گرانیها دیگر توانی برای خانوادهها باقی نگذاشته و همزمان قطعی برق و آلودگی هوا گلوی بسیاری از ایرانیان را مملو از بغض کرده است.
آمارها نیز البته همین را نشان میدهد، چراکه به گفته رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران: قیمت عمدهفروشی آجیل از ۳۰۰ تا ۷۵۰هزار تومان متغیر است و هر چند قیمتهای امسال نسبت به سال گذشته تغییر نکرده اما قدرت خرید مردم برای آجیل شب یلدا تا ۵۰ درصد افت داشته است.
قدرت خرید مردم در یلدای امسال نسبت به یلدای سال گذشته به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده و تقاضا برای آجیل تا ۵۰درصد افت داشته است و هر چند آجیل جایگاه ویژهای در سفره شب یلدا دارد اما استقبال مردم برای خرید آجیل کمتر بوده است هرچند که چنانچه اشاره شد قیمتها کاهش داشته است. به عبارت دیگر تنها کمبودی که در یلدای امسال دیده میشود کمبود خریدار است و مردم با حداقل خرید یلدای امسال را سپری میکنند و تقاضا بیشتر به سمت آجیلهای اقتصادی پیش رفته است و در مقابل فروشندگان آجیل مجبور به کاهش سود و ارزانتر فروختن آجیل هستند تا بتوانند بار خود را در شب یلدا بفروشند.
امابرخلاف ادعای گفته رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران، مشاهدات میدانی از افزایش چشمگیر قیمت آجیل درآستانه یلدا خبر میدهد. بر اساس آخرین بررسیها آجیل مخلوط شور و آجیل مغز شور بهترتیب ۶۷۰ هزار تومان و ۸۹۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود. تخمه آفتابگردان ۱۹۰ هزار تومان، تخم کدو ۳۶۰ هزار تومان و بادامزمینی هم ۳۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار عرضه میشود.
براساس دادههای اعلامشده از سوی اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران، آجیل ممتاز شب یلدا با قیمت ۷۰۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در خردهفروشیهای سطح شهر به فروش میرسد.
همچنین آجیل مخلوط شور و آجیل مغز شور بهترتیب ۶۷۰ هزار تومان و ۸۹۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود. تخمه آفتابگردان ۱۹۰ هزار تومان، تخم کدو ۳۶۰ هزار تومان و بادامزمینی هم ۳۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار عرضه میشود.
بر اساس دادههای بهدستآمده، سال گذشته آجیل چهارمغز اقتصادی با قیمت ۵۳۰ هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگرفت. همچنین آجیل پنجمغز هم با قیمت ۵۹۰ هزار تومان عرضه میشد و آجیل چهارمغز خام با کیفیت خوب ۶۸۵ هزار تومان و آجیل چهارمغز شور نیز با قیمت ۶۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در خردهفروشیها عرضه میشد.
جالب است بدانید دو سال پیش هم خبرگزاری مهر در گزارشی درآستانه شب یلدا نوشت: قدرت خرید و شور و اقبال شهروندان در روزهای منتهی به شب یلدا به دلیل گرانی اقلام خوراکی کم شده و بازار میوه و آجیل و شیرینی به رغم وفور کالا رونق ندارد.
این بدان معناست که حداقل ۵ سال است که شرایط هر روز بدتر از دیروز میشود و با ادامه این روند تا پایان این دهه اکثر خانوادههای ایران، شب یلدا باید عکس رنگی آجیل را به دیوار بزنند و به تماشای آن بنشینند.
ماجرا وقتی عجیبتر میشود که رئیس اتحادیه از ارزانی میگوید اما بازار خبر از تورم بالا میدهد و مردم هم بدل به تماشاچی شده اند، اما در این میان هیچ صدایی از وزارت صمت شنیده نمیشود.
برخی شایعات هم میگوید پستههای موجود در بازار برگشتی اروپا هستند و همین شایعه نگرانیها را افزایش داده اما اینکه کاهش قیمت پسته میتواند به دلیل برگشت خوردن بخشی از پسته ایران از بازارهای صادراتی در ماههای گذشته باشد، تصریح کرد: مردم اطمینان داشته باشند پستهای که در بازار عرضه میشود، کاملاً سالم است و بر بهداشت و سلامت آنها نظارت صورت میگیرد و اگر بار پسته ایران از برخی بازارهای صادراتی برگشت خورده به این دلیل است که این کشورها استانداردهای سختگیرانهتری دارند که برای ورود به آنها باید این استانداردها رعایت شود. ضمن اینکه در چند سال گذشته شاهد بودیم به دلیل سیاستهای نادرست وزارت جهاد کشاورزی صادرات پسته به دست افراد غیرمتخصص افتاده بود و واردکنندگان خودرو و موبایل به صادرات پسته، خرما، کشمکش، زعفران و دیگر خشکبار روی آورده بودند تا در مقابل اقلام موردنظر خود را وارد کنند.
گزارش جمله از بازار آجیل و تفاوت ادعای اصناف با واقعیت؛
یلدای تورم و خاموشی
شب یلدا درحالی در راه است که تقریباً برای هیچ کسی مهم نیست، چون کشور در یکی از بدترین شرایط خود از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بینالمللی قرار دارد.
صاحبخبر -