به گزارش خبرگزاری ایمنا، رشد جمعیت و افزایش رفاه خانواده از جمله مسائلی است که به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند، این موضوعات در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تأثیرات عمیقی دارند و میتوان این گونه تصور کرد که مسئله جمعیت همچون شبکه تار عنکبوت، به مسائل مختلفی مرتبط میشود و دارای ابعاد گوناگون سیاسی، امنیتی، اجتماعی، فرهنگی، زیستی و شناختی است.
یکی از موضوعات مطرح در حوزه جمعیت، مسئله فرزندآوری و رفاه خانواده است؛ فرزندآوری به عنوان یک عامل کلیدی در رشد جمعیت، نقش عمدهای در ساختار اجتماعی و اقتصادی خانواده دارد و افزایش تعداد فرزندان میتواند تأثیرات مثبتی همچون تقویت روابط خانوادگی و پیوندهای عاطفی و اجتماعی، حمایت از والدین در سنین بالا و توسعه مهارتهای تربیتی و اجتماعی داشته باشند.
فرزندآوری چالشهایی نیز با خود به همراه دارد، اما موجب افزایش رفاه عمومی خانواده میشود و میتوان گفت به نوعی سرمایهگذاری بلند مدت است، چراکه توجه به فرزندآوری موجب تأمین و حفظ نیروی کار جوان، افزایش تولید و رشد اقتصادی در سطح خانواده و سطح جامعه میشود.
فرزندآوری دارای منافع پنهانی است که گاهی نسبت به آن غفلت میشود / با افزایش تعداد فرزندان، هزینههای خانواده صعودی نخواهد شد
محمد مطلبی فشارکی، دکترای اقتصاد و استاد حوزه و دانشگاه درباره نقد این عقیده که رشد جمعیت موجب کاهش رفاه خانواده میشود، به خبرنگار ایمنا اظهار کرد: باید توجه کنیم رفاه تنها به امور مادی اختصاص ندارد و شامل رفاههای معنوی نیز میشود، همچنین فرزندان عامل دستگیری از والدین خواهند شد، بنابراین فرزندآوری شاید در بازه زمانی خاصی موجب کاهش رفاه مادی شود، اما به صورت کلی دارای منافع پنهانی است که گاهی نسبت به آن غفلت میشود.
وی افزود: فرزندآوری نوعی سرمایهگذاری است که منافع پنهانی به همراه دارد، شاید در ابتدا نیازمند پرداخت هزینههای بیشتری باشد، اما در نگاهی بلند مدت متوجه خواهیم شد که منافع بسیاری خواهند داشت و فرزندان کمک حال والدین خواهند بود.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه گاهی فرزندآوری موجب افزایش هزینههای خانواده میشود، ادامه داد: با پرداخت هزینههایی برای فرزندآوری و تربیت فرزندان، از پرداخت هزینههایی در بلند مدت جلوگیری میشود، به عنوان مثال با افزایش سن پدر و مادر، فرزندان هستند که به یاری آنها میشتابند و در غیر این صورت باید هزینههای هنگفتی برای مراقبت و پرستاری از آنها پرداخت شود.
مطلبی با تاکید بر اینکه افزایش تعداد فرزندان موجب افزایش هزینهها نمیشود، عنوان کرد: فرزندان هزینههای پنهانی دارند و این گونه نیست که با افزایش تعداد فرزندان، هزینههای آنها نیز بیشتر شود، بلکه فرزندان از همپوشانی هزینه برخوردار هستند، برای مثال با خرید یک سیسمونی برای فرزند اول دیگر نیازی به تهیه آن برای فرزندان دیگر نیست، بنابراین متناسب با تعداد فرزندان هزینهها صعودی نخواهد بود.
وی اضافه کرد: افزایش جمعیت به حتم تأثیر مثبتی بر اقتصاد کلان کشور خواهد داشت، با این وجود چالشها و دغدغههایی برای خانوادهها وجود دارد که بخشی مربوط به سیاستهای کشور و بخشی مربوط به فضای خانواده است و باید تلاش کنیم نیازهای موجود را از روش مطلوب تأمین کنیم.
به گزارش ایمنا، رشد جمعیت و افزایش رفاه خانواده ارتباط درهم تنیده و مستقیمی با یکدیگر دارند؛ فرزندآوری، اقتصاد جمعیت و سیاستگذاریهای مؤثر میتوانند به شکلگیری آیندهای روشنتر و بهتر برای خانوادهها کمک کند و در این راستا، توجه به نیازها و چالشهای موجود و ایجاد راهکارهای مناسب از اهمیت ویژهای برخوردار است.
حمایت از خانوادهها و ارائه تسهیلات مالی و خدمات بهداشتی، سرمایهگذاری در آموزشوپرورش و تبیین مسئله جمعیت، فرهنگسازی گستردهتر ازدواج بههنگام و فرزندآوری ضمن برنامهریزیهای شهری و توسعه پایدار در راستای کاهش فشار بر منابع و بهبود کیفیت زندگی میتواند موجب افزایش رفاه خانوادهها بهویژه خانوادههای پرجمعیت شود.