به گزارش جماران؛ شپش سر با نام علمی پدیکولوزیس، حشره ریز قهوهای یا خاکستریرنگ است که از خون پوست سر انسان تغذیه میکند. شپش مادهای چسبناک تولید میکند که هر تخم شپش را محکم به ساقه مو متصل میکند. این موجود اغلب روی پوست سر، پشت گوش و نزدیک خط گردن در پشت گردن لانه میکند.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت؛ در زمستان، خطر ابتلا به شپش سر در بین کودکان به طور قابل توجهی افزایش مییابد. واقعیت این است که کلاه، کت، شانه یا لباسها راههای اصلی انتقال انگلها هستند. علی وورستر از مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس، در این باره به مدیکال اکسپرس توضیح داد.
این پزشک یادآور شد که بر خلاف تصور رایج، شپش نمیپرد و پرواز نمیکند. علاوه بر این، افرادی که موهای کثیف یا نامرتب دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شپش سر قرار نمیگیرند و برای شپشها راحتتر است که روی موهای تمیز و لخت جای پای خود را پیدا کنند!
اغلب، شپش از طریق لباس و وسایل بهداشتی در بین کودکان در سنینی که به مدرسه میروند، پخش میشود. برای جلوگیری از شپش سر، به دانش آموزان هشدار داده میشود که لباس، کلاه یا شانه خود را با هم کلاسیهای خود یا دیگران عوض نکنند. همچنین توصیه میشود از نزدیکی سر بین کودکان خودداری شود.
پوشاک، ملحفه و سایر محصولات نساجی مورد استفاده دانشآموزان باید مرتباً در آب داغ شسته و در دمای بالا خشک شوند. اقلام غیر قابل شستشو مشکوک به آلوده بودن به شپش (مانند عروسک یا هدفون) باید در کیسههای پلاستیکی قرار داده شوند و به مدت ۲ هفته نگهداری شوند. واقعیت این است که یک شپش بالغ نمیتواند بیش از ۲ روز در خارج از سر انسان زنده بماند و تخم شپش هم نمیتواند بیش از ۱۰ روز زنده بماند.
گفتنی است داشتن شپش سر آزاردهنده است، اما خطرناک نیست و باعث شیوع بیماری نمیشود. علت شپش سر در بزرگسالان یا علت شپش سر در کودکان، نشانه این نیست که بهداشت فرد ضعیف بوده است. شپش سر به خون احتیاج دارد و فرقی نمیکند که این خون متعلق به فردی تمیز است که بهداشت را کاملاً رعایت میکند یا فردی که نامرتب و غیربهداشتی است.