به گزارش ایکنا، آئین اختتامیه «هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» امروز سهشنبه در 27 آذر در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم در این مراسم بیان کرد: این جشنوارهها با تدوین استانداردهای مناسب، فرصتی برای اثبات مؤثر بودن دانشجویان و دانشآموزان در حوزههای علمی و مسائل جاری کشور هستند و هر چقدر این جشنوارهها با کیفیت و تعدد مناسب برگزار شوند، میتوانیم شاهد پیشرفتهای علمی بیشتری باشیم.
وی با اشاره به شعری از مولانا «تو را اگر نفسی ماند به جز عشق مکار/ که چیست قیمت مردم؟ هر آنچه میجوید»، گفت: ارزش انسان به چیزی است که برای آن تلاش میکند و در جهت پیشرفت کشور و خوشنودی مردم گام برمیدارد. فکر کردن به آینده و تلاش برای فرزندان، به معنای فراهم کردن بستری برای بروز استعدادها است و تعدد این جشنوارهها میتواند زمینهساز ظهور و بروز توانمندیهای دانشجویان و دانشآموزان در حل مسائل جاری کشور باشد.
مهاجرانی افزود: وجود بستری که بتواند ارتباط بین ظرفیت افراد و نیازهای جامعه را برقرار کند، ضروری است. افراد باید در امور عمومی اجتماع مؤثر باشند، از بنیاد جمیلی سپاسگزاریم که در این زمینه فعالیت میکنند. ممکن است انسان کاری انجام دهد که امروز برای خودش دستاورد نداشته باشد اما در آینده برای نسلهای بعدی فایده داشته باشد و این انسان توسعهیافته است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان مورد تأیید وزارت علوم است و جشنوارههای این چنینی به توسعه علم در جامعه کمک میکند. ما به اندازه چیزهایی که برایمان ارزشمند هستند، ارزشمند میشویم. اگر فقط پول برای ما ارزشمند باشد، ارزشمان همان اندازه است اما اگر برای انسانیت قلبمان بتپد، ارزش انسان بودن را داریم.
علوم پایه؛ ریشه تغییر و تحولات جهان
سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران در این مراسم بیان کرد: حمایت از علوم پایه یکی از ویژگیهای جشنواره اندیشمندان جوان است، سالها است از این رشته در کشور صحبت میشود اما مشکلاتی در راستای سیاستهای کلان برای توجه به علوم پایه وجود دارد.
وی ادامه داد: نقص اجتماعی یا فرهنگی در حوزه علوم پایه وجود دارد که شامل عدم شناخت مجموعه کشور از علوم پایه است. تغییر و تحولات جهان برگرفته از علوم پایه است و همه خود را مدیون آن میدانند؛ بنابراین توجه و سرمایه گذاری ویژه به آن در دنیا صورت میگیرد.
حسینی به انتخاب رشته داوطلبان کنکور طی سالهای اخیر اشاره کرد و افزود: سالانه از یک میلیون و ۲۰۰ هزار داوطلب کنکور، تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد یعنی حداکثر ۱۲۰ هزار متقاضی جذب رشتههای ریاضی و فنی میشوند که بخش کوچکی از آن جذب علوم پایه خواهند شد و این ضعف بزرگ در علوم پایه است.
وی با بیان اینکه پرداختن به علوم پایه موضوع مهمی است، تأکید کرد: تلاشهای یکی از استادان فیزیک دانشگاه تهران باعث شد تا این دانشگاه به عضویت مؤسسه بینالمللی سرن دربیاید. حوزه علوم پایه در کشور نیازمند توجه ویژه است، از بنیاد جمیلی باید کمال تشکر را داشته باشیم اما کافی نیست و مدیران دانشگاهها وظایف و مأموریتهای خاصی دارند و کشور هر چه در علوم پایه موفق باشد در حوزههای دیگر هم سرآمد خواهد بود.
سرپرست دانشگاه تهران افرود: انتخاب اندیشمندان و دانشمندان جوان الهام بخشی خاصی را برای مجموعه جوانان ایجاد میکند که موضوع مهمی است و اقدامات اساسی در حکمرانی کشور باید صورت گیرد تا امید و نشاط در بین آنان زنده شود تا ستارههای علم و دانشمندان برجسته در عرصه علم و فناوری آینده کشور باشند. در این عرصه هم محیط زیست و هم کارآفرینی مطرح شده است که همه موارد اتفاقات مهم این جشنواره برای آموزش عالی و کشور است.
نقش بیبدیل علوم پایه در توسعه فناوریها و دستاوردهای مختلف بشر
رضا عامری، دبیر «هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» جوان در این مراسم بیان کرد: علوم پایه در توسعه فناوریها و دستاوردهای مختلف بشر نقش بیبدیلی داشته است. اساس و شالوده فناوریهای نوظهور در علوم پایه است؛ فناوریهایی مانند اینترنت، موبایل و درمان بیماری همهگیر کرونا همگی ثمره تلاشهای پژوهشگران علوم پایه است.
وی با اشاره به بنیاد جمیلی، حامی جشنواره اندیشمندان جوان گفت: کاری که بنیاد علم و فناوری جمیلی انجام میدهد یک الگوی مغفول در جامعه ما است. دانشگاهها در دنیا پایه مردمی دارند و مردم و نهادهای غیر دولتی به دانشگاهها کمک میکنند تا دانشگاهها و پژوهشگران ایدههای خود را به محصول تبدیل کنند.
عامری افزود: این کار اعتماد به یک آینده بزرگ است تا بتوانند دانشگاهیان از دانش استفاده کنند، آن را تبدیل به محصول کرده و در جامعه از آن استفاده کنند.
معرفی کردن افراد فقط هدف نیست
محمود کمرهای، رئیس «هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» سخنران بعدی این مراسم گفت: قسمت اصلی کار زمانی است که ایده ها در زندگی بشر به اثرگذاری منجر شود که این مرحله اثرگذاری است. هدف از این جشنواره فقط این نیست که عدهای را معرفی کرده باشیم، ما ۷۵ رزومه استادان را بررسی کردهایم که استادان خوبی بودند اما واجد شرایط نبودند بنابراین سختگیری و شرایط علمی مدنظر مطرح است.
وی افزود: امیدواریم بتوانیم کمکی کرده و اثری در راستای ارتقای علم ایران و جهان گذاشته باشیم.
ایدهپردازی برای کمکردن چالشهای کشور
ابراهیم جمیلی، رئیس شورای سیاستگذاری «هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان» سخنران دیگر این مراسم بیان کرد: ورود به جشنواره، مهاجرت به دنیای جدید است ما در اینجا همکاری می کنیم تا بگوییم که عاشق ایران هستیم. باید دست به دست هم دهیم تا ایران را برای دوران خود و نسلهای بعدی بسازیم.
وی افزود: از ایدهپردازان دعوت میکنم به مشکلات مملکت فکر کنند و ببینند چگونه میشود در این شرایط سخت با ایدههای خود چالشها را کم کنند. کمبودها باعث میشوند نتوانیم به رشد منتاسب برسیم پس در اینجا از تمام ایدهپردازان دعوت میکنم تا بتوانند در این مورد کشور را کمک کنند.
انتهای پیام