عبدالرضا فرجی راد، سفیر پیشین ایران در نروژ با اشاره به احتمال اعزام نیروهای صلحبان به اوکراین در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مسأله استقرار ۴۰ هزار نفر صلحبان ناتو، یک موضوع بسیار حساس و با اهمیت برای روسیه به حساب میآید و البته که ما تاکنون نشنیدهایم که ناتو نیروی صلحبان داشته باشد؛ چراکه اساساً ناتو نیروی دفاعی است. در این راستا حتی چندی پیش اعلام شده بود که صلحبانان ناتو احتمال دارد در منطقه حائل میان اسرائیل و لبنان مستقر شوند و پس از آن بحث بر سر استقرار نظامیان آمریکا بود که در نهایت پس از توافق آتشبس اسرائیل و لبنان اوضاع به سمت و سوی دیگر رفت. به صورت کلی باید توجه داشت که اصل درگیری اوکراین و روسیه را باید تلاش کییف برای پیوستن به ناتو دانست و و بر همین اساس فکر نمیکنم که مسکو اجازه استقرار چیزی حدود ۴۰ هزار صلحبان در مرز خود با اوکراین را بدهد یا حداقل از آن چشمپوشی کند. روسیه از سوی دیگر به این موضوع نگاه میکند که احتمال دارد یکباره این صلحبانان به سرباز غرب علیه مسکو تبدیل شوند و بر همین اساس اختلاف میان کشورهای اروپایی در این خصوص افزایش یافته است.
وی ادامه داد: کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و انگلیس به انضمام لهستان بر ادامه جنگ با روسیه تاکید داشتند اما برخی دیگر از کشورهای اروپایی همچنان به دنبال پایان جنگ میان دو کشور هستند و تلاش کردند تا این منازعه به پایان برسد اما همچنان این روند تقابل ادامه دارد. بر همین اساس فکر نمیکنم که این میزان از صلحبانان در مرز اوکراین و روسیه مستقر شوند و این در حالیست که دولت فعلی ایالات متحده چندی دیگر از کاخ سفید خارج خواهد شد و با ورود دونالد ترامپ به قدرت، مشخص نیست که ایالات متحده قرار است چگونه در پرونده اوکراین نقشآفرینی کند اما طی این چند ماه سخنان ترامپ گویای آن بوده که وی علاقهای به تشدید درگیری و ادامه این روند ندارد. معتقدم تا زمانی که دونالد ترامپ وارد کاخ سفید نشود نمیتوان گفت که چه اتفاقی در عرصه پرونده اوکراین رخ خواهد داد اما در مقابل باید متوجه بود که اتحادیه اروپا و دولت فعلی آمریکا از آینده این پرونده ترس دارد.
این استاد ژئوپلیتیک تصریح کرد: توجه داشته باشید که بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی تیم بایدن بر این عقیده هستند که ترامپ پس از ورود به کاخ سفید احتمال دارد با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتوگو داشته باشد؛ مضاف بر اینکه رئیس جمهور روسیه اخیراً در کنفرانس خبری سالانه خود اعلام کرده که آماده هرگونه دیدار و مذاکره با ترامپ بدون پیش شرط است و این دقیقاً همان نقطهای است که اتحادیه اروپا و دولت فعلی آمریکا از آن هراس دارند. لذا باید منتظر بود و دید که با ورود ترامپ به قدرت چه اتفاقی ممکن است رخ دهد. در این میان اختلاف بین کشورهای اروپایی وجود دارد اما این اختلاف همچنان به صورت کامل علنی نشده است و ممکن است طی روزهای آینده رئیسجمهوری مجارستان هم با این مسأله مخالفت کند اما موضوع مهم این است که استقرار ۴۰ هزار صلحبان در مرز اوکراین و روسیه آن هم در شرایطی که وضعیت اقتصادی اروپا با مشکل روبرو است، دور از ذهن به نظر میرسد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فارغ از تمام این مسائل باید توجه داشت که دو کشور مهم اروپا یعنی فرانسه و آلمان با شرایط نامناسب سیاسی روبهرو هستند و همین حالا با مشکلات خود دست و پنجه نرم میکنند. به عنوان مثال امانوئل ماکرون در پاریس ظرف یک سال، چهار نخستوزیر عوض کرده که در فرانسه بیسابقه است. در مقابل در آلمان هم اولاف شولتز، صدراعظم این کشور با رای عدم اعتماد پارلمان مواجه شد که این یک باخت سیاسی را برای وی در تاریخ این کشور ثبت کرد. یکی از دلایل این چالش در آلمان، مشکلات اقتصادی بار شده بر این کشور است که پس از کنارهگیری آنگلا مرکل از قدرت تمام این مشکلات در حال تشدید شدن هستند و حالا برلین با انتخابات دیگری روبهرو خواهد بود. بر همین اساس فکر نمیکنم اروپاییها در دراز مدت بخواهند و بتوانند هزینه استقرار ناتو را بپردازند که البته دونالد ترامپ هم در این راستا همین نگرش را خواهد داشت.