مجلس سوگند خورده است، اما واکنشی تند و عجیب را از وی شاهدیم. آن هم در خصوص خبری که ضمن اطلاع‌رسانی از این فاجعه، اما در جای‌جای خبر بر تلاش پزشکان متعهد و اعتراضات انسانی و حرفه‌ای آنها نسبت به ماجرا اشاره داشته و مدام آن را برجسته کرده است.

شهریاری گفته است: «بیش از یک ماه از این موضوع گذشته و هر روز گروهی می‌خواهند این موضوع را برجسته کنند و حیثیت سلامت حوزه بهداشت و درمان را که افتخار نظام جمهوری اسلامی است خدشه‌دار کنند.» وی البته این‌گونه ادامه داده است که «ممکن است از این اتفاقات بیفتد و قبلاً هم افتاده است، اما نمی‌دانم چرا این‌بار رسانه‌های خارجی هم به آن پرداخته‌اند. این نشان می‌دهد که پشت این جریانات اتفاقات دیگری هست و ما در داخل باید بگذاریم مراحل قانونی پیگیری و انجام شود.»

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در واکنش به اینکه چنین مسائلی اعتماد به سیستم درمانی را خدشه‌دار می‌کند، واکنشی جالب‌تر داشته و گفته است: اگر شما دامن نزنید و بزرگ نکنید مردم بی‌اعتماد نمی‌شوند. دلیلی ندارد که رسانه‌ها هر روز این مسئله را برجسته کنند.

طبیعتا ایشان می‌دانند که اصل خود چنین رخداد‌هایی هستند که نه تنها خدشه به سیستم پزشکی کشور وارد می‌کنند، بلکه روح و روان افکار عمومی را نیز می‌خراشد. اگر این اتفاقات رخ ندهد، ادامه ماجرا هم خود به خود منتفی است. بعد از این مرحله، عدم اطلاع‌رسانی و ایجاد مانع یا موانع احتمالی در برابر شفافیت موضوع نیز خدشه و خراش را چند برابر می‌کند. چه بسا بعد از آن، عدم اطلاع‌رسانی نمایندگان متخصص در کمیسیون بهداشت به افکار عمومی مساله خدشه‌آفرین باشد؛ و البته که بعد از آن نیز، ناراحتی عجیب وکلای ملت، از پی‌گیری حقوق شهروندان توسط یک رسانه است. .گذشته از وفق کامل اطلاع‌رسانی در این باره با وظایف قانونی، انسانی و اسلامی رسانه‌ها، اتفاقا این کار منطبق با قوانین حاکم بر اخلاق پزشکی و قوانین مرتبط نیز است که حتما آقای شهریاری بیش از سایت تابناک بدان معتقدند.

 

قوانین و اصول پزشکی

انتظار این بوده که ایشان پیش از این نوع واکنش به انتشار خبر، که به اعتبار یک نماینده مجلس و البته به وجهه رسانه‌ها خدشه وارد کرده و سیستم اطلاع‌رسانی کشور را به راحتی تخریب می‌کند، به انواع مسئولیت‌های کادر درمان اعم از اخلاقی، حقوقی، کیفری و انتظامی اشاره کرده و یا قوانینی همچون ماده ۱۴۵ تا ۱۴۷ مربوط به قصور پزشکی یا ماده‌ی ۱۴۴ قانون مجازات اسلامی را به همکاران خود و مدیران بیمارستان یادآوری می‌کردند.

چیزی که رسانه ما امروز بدان پرداخته در راستای همان اصل «آشکارسازی» است که اتفاقا باید از سوی خود عوامل به این اصل پرداخته می‌شده است. این اصل تاکید دارد «بیمار حق دارد بداند که خطایی رخ داده؛ همچنین، لازم است فردی مسئولیت خطا را بپذیرد. این کار سبب افزایش اعتماد بین پزشک و بیمار می‌شود و احتمال شکایت علیه کادر درمان را نیز کاهش می‌دهد.» در واقع بی‌توجهی به این اصول است که خدشه اصلی را وارد کرده است و البته فراتر از آن واقعیت تلخ نابینا شدن ۹ نفر که برای آب مروارید آمده بودند و، اما نابینا و ناامید برگشتند.

اطلاع‌رسانی درباره حوادث ناگوار پزشکی، نه تنها وظیفه رسانه‌ها، بلکه یک ضرورت اجتماعی است. این نوع اخبار به جامعه کمک می‌کند تا از شرایط موجود آگاه شود و در انتخاب‌های خود دقت بیشتری داشته باشد.

به نظر می‌رسد نادیده گرفتن نگرانی‌های عمومی و اتهام به رسانه‌ها مبنی بر ایجاد اضطراب، به نوعی سعی در جلوگیری از پاسخگویی به مشکلات واقعی است. مردم حق دارند از وضعیت سلامتی خود و خطرات احتمالی مطلع شوند. پزشکان نیز حق دارند نگران اعتبار و احترام خود باشند.

رسانه‌ها به عنوان نهاد‌های نظارتی یا کمک نظارتی، وظیفه دارند تا در برابر سؤالات و ابهامات عمومی پاسخگو باشند. اما انتظار از یک پزشک متعهد و برجسته، که نماینده ملت و رئیس کمیسیون بهداشت و یکی از پزشکان معالج در بخش پزشکی نگاه نیز است، رسیدگی ویژه‌تری به حادثه و احقاق حقوق شهروندان است.

البته درست می فرمایید:  رسانه هم مقصر است؛ که چرا هفتاد روز تأخیر در پی‌گیری ماجرا و تعلل در انجام وظیفه خود داشته است!

آقای شهریاری امروز بیش از هفتاد روز است که ۹ انسان بینا، دیگر نمی‌بینند. اساس آفرینش انسان، دیدن است؛ تماشای آفاق و انفس... و این نعمت از چند شهروندمان گرفته شده است؛ نیندیشیدن به این آسیب دیدگان برای خاطر چند نفر، یا هر چند چیز دیگری، تراژدی غم انگیزی است. شما چشم پزشک هستيد و بینایی خیلی ها را از فرو رفتن در تاریکی نجات داده اید. اینجا هم، بهتر از همه ما می توانید «نگاه» کنید به تاریکی این داستان.