شناسهٔ خبر: 70372869 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مردم‌سالاری‌آنلاین | لینک خبر

اجلاس سران سازمان هشت کشور اسلامی‌(دی ۸) برگزار شد

تلاش جمعی برای توسعه منافع اقتصادی اسلامی - مردم سالاری آنلاين

یازدهمین اجلاس سران هشت کشور اسلامی‌در حال توسعه با نام اختصاری گروه دی ۸ روز پنجشنبه در قاهره پایتخت مصر برای رویارویی با تحولات و تغییرات اقتصادی و سیاسی جهان اسلام تشکیل شد.

صاحب‌خبر - گروه بین‌الملل – الهام یلمی: یازدهمین اجلاس سران هشت کشور اسلامی‌ در حال توسعه با نام اختصاری گروه دی ۸ روز پنجشنبه در قاهره پایتخت مصر برای رویارویی با تحولات و تغییرات اقتصادی و سیاسی جهان اسلام تشکیل شد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین  ،نشست شورای وزیران خارجه هشت کشور در حال توسعه اسلامی‌(شامل ایران، ترکیه، مصر، پاکستان، اندونزی، نیجریه، مالزی و بنگلادش) عصر چهارشنبه یک روز قبل از نشست سران این سازمان با حضور «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران تشکیل جلسه داد. موضوع «سرمایه گذاری بر روی جوانان و حمایت از بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط: شکل‌دهی اقتصاد آینده» به عنوان موضوع محوری این نشست تعیین شده بود.
هشدار درباره سرایت درگیری و شعله‌ور شدن منطقه
«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر در ابتدای نشست قاهره اظهار داشت: منطقه خاورمیانه شاهد چالش‌های بی‌سابقه‌ای است که در آن درگیری‌ها و جنگ‌ها خط مقدم صحنه را اشغال می‌کنند.
السیسی اعلام کرد: قصد داریم توافقنامه تجارت ترجیحی بین کشورهای عضو گروه ۸ را امضا کنیم. وی تصریح کرد: جنگ اسرائیل علیه مردم فلسطین با سرپیچی از قطعنامه‌های مشروع بین‌المللی همچنان ادامه دارد. همانطور که در لبنان و سوریه اتفاق افتاد، این خطر وجود دارد که درگیری در غزه به کشورهای دیگر سرایت کند.
السیسی با اشاره به تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه نیز اظهار کرد: سوریه شاهد حملات به حاکمیت و تمامیت ارضی خود از سوی اسرائیل است و این حملات ممکن است که به تشدید تنش و به آتش کشیده شدن منطقه منجر شود.
تاکید بر کنترل وضعیت سوریه
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری مصر در جریان نشست دی۸ اظهار داشت: جهان، شاهد درگیری‌های زیادی به خصوص در خاورمیانه است که امنیت و ثبات بین‌المللی را از بین می‌برد.حمایت از جوانان و بنگاه‌های کوچک برای دستیابی به رشد اقتصادی ضروری است و جوانانی که اکثریت قریب به اتفاق جوامع ما را نمایندگی می‌کنند، باید حمایت شوند. اردوغان در ادامه تاکید کرد: باید بر استفاده از هوش مصنوعی و فناوری مدرن در بخش‌های مختلف تکیه شود.
وی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش افزود: ما تحولات فلسطین، لبنان و سوریه را دنبال می‌کنیم و سوری‌ها امروز به حمایت، بازسازی کشورشان و طرحی برای بهبودی سریع اوضاع، نیاز دارند.
اردوغان در این باره تصریح کرد: ما از ایجاد ثبات در سوریه و حاکمیت آن بر سرزمین‌های خود حمایت می‌کنیم.
فرصت کریدور حمل و نقلی اسلام‌آباد-تهران-استانبول
«محمد شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان طی سخنانی در یازدهمین اجلاس سران سازمان هشت کشور درحال توسعه موسوم به D-۸ در شهر قاهره، نسبت به تشدید خشونت‌های اسرائیل علیه غزه و وضعیت خاورمیانه، ابراز نگرانی و تاکید کرد که «توقف ماشین نسل کشی اسرائیل در منطقه و برقراری فوری آتش بس در غزه، برای صلح و ثبات در منطقه و امنیت جهانی، اجتناب ناپذیر است. شهباز شریف بر تعهد پاکستان برای دستیابی به اهداف و منافع مشترک اعضای دی-۸ تاکید کرد و گفت: توانمند سازی قشر جوان در منطقه پیرامون کشورهای عضو گروه دی هشت حائز اهمیت است و پاکستان از تمامی‌ابتکارات مشترک برای ایجاد فرصت‌های شغلی برای جوانان حمایت می‌کند.
وی با استناد به کریدور حمل و نقلی اسلام‌آباد-تهران-استانبول موسوم به ITI زیر چتر سازمان همکاری اقتصادی افزود که استفاده از ظرفیت این کریدور می‌تواند به حصول اهداف مشترک گروه دی-۸ در بخش ارتباطات منطقه‌ای کمک کند.
نخست وزیر پاکستان با اعلام اقدام کابینه دولت این کشور در تصویب لایحه توافقنامه تجارت ترجیحی با کشورهای عضو دی-۸ گفت: حمایت مستمر از بنگاه‌های اقتصادی متوسط و کوچک برای رفاه و توسعه جوامع ما، باید بدون هیچ وقفه‌ای، ادامه یابد.
درخواست اجرای قطعنامه 2735
«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان تاکید کرد: ارائه کمک‌های مالی به آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) به منظور فراهم کردن زمینه انجام مسئولیت‌ها و وظایف این سازمان، ضروری است. عباس افزود: ملت فلسطین به طور روزانه در نوار غزه در معرض کشتار و نسل‌کشی قرار دارد و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل درباره فلسطین، باید اجرا شود. رئیس تشکیلات خودگردان با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی و گرسنه نگه داشتن فلسطینی‌ها توسط این رژیم گفت: باید قطعنامه شماره ۲۷۳۵ شورای امنیت فورا اجرایی شود.عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل متحد به باقی ماندن امید به داشتن آینده بهتری برای فلسطینی‌ها و منطقه، کمک خواهد کرد.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین همچنین با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان سوریه گفت: این جنایات، نیازمند اقدام فوری برای اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت و پایان دادن به اقدامات رژیم اشغالگر است تا صلح و ثبات در منطقه برقرار شود.
نشست‌های حاشیه‌ای
سید عباس عراقچی و‌هاکان فیدان وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران و ترکیه در حاشیه نشست وزیران سازمان دی ۸ در قاهره با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.
عراقچی همچنین با «بدر عبدالعاطی» وزیرامورخارجه مصر دیدار و رایزنی کرد. طرفین با اشاره به جایگاه و نقش مهم و موثر دو کشور در منطقه و جهان اسلام، بر لزوم افزایش همکاری کشورهای عضو در چارچوب دی ۸ به خصوص فعال شدن این سازمان در عرصه‌های اقتصادی تاکید کردند. عراقچی با ابراز امیدواری نسبت به تاثیرگذاری هر چه بیشتر ریاست مصر بر پویایی و فعال شدن سازمان دی هشت، آمادگی جمهوری اسلامی‌ایران را برای کمک به مصر در این راستا اعلام کرد.
سناتور «محمد اسحاق دار» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان با عراقچی دیدار مفصلی در قاهره داشت. آنان ضمن ابراز خرسندی از روند رو به رشد روابط دوجانبه و افزایش تبادل هیات‌ها در سطوح بالا در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی، بر گسترش این همکاری‌ها از جمله ارتباطات مردمی‌به توافق رسیدند.عراقچی و سناتور اسحاق دار همچنین در مورد وضعیت خاورمیانه تبادل نظر کردند.
گفتنی است که در حاشیه نشست قاهره، نشست ویژه‌ای نیز در سطح سران کشورها برای بررسی وضعیت فلسطین و لبنان برنامه‌ریزی شده بود که بعد از ظهر پنجشنبه برگزار شد.
گروهی برای اهداف مشترک کشورهای اسلامی
گروه هشت کشور اسلامی‌درحال توسعه موسوم به دی ۸ در سال ۱۹۹۷ میلادی از کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه تشکیل شد و دبیرخانه این جلاس در استانبول می‌باشد.
نخستین اجلاس سران دی ۸ با حضور سه رئیس جمهور از جمله اکبر‌هاشمی‌رفسنجانی و چهار نخست‌وزیر و یک وزیر خارجه در شهر استانبول ترکیه برگزار شد.
گروه کشورهای موسوم به دی ۸ در واقع از تشکیلات جانبی سازمان همکاری اسلامی‌است. تا کنون ۱۰ اجلاس سران به ترتیب در ترکیه ، بنگلادش ، مصر، ایران، اندونزی ، مالزی ، نیجریه ، پاکستان، ترکیه و بنگلادش تشکیل شده است.
مجموع جمعیت این هشت کشور حدود ۱٫۲ میلیارد یا ۶۰ درصد کل جمعیت مسلمانان و همچنین نزدیک به ۱۳ درصد کل جمعیت جهان است. این هشت کشور مساحتی به وسعت ۷٫۶ میلیون کیلومتر مربع یا ۵ درصد از کل مساحت جهان را شامل می‌شوند. در سال ۲۰۰۶، تجارت بین کشورهای عضو این گروه ۳۵ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۰ حدود ۶۸ میلیارد دلار بود.