شناسهٔ خبر: 70340931 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

عرضه تحقیقات نوین و اثرگذار دینی، دستاورد مهم بنیاد پژوهش‌های اسلامی

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: سیاست این مرکز، عرضه تحقیقاتی نوین در زمینه معارف دینی و اسلامی و مسائل روز جامعه با رویکردی جدید، در سطح ملی و بین‌المللی است.

صاحب‌خبر -

دکتر احد فرامرز قراملکی با حضور در برنامه زنده «رواق خدمت»، در بستر تلویزیون اینترنتی رضوی‌تی وی، به چگونگی شکل‌گیری بنیاد پژوهش‌های اسلامی و تشریح دستاوردهای ۴۰ ساله این مرکز در حوزه پژوهش‌های دینی پرداخت و اظهار کرد: این بنیاد به همت تولیت فقید آستان قدس رضوی، آیت‌الله واعظ طبسی با عزمی راسخ و اهتمامی والا، در قالب گروه‌های مختلف و با حضور اساتید بسیار خوشنام در ۲۱ آبان‌ماه سال ۶۳  تشکیل شد.
وی با بیان اینکه این مرکز در گروه‌های مختلفی از جمله قرآن‌پژوهی، حدیث، تاریخ، اقتصاد، علوم تربیتی، روان‌شناسی و علوم تربیتی شکل‌گرفته است، تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نیاز اصلی این بود که معارف اسلامی در نظام‌های مختلف حقوقی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... تبیین شود و در واقع مرکزی ایجاد و نوعی واسطه معرفتی بین منابع دینی و آموزهای اسلامی و جامعه، تشکیل شود.
وی افزود: یکی از افتخارات این بنیاد بهره‌مندی از مدیریت ۳۰ساله روحانی خالص و عالم، آیت‌الله الهی خراسانی است که تمام عمرش را، وقف پژوهش کرده است.
رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی افزود: این بنیاد از آغاز تأسیس در چند محور، پژوهش‌هایی کلان همچون تدوین لغت‌نامه و مفردات در واژگان قرآنی با عنوان «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغه» را در راس کارهای خود قرار داده است که تا کنون ۵۲ جلد از آن چاپ شده است.  
 وی همچنین تصحیح و احیای میراث مکتوب که از سال‌ها قبل نوشته شده و جزو گنجینه‌های فراموش شده تمدنی است را از دیگر پژوهش‌های کلان این مرکز عنوان کرد.

ارتقا بنیاد پژوهش‌های اسلامی به پژوهشگاه رسمی

قراملکی با تصریح بر اینکه در سال ۱۴۰۰ با حفظ آنچه که پیشینیان در بنیاد بنیانگذاری کرده بودند تلاش کردیم به نیازهای امروزی نیز بپردازیم، افزود: در همین راستا با ابلاغیه شورای انقلاب فرهنگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به پژوهشگاه رسمی با حداقل ۳ پژوهشکده با محوریت «سیره و زندگانی حضرت رضا(ع)»، «زیارت» و «معارف اسلامی» ناظر به نیازهای امروز جامعه ارتقا یافت.
وی، در ادامه به اجرای دوره آموزشی «ارتقای آگاهی و مهارت والدین نسبت به زیستِ عفیفانه‌ فرزندان دانش‌آموز» با مشارکت، معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، بنیاد پژوهش‌های اسلامی و وزارت آموزش‌وپرورش اشاره کرد و گفت: در این طرح پژوهش‌های وسیعی در خصوص تحقیقاتی که در غرب به‌ویژه در حوزه اخلاق فمینیستی در مورد مراقبت انجام شده، صورت پذیرفت.  
دستاورد این پژوهش‌ها، طراحی و تدوین ۲۹ درس‌نامه، با محوریت مهارت‌های والدین در بالندگی فرزندان بود که در ۷ مرحله برگزار شد و در مجموع ۹۰۰ نفر از سراسر کشور در این طرح شرکت کردند.

پژوهش‌هایی با محوریت ایده‌های بر زمین‌مانده 

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به انتشار آثاری با محوریت ایده‌های بر زمین‌مانده در کشور، افزود: کتاب‌هایی با عناوین «زبان‌های همزمان» با محوریت تدریس تبلیغ و تربیت، «پند بیهوده»، «دانشنامه واقفان»، «اخلاق سازمانی آستان قدس رضوی» و... و. از جمله این آثار است.
وی اضافه کرد: از مهرماه سال جاری، به سراغ رشته‌های فلسفه در دانشگاه و حوزه رفتیم و کارکرد آن‌ها را در اجتماع در غرب مقایسه می‌کنیم.  
در این راستا تاکنون ۷ نشست علمی با عنوان «فلسفه زمان اندیش» با سخنرانی ۱۶ استاد از مراکز مختلف دانشگاهی و حوزوی برگزار شده که به تحولات جدی در حوزه فلسفه، خواهیم رسید.
قراملکی ادامه داد: یکی از فعالیت‌های دیگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی، ورود به حوزه سادات‌شناسی است که در همین راستا دوره ۱۵ جلدی «اطلس سادات» را منتشر کردیم. پروژه سادات‌شناسی در ایران به اتمام رسیده و در حال حاضر، در حال بررسی خاندان رضوی در کشورهای مختلف هستیم.

راه‌اندازی دفتر مطالعاتی حرم در بنیاد پژوهش‌های اسلامی

قراملکی روایتگری، مطالعه میان‌رشته‌ای، ترجمه آثار به زبان‌های مختلف انگلیسی، اسپانیایی، اردو، بهره‌گیری از مترجمان جوان، حضور فعال در فضای سایبری، توجه به بحث‌های تمدنی، تربیت ۲۰ ویراستار تراز اول در کشور، برون‌سپاری و استفاده از جوانان برای همکاری با بنیاد پژوهش‌های اسلامی را، از دیگر ماموریت‌های این مرکز دانست.
وی خاطرنشان کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی برای آینده آستان قدس رضوی دغدغه دارد، ازاین‌رو در حوزه کمیت زوار، تنوع خدمات، فضاهای جدید و سایر مسائل روز در حال مطالعه و پژوهش است و برای همین منظور، دفتر مطالعاتی حرم مطهر رضوی راه‌اندازی شده و میزهای مختلفی اعم از زیارت، وقف و نذر، مدیریت راهبردی در حرم و... فعال است و به مطالعاتی در این حوزه‌ها می‌پردازد.