شناسهٔ خبر: 70382077 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

قاتل ناپیدا چگونه جان ۱۰ گلستانی را گرفت؟

گرگان- ایرنا- فرا رسیدن فصل سرد سال و استفاده از لوازم غیراستاندارد گرمایشی و گازسوز یا بی‌احتیاطی و بهره‌برداری غیراصولی از این وسایل، پای مرگ خاموش را در جامعه باز کرد طوری که این قاتل نادیدنی از ابتدای امسال تاکنون ۱۰ گلستانی را به کام مرگ فرو برده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، گلویتان خشک می‌شود و نای بلند شدن ندارید. در این هنگام احساس می‌کنید سرتان سنگین شده و سردرد مبهمی وجودتان را فرا می‌گیرد، ضعف عضلانی و سرگیجه به شما اجازه نمی‌دهد روی پای خود بایستید و تنگی نفس حتی مانع می‌شود فریاد بزنید و از کسی کمک بخواهید.

حالت تهوع، گیجی و خواب آلودگی در نهایت تشنج شدید که جان هر انسانی را می‌گیرد، علائمی است که نشان می‌دهد شما دچار مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن شدید، مسمومیتی که از آن به عنوان مرگ خاموش یاد می‌شود.

خیلی باید خوش‌شانس باشید که در زمان مسمومیت به مونوکسیدکربن کسی به داد شما برسد اما این مسمومیت از یک بی‌احتیاطی ساده آغاز می‌شود مثل بررسی نکردن کانال لوله بخاری یا روشن کردن وسیله گازسوز بدون دودکش مناسب در محیط منزل که بارها و بارها توسط مسوولان اطلاع‌رسانی شده اما گاهی بر اثر این بی‌دقتی فاجعه‌ای رقم می‌خورد.

نشانه‌های اولیه مسمومیت خفیف با گاز مونوکسید کربن بیشتر شبیه علائم مرتبط با آنفلوآنزا، مانند حالت تهوع، استفراغ و خستگی به نظر می‌رسند و شاید همین مساله موجب شود بسیاری از افراد آن را جدی نگیرند.

بر خلاف آنفلوآنزا، مسمومیت با مونوکسید کربن موجب دمای بالای بدن(تب) نمی‌شود و اگر در محیط خانه چنین علائمی بروز پیدا کرد اهل آن خانه باید به موضوع خام‌سوزی وسایل گازسوز شک کنند.

خام‌سوزی و یا کمبود اکسیژن در محیط بر اشتعال بخاری و وسایل گرمایشی نیز تاثیر می‌گذارد، رنگ مطلوب شعله بخاری وسایل پخت‌وپز آبی است و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد یا نارنجی شود، نشانگر نقص در سوخت‌رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که در اولین فرصت باید بررسی شود و اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و تولید گاز منواکسید کربن کند. هر ساله تعدادی از گلستانی‌ها به دلیل توجه‌نکردن به چنین مساله‌ای جان می‌بازند که باید برای هر یک از ما درس عبرتی باشد تا چنین بی احتیاطی و سهل انگاری را انجام ندهیم.

قاتل ناپیدا چگونه جان ۱۰ گلستانی را گرفت؟

مسوول بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل گاز گلستان در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: حوادث ناشی از گاز یا منجر به انفجار و آتش‌سوزی شده و یا منجر به گاز گرفتگی و خفگی می‌شود.

مهدی ضمیری ادامه داد: سال گذشته ۸۳ مورد حادثه در گلستان رخ داد که ۷۹ مورد آن ناشی از انفجار و آتش‌سوزی و چهار مورد آن بر اثر گازگرفتگی بوده که در مجموع ۱۵ نفر گلستانی بر اثر حوادث ناشی از گاز به کام مرگ فرو رفتند و ۱۷ نفر مصدوم شدند.

وی از وقوع ۳۰ حادثه ناشی از گازگرفتگی از ابتدای سال جاری تاکنون در گلستان خبر داد و یادآور شد: این حوادث منجر به مرگ ۶ نفر شد که از این تعداد، ۲ نفر بر اثر حادثه انفجار و چهار نفر بر اثر گازگرفتگی فوت کردند.

مسوول بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل گاز گلستان با بیان اینکه با رعایت برخی نکات ساده به راحتی می‌توان از انفجار و گازگرفتگی جلوگیری کرد، افزود: مسیر گازهای خروجی از وسایل گرمایشی باید به محیط بیرون باشد و مشترکان نسبت به نصب دودکش توجه جدی داشته باشند.

ضمیری با بیان اینکه استفاده از برخی وسایل گازسوز مانند اجاق گاز که کاربرد اصلی آن گرمایش خانه نیست موجب گازگرفتگی و یا مرگ خاموش می‌شود، یادآور شد: بسته بودن مسیرهای دودکش علت دیگر خفگی و گازگرفتگی است که مانع خروج گاز مونوکسیدکربن به بیرون می‌شود.

وی ادامه داد: گاهی اوقات بی‌توجهی به استشمام بوی گاز می‌تواند انفجار منزل مسکونی و آسیب به ساختمان شود و علاوه‌بر فرد دیگر واحدهای آپارتمان را هم متضرر کند. شرکت گاز برای بودار کردن گاز، هزینه زیادی متحمل می‌شود تا مردم بوی آن را به راحتی تشخیص دهند.

مسوول بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل گاز گلستان تاکید کرد: کسانی که هنگام ورود به منزل متوجه بوی گاز شدند قبل از روشن کردن چراغ‌ها و یا کبریت، در و پنجره‌ها را باز کرده و پس از قطع گاز ورودی، اقدام به رفع نشر گاز کنند.

رییس آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری گرگان نیز در این خصوص اظهار کرد: گاز مونوکسید کربن گاز بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌مزه است که از آن به عنوان قاتل خاموش یاد می‌شود و از مردم انتظار می‌رود در فصل سرد سال قبل از نصب وسایل گرمایشی نسبت به سرویس این وسایل اقدام کنند.

موسی‌الرضا صفری با تاکید بر اینکه هر ساله بر اثر مسمومیت و مرگ خاموش اتفاقات ناگواری در جامعه رخ می‌دهد، تصریح کرد: استفاده از لوله‌های آکاردئونی برای لوله‌های دودکش، استفاده از شومینه برای گرمایش منزل و بسته شدن ورودی دودکش و برگشت گاز مونوکسید کربن به درون اتاق از عواملی است که می‌تواند حادثه گازگرفتگی و مرگ خاموش را رقم بزند.

قاتل ناپیدا چگونه جان ۱۰ گلستانی را گرفت؟

وی با بیان اینکه شیلنگ اتصالی بخاری به لوله گاز نباید بیشتر از یک متر باشد، تصریح کرد: همچنین استفاده از بست فلزی محکم برای وصل کردن شیلنگ بخاری گازی به لوله گاز الزامی است.

به گزارش ایرنا، مونوکسید کربن گازی سمی و خطرناک است و چون بدون بو و مزه و غیر قابل دیدن است، اغلب، آن را قاتل خاموش یا نامرئی می‌نامند؛ بیشترین مسمومیت با این گاز و همچنین بالاترین مرگ‌ها براثر این گاز در فصل سرد و در نیمه دوم سال اتفاق می‌افتد.

مونوکسید کربن با فرمول شیمیایی(CO)، گازی است که بر اثر ناقص سوختن کربن بوجود می‌آید؛ این گاز بسیار سمی است، اما رنگ و بوی خاصی ندارد به همین دلیل کربن مونوکسید قاتل نامرئی نامیده می‌شود، میل ترکیبی مونوکسید کربن با هموگلوبین خون حدود ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیب با گاز اکسیژن است.در خون انسان حدود پنج درصد کربن مونوکسید کربن وجود دارد، اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد باعث مرگ خواهد شد.

استنشاق هوای آلوده به گاز مونوکسید کربن مانع از اکسیژن رسانی به بافت‌های بدن می شود و می تواند موجب آسیب‌های مغزی شود؛ در محیط‌های بسته، همچون خانه، دفتر کار، کلاس درس و خودرو، تجمع حتی مقدار کمی از گاز CO می‌تواند خطرناک باشد.

مونوکسیدکربن محصول احتراق ناقص مواد سوختی، همچون گاز شهری، گاز کپسول، نفت، بنزین، گازوئیل، پارافین، زغال سنگ، زغال چوب و چوب است و اگر وسیله‌ای که با سوخت کار می‌کند و دارای عملکرد معیوب باشد یا به طور صحیح نصب نشده باشد و یا دارای دودکش مناسب نباشد، می‌تواند منبع تولید و انتشار گاز CO به شمار آید.