شناسهٔ خبر: 70364323 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

مجتهد زن در برخی موضوعات می‌تواند دقیق‌تر از مردان عمل کند

حجت‌الاسلام علیرضا بهرامی: یک‌سری مسائل ویژه زنان است و طبیعتا مجتهد زن در پاره‌ای از موضوعات و تشخیص آن می‌تواند دقیق‌تر از مردان عمل کند لذا مقام معظم رهبری بر این نکته تاکید فرمودند.

صاحب‌خبر -

مدیر دفتر همکاری‌های علمی و امور بین‌الملل مؤسسه دارالحدیث با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری گفت: یک‌سری مسائل ویژه زنان است و طبیعتا مجتهد زن در پاره‌ای از موضوعات و تشخیص آن می‌تواند دقیق‌تر از مردان عمل کند لذا مقام معظم رهبری بر این نکته تاکید فرمودند.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا بهرامی؛ مدیر دفتر همکاری‌های علمی و امور بین‌الملل مؤسسه دارالحدیث در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا به مناسبت روز زن و سال‌روز میلاد با سعادت حضرت زهرا(س) درباره تاکید مقام معظم رهبری بر مسئله مرجعیت زنان مجتهده در مسائل مرتبط با زنان، گفت: یکی از مسائل مهم در فقه شناخت موضوع است؛ موضوعات از دایره احکام جدا هستند و ما باید یک موضوع را تشخیص دهیم تا بتوانیم حکم آن را بیان کنیم. یکسری مسائل ویژه زنان است و طبیعتا مجتهد زن در پاره‌ای از موضوعات و تشخیص آن می‌تواند دقیق‌تر از مردان عمل کند لذا مقام معظم رهبری بر این نکته تاکید فرمودند.

بهرامی درباره جایگاه والای حضرت زهرا(س) به برخی روایات اشاره کرد و ادامه داد: در روایت زیبایی در مورد حضرت زهرا(س) نقل شده است که ابوذر به منزل حضرت زهرا(س) رفتند تا امیرالمؤمنین(ع) را برای کاری که پیامبر(ص) داشتند صدا بزنند و وقتی وارد حیاط منزل شدند دیدند دستاس خانه آن‌ها در حال گردش است بدون اینکه فاطمه(س) یا امیرمؤمنان(ع) آن را بگردانند.

مدیر دفتر همکاری‌های علمی و امور بین‌الملل مؤسسه دارالحدیث، تصریح کرد: این یکی از کرامات اهل بیت(ع) است لذا وقتی نزد پیامبر(ص) برگشت و تعجب خودش را ابراز کرد، پیامبر(ص) فرمود این کرامتی که تو می‌گویی پیش کرامات دیگر فاطمه(س) چیزی نیست و بعد فرمودند: اِنَّ ابْنَتی فاطِمَةَ مَلَأَ اللّه ُ قَلْبَها وَ جَوارِحَها ایماناً اِلی مُشاشِها، فَتَفَرَّغَتْ لِطاعَةِ اللّه؛ پیامبر خدا(ص) فرمود: خداوند قلب دخترم فاطمه و سراپای وجود او را پُر از ایمان کرده است، پس او به همین خاطر همواره در اطاعت خداست.

کرمت ایمان و یقین فاطمه(س)

وی اضافه کرد: خداوند قلب و جوارح فاطمه(س) را از ایمان و یقین پر کرده است لذا اراده انسان کامل محیط بر پدیده‌های عالم است و اینکه دستاس خود به خود به گردش درمی‌آید چیز تعجب‌آمیزی نیست. انسان چه زن و مرد اگر به قله ایمان و یقین برسد در پیمودن ملکات اخلاقی و اعتقادی تفاوتی بین آنان نیست.

وی افزود: ما گاهی فکر می‌کنیم زنان جایگاه علمی و معرفتی پایین‌تری نسبت به مردان دارند و اگر بخواهند هم نمی‌توانند به جایگاه والای انسانی و الهی برسند ولی اینطور نیست؛ مقام معظم رهبری هم ده عنصر در مورد منشور نگاه اسلام به زن فرمودند و تاکید کردند که بندهای این منشور قابل افزایش هم هست؛ ایشان بر تساوی میان حقوق زن و مرد تاکید کردند و اینکه این تساوی به معنای تشابه نیست. 

بهرامی بیان کرد: زن و مرد در حقوق و جایگاه علمی معرفتی تساوی دارند ولی تشابه ندارند و نصوص دینی به ما می‌گوید که زن و مرد در عمل می‌توانند به جایگاه بالای معرفتی و یقین و ایمان برسند و حضرت زهرا(س) الگوی برجسته عملی در این مسیر است.

مدیر دفتر همکاری‌های علمی و امور بین‌الملل مؤسسه دارالحدیث با بیان اینکه چیزی که ما باید به شدت در مورد آن آگاه باشیم و با آن مقابله کنیم همان چیزی است که رهبر انقلاب فرمودند و آن جفا به زن و جایگاه زن است، اظهار کرد: در جاهلیت اولیه زن در زندگی مردان جایی نداشت و او را مانند یک کالای بی ارزش و در ردیف حیوانات تلقی می‌کردند و در جاهلیت مدرن هم جایگاه مادری با جایگاه اقتصادی عوض شده است و گمان کرده‌ایم که اگر زن یک شغل و درآمد داشته باشد ارزش دارد وگر نه هویت او تضعیف می‌شود در حالی که پیامبر(ص) فرمودند که بهشت زیر پای مادران است.

وی تاکید کرد: این عظمت و اهمیت معطوف به نقش مادری زنان است و نه نقش‌های دیگر. البته امروز زنان در کشور ما با حفظ هویت مادری و ارزش‌های انسانی در کنار پیشرفت علمی و اقتصادی توانسته‌اند نقش مادری و همسری را هم به خوبی ایفا کنند. 

بهرامی با بیان اینکه غرب اگر شعار زن، زندگی، آزادی می‌دهد برای این نیست که واقعا بخواهد ارزش و کرامت انسانی زن را در جامعه بالا ببرد بلکه یکسری مطامع سیاسی و اقتصادی خود را دنبال می‌کند، تصریح کرد: در انقلاب‌های رنگین شاهد سوء‌استفاده از برخی زنان بودیم و به تعبیر مقام معظم رهبری برای دفاع از یک زن، اغتشاش درست کردند.

مفهوم ریحانه‌بودن زن

وی درباره روایت مورد اشاره در فرمایش مقام معظم رهبری، اضافه کرد: در روایات داریم که زن، ریحانه است و قهرمانه نیست؛ بسیاری اوقات در دنیای غرب به خصوص بعد از انقلاب صنعتی، تلاش شد کار بیشتری از زن بگیرند  و دستمزد کمتر بدهند او را به جایگاه قهرمانه برده‌اند و نه ریحانه؛ قهرمانه هم به معنای جایگاه خوب و بلند قهرمانی نیست؛ در این روایت قهرمانه یعنی سپردن کارهای خشن و کارهایی که در شان زن نیست به او. نگاه اسلام به زن ریحانه‌ بودن است که اعضای خانواده به تعبیر رهبر انقلاب از بو و لطافت او بهره می‌برند.

وی تاکید کرد: بسیاری اوقات ما چون به این ظرافت‌ها توجه نکرده‌ایم غول رسانه‌ای غرب ما را به سمت ایده‌آل‌هایی که آنان تصویر کرده‌اند برده است ولی قطعا اگر این مفاهیم که کم هم نیست و الگوهای موفق زنان قرآنی و زنان اهل بیت(ع) که جایگاه تربیتی دارند به مردم معرفی کنیم می‌توانیم شاهد وضعیت جدیدی باشیم.

او افزود: روایاتی داریم که به آن مسلسل گفته می‌شود از جمله مسلسل فاطمیات فی فضل شیعه؛ یعنی روایاتی داریم که همه راویان آن زنانی از اهل بیت(ع) هستند و نام همه آنان فاطمه است و این نشان می‌دهد زنان الگو در خاندان اهل بیت(ع) نقش‌های دینی و معرفتی مهمی هم داشته‌اند.

 خلأ در تولید آثار مرتبط با زنان در عرصه بین‌الملل

بهرامی در پاسخ به این پرسش که آیا در زمینه معرفی حضرت زهرا(س) در عرصه بین‌المللی تلاش شده است، گفت: در مؤسسه دارالحدیث دو اثر در مورد زنان داریم که شایسته توجه است؛ یکی نقش زنان در ترویج احادیث است که استاد مهریزی آن را نوشته است و دیگری هم حکمت‌نامه فاطمی به قلم آیت‌الله ری شهری و همت برخی پژوهشگران در مؤسسه کار شده است. 

مدیر دفتر همکاری‌های علمی موسسه دارالحدیث، افزود: فارغ از برخی آثار این گونه‌ به صورت کلی در نشر  آثار درباره زنان به خصوص با توجه به تحولات زمانه خلأ جدی وجود دارد و باید بیشتر و عالمانه‌تر به این مسائل بپردازیم.

وی تاکید کرد: در مسائل فقهی مرتبط با زنان خلأ زیادی داریم و مراکزی مانند دارالحدیث باید دغدغه داشته باشند و به خصوص با فرمایش چند روز قبل مقام معظم رهبری باید بیش از گذشته به تبیین عناصر مختلف منشور اسلام درباره زن بپردازیم.

برچسب‌ها: