شناسهٔ خبر: 70348358 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

علی‌اف ضمن محکوم کردن صادرات تسلیحات غرب به ایروان؛

اختلاف آذربایجان با ارمنستان به قوت خود باقیست

صاحب‌خبر -

 

«الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان با بیان اینکه باکو و ایروان هنوز بر سر ۲ ماده از معاهده صلح آینده به توافق نرسیده‌اند، گفت ارمنستان در رقابت تسلیحاتی مقابل باکو شکست خواهد خورد. او معتقد است «روسیه و ناتو باید به هر قیمتی از رویارویی مستقیم اجتناب کنند، زیرا درگیری بین آن‌ها منجر به عواقب فاجعه‌بار خواهد شد». 

علی‌اف افزود: «من می‌خواهم ابراز امیدواری کنم که چنین رویارویی آشکاری بین ناتو و روسیه رخ ندهد. همه متوجه عواقب فاجعه‌بار چنین درگیری‌ای برای همه کشورها، به‌ویژه برای کشورهای هم مرز با منطقه هستند. تصور چنین سناریویی که ناتو و روسیه در یک جنگ داغ با هم روبرو شوند، مانند تصور یک آخرالزمان جهانی است». 

به گفته او، جمهوری آذربایجان آماده است در صورت لزوم به کاهش تنش‌های روسیه و ناتو کمک کند. علی‌اف که با «دیمیتری کیسلیوف» مدیرکل گروه رسانه‌ای «روسیه امروز» گفت‌وگو می‌کرد، گفت باکو آماده است در صورت لزوم در کاهش تنش بین روسیه و ناتو مشارکت کند. 

رئیس‌جمهور آذربایجان همچنین گفت که ارسال تسلیحات تهاجمی فرانسه به ارمنستان یک تهدید عملی برای جمهوری آذربایجان است. علی‌اف در این مصاحبه‌ گفت: «سلاح‌هایی که دولت امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به ارمنستان تحویل داده، سلاح‌های تهاجمی مرگباری هستند که تهدیدی عملی برای آذربایجان به شمار می‌روند». 

رئیس‌جمهور آذربایجان گفت که باکو بارها به ایروان و واشنگتن هشدار داده است که این تدارکات تسلیحاتی را متوقف کنند. علی‌اف افزود: «ما بارها به ارمنستان و حامیان آن در وزارت امور خارجه آمریکا اطلاع داده‌ایم که این کار باید متوقف شود. اما متأسفانه صدای ما شنیده نشد. روند تسلیح ارمنستان با سرعت زیادی در حال انجام است». 

الهام علی‌اف در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود تاکید کرد که باکو از توسعه روابط با مسکو خوشحال است و انتظار دارد در سال ۲۰۲۵ پویایی مثبت را حفظ کند. علی‌اف گفت: «ما از نحوه توسعه روابط خود خوشحالیم، برای آنها ارزش قائل هستیم. و من مطمئن هستم که این پویایی مثبت در سال آینده هم حفظ خواهد شد». 

باکو همچنین امیدوار است که تغییر در دولت آمریکا منجر به تغییر رهنمودهای ژئوپلیتیکی شود. الهام علی‌اف در ادامه گفت: «آذربایجان امیدوار است که تغییر در دولت ایالات متحده تغییری در دستورالعمل‌های سیاست خارجی این کشور هم ایجاد کند. امیدوارم تغییر دولت آمریکا همچنین تغییری در دستورالعمل‌های سیاست خارجی باشد. امید به چنین تغییراتی ناشی از تجربه سیاسی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در اولین دوره ریاست جمهوری او و اظهارات او و تیمش در طول مبارزات انتخاباتی و پس از آن است». 

رئیس‌جمهور آذربایجان بار دیگر با اشاره به تنش‌ها بر سر روسیه و جنگ اوکراین گفت: «من معتقدم که واشنگتن، مسکو و سایر پایتخت‌ها عقل کافی برای اجتناب از چنین سناریوی کابوس‌آمیزی [درگیری روسیه و ناتو] را خواهند داشت».  جمهوری آذربایجان می‌گوید که قصد دارد از روسیه تسلیحات بخرد، اما این روند به طور موقت به حالت تعلیق درآمده است. الهام علی‌اف با اشاره به این مطلب گفت: «آذربایجان قصد دارد به خرید تسلیحات روسی ادامه دهد، اما این روند به دلایل عینی موقتا متوقف شده است. بله آذربایجان قصد خرید دارد، اما باید بگویم که حداقل در سه سال گذشته هیچ قرارداد جدیدی برای خرید تسلیحات روسی امضا نشده است». 

رئیس‌جمهور آذربایجان گفت عدم وجود موقت قراردادهای جدید با این واقعیت توضیح داده می‌شود که صنایع دفاعی روسیه برای مصرف‌کنندگان داخلی کار می کند. علی‌اف گفت: «ما از نزدیک آخرین تحولات در صنعت دفاع روسیه را رصد می‌کنیم. ما از قبل برنامه‌هایی داشتیم، اما آنها را نسبتا اخیرا ارسال کرده‌ایم. 

باکو معتقد است که تحویل تسلیحات غربی به ارمنستان، جمهوری آذربایجان را مجبور به تصویب بودجه نظامی بی‌سابقه کرده است. الهام علی‌اف با اشاره به این نکته گفت، تحویل تسلیحات غربی به ارمنستان، جمهوری آذربایجان را برای پذیرش بودجه نظامی بی‌سابقه ۵ میلیارد دلاری تحت فشار قرار داده است.  او افزود: «بدیهی است که ما باید به اندازه کافی پاسخ دهیم. بودجه دفاعی ما برای سال ۲۰۲۵ به رکورد بالایی خواهد رسید؛ حدود ۵ میلیارد دلار. فرانسه، هند و آمریکا پشت تسلیح ارمنستان هستند و واشنگتن نقش خود را با وجود ردیابی هواپیماهای باری ارتش آمریکا در فرودگاه‌های ارمنستان، رد می‌کند. 

علی‌اف گفت: «معتقدم که این یک راه مخرب است. اول از همه اینکه، ارمنستان نمی‌تواند در رقابت تسلیحاتی با ما مقاومت کند. علی‌رغم اینکه ارمنستان اکثر تسلیحات خود را از غرب به صورت رایگان یا اعتباری دریافت می‌کند که البته بعد از آن از بین می‌رود، حتی در این صورت هم آنها در مواجهه با رقابت تسلیحاتی با ما مقاومت نخواهند کرد». 

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان گفت: «ارمنستان باید درک کند که با وجود حمایت آمریکا و فرانسه، در صورت تحریک جمهوری آذربایجان، هیچکس در میدان به آن کمک نخواهد کرد».