وحید مهدویان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: طبق آمارها ۳۰ تا ۵۰ درصد انرژی و منابع طبیعی در ساختمانها مصرف میشود، اضافه میکند: در ایران بیش از ۹۸ درصد از مصرف انرژی ساختمانها وابسته به محصولات نفتی و گازی است و این حجم بالای مصرف انرژی، زنگ خطری جدی بهشمار میآید و نیاز به مدیریت بهینه انرژی در ساختمانها را به امری ضروری تبدیل میکند.
وی با بیان اینکه مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بهطور مشخص بر کاهش مصرف انرژی در ساختمانها متمرکز است و جزئیات، ضوابط و قوانین مرتبط با اجرای صحیح ساختمان را مشخص کرده است، افزود: تمام مهندسان طراح، ناظران، مجریان و مراجع تأیید کننده نقشهها از جمله شهرداری، ملزم به رعایت این مقررات هستند و فرایند نظارت بر این الزامات از مرحله طراحی تا مرحله پایان کار باید به دقت انجام میشود.
مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری گفت: نقشههای ارائهشده توسط مهندسان معمار باید جزئیات مربوط به مبحث ۱۹ را رعایت کنند و این نقشهها پس از تأیید نظام مهندسی به اجرا درمیآید و حین اجرا، ناظران موظف به کنترل دقیق فرایند هستند؛ در پایان کار نیز گواهی میدهند که مباحث مقررات ملی ساختمان بهطور کامل رعایت شده است.
مهدویان ادامه داد: با وجود اینکه مبحث ۱۹ بیش از دو دهه پیش مصوب و ابلاغ شده است، اما ضعفهایی در اجرای آن وجود دارد؛ با این حال از سال گذشته با توجه به بخشنامه ابلاغشده از استانداریها، تأکید شد که هیچ پایان کاری نباید صادر شود، مگر اینکه الزامات مبحث ۱۹ در ساختمان رعایت شده باشد و این موضوع حساسیت بیشتری در کنترل ساختمانها ایجاد کرده و موجب تشدید نظارتها شده است.
وی افزود: برای ساختمانهایی که فراتر از حداقلهای مقررات ملی ساختمان عمل کنند، امتیازات ویژهای در نظر گرفته شد و این امتیازات به سازندگان این امکان را میدهد که هزینههای اولیه را جبران و در بلندمدت سود بیشتری کسب کنند.
مشاور و دستیار شهردار اصفهان در امور شهرسازی و معماری شهری گفت: با وجود طرحهای تشویقی و اقدامات انجامشده، هنوز فاصله زیادی تا تحقق کامل ساختمانهای پایدار وجود دارد؛ بهعنوان مثال در سال گذشته تنها پنج ساختمان در کل شهر اصفهان موفق به کسب استانداردهای لازم برای ساختمان پایدار شد که نشان میدهد که مسیر پیشرو نیازمند اطلاعرسانی بیشتر و فرهنگسازی در جامعه است.
مهدویان در پاسخ به این نگرانی که اجرای مقررات مبحث ۱۹ ممکن است هزینههای ساختمانسازی را افزایش دهد، تصریح کرد: هزینههای رعایت مبحث ۱۹ در مقایسه با ساختمانهای معمولی تنها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش پیدا میکند، این در حالی است که در بلندمدت با افزایش قیمت حاملهای انرژی، این هزینهها به نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود و بهطور کامل جبران خواهد شد.
وی با بیان اینکه با توجه به امتیازات تشویقی ارائهشده در صدور پروانههای ساختمانی و دیگر تسهیلات، سازندگان بزرگ میتوانند با اجرای ساختمانهای پایدار از تخفیفها و مزایای قابل توجهی بهرهمند شوند، خاطرنشان کرد: این مشوقها نهتنها هزینههای ساختوساز را کاهش میدهد، بلکه انگیزهای برای حرکت به سمت ساختمانهای پایدار ایجاد میکند.