مسلم خانی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایکنا، درباره نقش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایجاد و گسترش تعاونیهای نوآور و فناورانه گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به خاطر برخورداری از تنوع و تکثر وظایف نقش مهمی در حوزه نوآوری دارد و با انجام یک سری سیاستها و اقدامات میتوان این وزارتخانه را به یک وزارتخانه دانشبنیان و نوآور تبدیل کرد.
وی افزود: برای ایجاد کسب و کارهای تعاونی خوشهای، ایجاد شبکههای کسب و کارتعاونی در راستای توانمندسازی و بهرهوری تعاونیها و نیز افزایش تابآوری و بسترسازی برای مضاعف کردن سهم و نقش تعاونیها در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور باید برنامهریزی و اقدام مؤثری صورت گیرد که وزارت تعاون پیشانی این امور محسوب میشود.
فاصله گرفتن وزارت تعاون از شیوههای سنتی
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: همچنین ضرورت دارد تا وزارت تعاون از شیوههای سنتی فاصله بگیرد و برای سازماندهی کارجویان فارغالتحصیل دانشگاهی مهارتآموخته در قالب کسب و کارهای کارآفرینانه تعاونی و ارائه بسته جامع مشوقهای ویژه تعاونیهای جوانان و تعاونیهای دانشبنیان برنامهریزی داشته باشد. همچنین ضرورت دارد برای ایجاد رشته دانشگاهی تعاون و توسعه اقتصادی در مقاطع تحصیلی کارشناسیارشد و دکتری برنامهریزی و اقدام شود و نیز تعامل سازنده با وزارتخانههای متولی آموزشهای رسمی به منظور ایجاد درس سه واحدی «آشنایی با مبانی تعاون و کارآفرینی» در کلیه رشتههای تحصیلی وجود داشته باشد.
خانی یکی دیگر از اقدامات مهمی که باید وزارت تعاون برای توسعه کسب و کارهای نوآورانه و فناورانه انجام دهد را مربوط به توسعه ارتباط میان زنجیرههای تعاونی عنوان کرد و ادامه داد: برای حمایت نظاممند و نهادینه از زنجیرههای تأمین و زنجیرههای ارزش در کسب و کارهای تعاونی و ایجاد پیوند معنیدار بین تعاونیهای نوظهور و تعاونیهای بزرگ برنامهریزی و اقدام شود به ویژه اینکه تعاونیهای نوپدید تا زمان خودکفایی تحت برند تعاونیهای بزرگ فعالیت داشته باشند.
وی اضافه کرد: برنامهریزی و اقدام برای سازماندهی مشاغل خرد و خانگی در قالب تعاونیهای مادرتخصصی «تعاونیهای تأمین نیاز» و بسترسازی تقنینی مناسب برای کمک به ایجاد و توسعه تعاونیهای هلدینگی باید در دستورکار وزارت تعاون قرار گیرد. از سوی دیگر بهتر است به منظور بازتعریف نقش و جایگاه تشکلها و سازمانهای مردمنهاد تعاونی به موضوع تقویت اتحادیهها و اتاقهای تعاونی با رویکرد افزایش نقش و جایگاه حرفهای و صنفی آنان و گسترش تعامل با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توجه ویژه صورت گیرد.
این کارشناس حوزه تعاون برنامهریزی و اقدام برای ایجاد شبکه سراسری تعاونیهای مصرف محلی بارویکرد توانافزایی تعاونیهای مصرف کنونی و افزایش توان رقابت سازنده و مثبت آنها با کسب و کارهای شبکهای موجود از طریق توسعه نظام دیجیتال مارکتینگ در تعاونیهای مصرف ملی و ایجاد برند ملی تعاونی به عنوان یک برند مطلوب کشوری و منطقهای را یکی دیگر از اقدامات عنوان کرد.
بانک تعاونیها تأسیس شود
خانی بیان کرد: در این راستا میتوان برنامهریزی و اقدام برای بسترسازی قانونی به منظور ایجاد «بانک تعاونیها» و حمایت همهجانبه از تعاونیهایهای فعال در حوزه بیمه و بسترسازی برای هدایت سرمایههای کوچک و داراییهای خرد به سمت تعاونیها در راستای مدیریت بهینه نقدینگی و سیاستگذاری بهینه الگوی ملی تأمین مالی جمعی تضمینشده و تلاش سازماندهیشده برای حضور تعاونیهای کارآمد در بازار بورس را به عنوان یک ایده و راهکار مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه ارائه کارت اعتباری یارانهای مهارتآموزی و شغلیابی به کارجویان میتواند به نوآور شدن کسب و کارهای تعاونی کمک کند، گفت: بر این اساس کارت اعتباری هر کارجو به تناسب مدرک تحصیلی او به میزان مشخصی شارژ خواهد شد و کارجویان با استفاده از این کارت برای کسب آموزشهای کارآفرینی و مهارتهای فنی و حرفهای و تأمین هزینههای کاریابی اقدام خواهند کرد.
این کارشناس اقتصادی یکی دیگر از راهکارها را مربوط به برنامهریزی و اقدام برای حمایت از مشاغل نوین و مشاغل آینده با رویکرد توسعه کسب و کارهای استارتآپی و دانشبنیان و گسترش مشاغل مبتنی بر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دانست که از این طریق میتوان به بازتعریف قوانین و مقررات موجود و تدوین قوانین جدید کارآفرینانه و همچنین برنامهریزی و اقدام برای طراحی و اجرای نظام شناسایی و هدایت مسیر شغلی یعنی کشف و هدایت استعدادهای حرفهای اقدام کرد.
خانی در پایان تأکید کرد: برنامه ریزی و اقدام برای طراحی و ایجاد سامانه جامع و هوشمند سازمانهای کارگری و کارفرمایی بر بستر نظام یکپارچه الکترونیکی کلیه فرآیندهای مرتبط با مشاوره، ایجاد، ثبت، آموزش، توانمندسازی و توسعه تشکلهای کارگری و کارفرمایی را سامان خواهد بخشید.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام