شناسهٔ خبر: 70369978 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

مقابله با مخاطرات زیست‌محیطی اصفهان براساس برنامه ۱۴۱۰

بهبود کیفیت زیست شهری با تاکید بر کاهش آلودگی‌ها و مخاطرات زیست‌محیطی به‌عنوان نخستین هدف کلان برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰ تعیین شده که نشان‌دهنده توجه جدی مدیریت شهری به مسائل زیست‌محیطی شهر است؛ در این راستا مدیریت شهری اصفهان برای تحقق اهداف برنامه و رضایتمندی شهروندان این کلان‌شهر عزم جدی دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، استفاده از برنامه‌ریزی راهبردی در تدوین برنامه برای شهرها در کشور ما از حدود ۱۵ سال گذشته افزایش یافته و از طرفی با توجه به بررسی‌های انجام شده و اهمیت این نوع برنامه‌ریزی وزارت کشور نیز با صدور دستورالعمل‌، شهرداری‌ها را ملزم به تهیه برنامه راهبردی کرده است؛ شهرداری اصفهان نیز به استناد ماده ۱۵ قانون نوسازی و عمران شهری تا سال ۱۴۰۰، شش برنامه پنج ساله شامل برنامه اصفهان + ۲۲، اصفهان ۸۵، اصفهان ۹۰، اصفهان ۹۵، برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۰۰ و برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۰۵ را تهیه کرده است.

تجربیات حاصل از تدوین و اجرای این برنامه‌ها به‌ویژه اصفهان ۱۴۰۰ و اصفهان ۱۴۰۵ در استفاده از رویکرد راهبردی در برنامه‌ریزی موجب شده است هفتمین برنامه شهرداری اصفهان با رویکرد راهبردی و با نام «برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰» برای سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۱۰ تهیه شود؛ این برنامه راهبردی بر مبنای پنج ویژگی بارز مشارکت محوری، نتیجه محوری، ارزش‌محوری، عمق‌نگری و تلفیق رویکردهای مسئله‌محور و هدف‌محور تدوین شده است.

تحقق شعار «اصفهان من، شهر زندگی» بدون وجود یک برنامه منسجم امکان‌پذیر نبود، به همین جهت شهرداری اصفهان در دوره اخیر با هدایت شورای اسلامی و عزم راسخ برای تحقق این شعار، با تشکیل ۱۲ کمیته و بیش از ۹ هزار نفر ساعت کار کارشناسی و بهره‌گیری از دیدگاه‌ها و نظرات بسیاری از متخصصان حوزه مدیریت شهری، به بازنگری، تکمیل و تدقیق برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۰۵ و تدوین برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰ پرداخت.

برنامه راهبردی اصفهان ۱۴۱۰ که هفتمین برنامه تدوین شده شهرداری اصفهان است، با تاکید بر رعایت چهارچوب‌ها و اصول مندرج در اسناد فرادست و دریافت رویکرد مشارکت مبنا تلاش کرده است تا این مسیر را ادامه دهد و با دریافت نظرات ذی‌نفعان متعدد به‌ویژه شهروندان به شیوه‌های مختلف همچون برگزاری نشست‌های شهراندیشی، برگزاری نظرسنجی‌ها و تحلیل مهم‌ترین خواسته‌های شهروندان از سامانه ارتباطات مردمی ۱۳۷، مسائلی را که نیازمند توجه بیشتر بوده است را مد نظر قرار دهد، بنابراین این برنامه نتیجه هزاران ساعت هم‌اندیشی با شهروندان، خبرگان، اساتید، مدیران، اعضای شورای اسلامی شهر و کارشناسان شهری است که از نظر روشی و تعدد دست‌اندرکاران در نوع خود کم نظیر است.

در این برنامه عملیاتی بیش از ۵۰ درصد از منابع به هدف نخست خود یعنی بهبود کیفیت زیست شهری با تاکید بر کاهش آلودگی‌ها و مخاطرات زیست‌محیطی و باقی‌مانده به سایر اهداف برنامه از جمله ارتقای جایگاه شهر اصفهان با تاکید بر افزایش درآمدهای پایدار و توسعه گردشگری، ارتقای سرزندگی و پویایی محلات شهر مبتنی بر هویت تاریخی، مذهبی و فرهنگی شهر، ارتقای کارآمدی، هوشمندی و هم‌آهنگی در راستای تحقق حکمروایی خوب شهری و احیای سبک زندگی اسلامی- ایرانی در راستای رشد و تعالی ابعاد معنوی انسانی اختصاص داده شده است.

مقابله با مخاطرات زیست‌محیطی اصفهان براساس برنامه ۱۴۱۰

کلکتور انتقال آب بازیافت شده در اصفهان در حال تکمیل است / به‌دنبال تأمین حقابه زاینده‌رود هستیم

سید امیر سامع، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در برنامه ۱۴۱۰ ارتقای کیفیت زندگی در شهر اصفهان از لحاظ کالبد شهر، حس نشاط شهری و مباحث مربوط به شهردوستی، ارتقای کیفیت زندگی در محلات مدنظر قرار داده شده است، به‌ویژه در هدف اول که اشاره مستقیم به مباحث محیط زیستی و احیای محیط زیست دارد.

وی می‌افزاید: هدف اول چند هدف خرد مجزا دارد که یکی از آن‌ها مربوط به حمل‌ونقل پاک و آلودگی‌های ناشی از حمل‌ونقل، همچنین پیگیری و مطالبه آلودگی‌های شهری ناشی از فعالیت‌های زیست‌محیطی مخرب همچون کارگاه‌ها و واحدهای صنعتی پیرامون شهر است.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه می‌دهد: رسیدگی به فضای سبز، تأمین منابع آب و تأمین حقابه رودخانه زاینده‌رود و توجه به توسعه کمربند سبز و توسعه فضای سبز در محلات با توجه به محدودیت‌های آبی، مدیریت پسماند و مدیریت بحران از جمله مواردی است که در هدف اول در قالب هدف کلی، اهداف خرد و راهبردهای مربوط به اهداف بیان شده است.

سامع با بیان اینکه برای موارد مختلف شاخص‌گذاری شده و لیستی از شاخص‌ها برای تحقق ۱۰ ساله تا سال ۱۴۱۰ و برش‌های یک ساله در هر موضوعی تهیه شده است، تصریح می‌کند: سهم حمل‌ونقل عمومی و حمل‌ونقل پاک، مباحث مربوط به فضای سبز، تأمین منابع آب پایدار آب، کاهش دفع مستقیم پسماند و تبدیل پسماند به ماده و انرژی که در رأس این موارد بحث اجتناب از تولید پسماند مورد توجه است، در شاخص‌ها بیان شده است.

وی با بیان اینکه در برنامه‌ها و در حوزه حمل‌ونقل عمومی، مدیریت شهری ششم به‌شدت پیگیر مترو است، می‌گوید: اگر سال ۱۴۰۰ کل بودجه مترو ۸۰۰ میلیارد تومان بوده، این عدد در حال حاضر و پس از سه سال به هفت هزار میلیارد تومان ارتقا پیدا کرده که رشد بسیار خوبی است، البته در تحقق این رقم باید به‌دنبال تأمین منابع درآمدی باشیم.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه در پرداخت بخشی از مباحث به‌صورت غیر نقدی و نقدی، همچنین اوراق اقدامات خوبی انجام شده و تأمین شده است، می‌افزاید: اوراق ۱۴۰۲ پس از یک مسیر طاقت‌فرسا و طولانی حدود دو هزار میلیارد تومان و مباحث غیر نقدی حدود ۱,۳۰۰ میلیارد تومان تأمین شده است و تأمین مباحث نقدی نیز تا پایان سال نیز ادامه دارد.

سامع خاطرنشان می‌کند: امیدوارم در حدی که منابع درآمد شهرداری به نسبت ۳۰ هزار میلیارد تومان محقق می‌شود (به‌طور معمول تحقق‌ها بیش از ۸۰ درصد است) بودجه تخصیص داده شده به مترو نیز به همین نسبت باشد، البته قراردادهای خوبی بسته شده است، در فاز نخست خط دو مترو تمام ایستگاه‌های اصلی که باید سرویس‌دهی کند فعال است و با اتمام حفاری این بخش، ریل‌گذاری‌ها و نازک‌کاری‌ها آغاز شده است.

وی با بیان اینکه به‌دنبال تأمین ناوگان مترو و قطارهای آن هستیم، تاکید می‌کند: مترو یک بحث ملی، استانی و شهری است؛ در این رابطه محدودیت‌های زیادی در کشور وجود دارد، کار سختی است، اما به هر صورت پیش می‌رود.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به فعالیت حوزه اتوبوسرانی تصریح می‌کند: تعداد اتوبوس فعال در سال ۱۴۰۰ کمتر از ۶۰۰ اتوبوس بود، اما در حال حاضر بیش از ۹۰۰ اتوبوس فعال داریم و در حال خرید حدود ۳۰۰ اتوبوس دیگر هستیم، همچنین تاکسی‌های برقی به‌زودی وارد شهر می‌شود.

سامع با اشاره به مباحث نرم در حوزه مدیریت ترافیک می‌گوید: اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده است، سیستم‌های هدایت مسیر، دوربین‌های نظارت و کنترل مسیر و ثبت تخلف با روند خوبی فعال و ایجاد می‌شود، کارهای نرم در حوزه ترافیک از جمله مباحث اطلاع‌رسانی و تبیین انجام شده است؛ تعداد خطوط معاینه فنی موتورسیکلت و خودرو در این دوره مدیریت شهری اضافه شد، اما نیاز به همکاری تمام دستگاه‌های استان و مردم را داریم.

وی با اشاره به حوزه فضای سبز تصریح می‌کند: در تأمین منابع آب پایدار بعد از حدود چهار سال که منابع جدیدی در تصفیه‌خانه‌ها اضافه نشد، در این دوره مدیریت شهری تا کنون حداقل حدود ۱۰۰ لیتر در ثانیه محقق شده است و به‌زودی حدود ۳۰۰ لیتر دیگر اضافه می‌شود، همچنین ۳۰۰ لیتری که در دهه ۹۰ اضافه شده بود، به ۷۰۰ لیتر در ثانیه خواهد رسید.

نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه به‌دنبال تأمین حقابه زاینده‌رود هستیم، خاطرنشان کرد: اقدامات خوبی در این رابطه انجام شده و در حال حاضر در جلسات بحث تخصیص آب برای باغات غرب و شرق اصفهان، حقابه فضای سبز و محیط زیست که بر مباحث فرونشست تأثیر می‌گذارد، مطرح می‌شود، مسئولان قول داده‌اند که ثبت اعداد در جدول تخصیص منابع و مصارف اجرایی شود.

سامع با بیان اینکه در بخش فضای سبز اقدامات خوبی از لحاظ کیفی انجام شده است، می‌افزاید: جایگزینی گونه‌های مناسب اقلیم انجام شده است و بیش از یک‌سوم گونه‌های پر آب و در مواردی نصف گونه‌ها حذف یا جایگزین شدند؛ در حال حاضر در بسیاری از باغچه‌های شهر گیاهان دارویی کاشت شده که از لحاظ رنگ و زیبایی و نیاز کمتر به آب نسبت به سایر گونه‌ها مزیت دارد.

وی با بیان اینکه اواخر سال گذشته حدود ۱۰۰ هزار درخت مناسب اقلیم شهر اصفهان در مکان‌هایی که درختان فرسوده، از بین رفته یا شکسته شده بودند، جایگزین شد، ادامه می‌دهد: این اقدام در سال جاری نیز انجام خواهد شد و چهار بوستان مناسب فضای سبز شهری در چهار گوشه شهر ایجاد می‌شود که تأثیر مثبتی در کاهش آلودگی و ریزگرد خواهد داشت.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار می‌کند: رسیدگی به کمربند سبز شرق اصفهان از لحاظ بازبینی گونه‌ها، جایگزینی گونه‌ها، تکمیل شبکه آبیاری قطره‌ای که حدود ده‌ها کیلومتر ایجاد قطره جدید در پارک شرق انجام شده است تا مصرف آب را به کمترین مقدار برسانیم و شبکه هوشمند توزیع آب انجام شد، همچنین کلکتور انتقال آب بازیافت شده با بودجه ۳۰۰ میلیاردی در حال تکمیل است.

سامع با بیان اینکه استحصال آب‌های سطحی در برنامه مدیریت شهری اصفهان قرار دارد، می‌افزاید: برای این امر شاخص‌گذاری انجام شده که پس از هر بار بارندگی چند درصد را می‌توانیم بازیابی و به درون زمین انتقال دهیم، مبنای طراحی شبکه آب‌های سطحی و مقابله با سیلاب شهر اصفهان که تکمیل شده و در حال اجرا است بر مبنای استحصال آب است.

وی با بیان اینکه تصویب لایحه ساختمان‌های سازگار با محیط زیست اقدام بسیار مترقی و پیش‌دستانه‌ای بود که تنها اصفهان در سطح کشور انجام داد، می‌گوید: در حوزه مصرف آب و بازیابی چرخه آب خاکستری و استفاده مجدد آن در ساختمان و شهر، همچنین در بحث کاهش مصرف انرژی برق و گاز از طریق افزایش عایق‌بندی ساختمان و نگاه درست به طراحی تأسیسات و انرژی‌های تجدیدپذیر و پسماند کار می‌شود.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان می‌کند: در طراحی و اجرا جدولی وجود دارد که برای اجرای هر مورد از ۱۰۰ امتیاز یک امتیاز اختصاص داده می‌شود و بسته به امتیاز تا ۵۰ درصد عوارض تراکم تخفیف داده می‌شود، سعی شده این کار در استان با سایر دستگاه‌ها به اشتراک گذاشته شود و در حال حاضر استان نیز با قدرت در صحنه حضور دارد، امیدوارم شرکت‌های آب، برق و گاز نیز طرح‌های تشویقی اجرا کنند تا این ساختمان‌ها در شهر توسعه پیدا کند.

سامع با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه پسماند، می‌‎گوید: تصفیه شیرابه به‌صورت بیولوژیک به‌طور کامل و دو پیرولیز ۱۰ تن راه‌اندازی شده است، قرارداد بازیافت پسماندهای ساختمانی منعقد شده، دفع پسماندهای ساختمانی برای تمام شهرها معضل است که با این قرارداد حدود ۱۷۰۰ تن پسماند در روز بازیافت می‌شود، فاز اول آن تا پایان سال جاری راه‌اندازی می‌شود.

وی تصریح می‌کند: در حوزه تبدیل مواد به انرژی پیگیر انعقاد دو قرارداد برای پروژه هاضم و تبدیل ۳۰۰ تن پسماند در روز به گاز برای تولید انرژی، کود و تبدیل پسماندهایی که انرژی حرارتی دارند، برای تولید برق هستیم که در مراحل پایانی قرار دارد تا به ماده و انرژی تبدیل شود؛ این اقدام در حوزه تفکیک از مبدا پسماندها بسیار ارزشمند است.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار می‌کند: اصپاک برای تحویل گرفتن چهار گروه اصلی پسماند خشک، پسماند تر، پسماندهای جز ساختمانی و پسماندهای حجیم آماده است و به‌زودی شرایط برای تحویل پسماندهای ویژه و خطرناک نیز آماده می‌شود.

مقابله با مخاطرات زیست‌محیطی اصفهان براساس برنامه ۱۴۱۰

به گزارش ایمنا، شهرداری اصفهان سعی دارد با تلاش و کار جهادی در حیطه وظایف خود نسبت به رفع این چالش‌ها، همچنین رفع سایر مشکلات این کلان‌شهر و حرکت به سوی تحقق اهداف و ارزش‌های دینی و ملی اقدام کند تا بتوان اصفهان را به شهر بهتری برای زندگی تبدیل کرد.