به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، «محمدرضا مخبر دزفولی» رئیس فرهنگستان علوم در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش که امروز (سهشنبه) در دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار شد، اظهار داشت: فعالیتهای بسیار خوب و کارهای برجسته و نوینی در حوزه حکمرانی در دانشگاه عالی دفاع ملی صورت گرفته است.
مخبر دزفولی ضمن تبریک هفته پژوهش به پژوهشگران ادامه داد: امروز علم برای علم در دنیا و خدمت به دیگران تعریف نمیشود؛ بلکه بهعنوان قدرت مطرح میشود؛ لذا مسیر هر کار و زمینهای که مطرح میکنید مسیر آن علم است.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: امروز ابر قدرت علم مطرح است و قدرت برتر علمی زمینههای جدید آیندهای است که دنیا را در بر میگیرد و نمونههای آن را در حوادث اخیر مشاهده میکنید. قدرت برتر علمی هم میتواند ویرانگر باشد و هم به سعادت بشریت کمک کند. مهم این است که این قدرت و ابزار عجیب و غریب و شگفتآور در اختیار چه کسی باشد. اگر دست زنگی مست باشد تحولاتی است که در غزه، لبنان و سوریه میبینید، اما اگر دست انسانهای الهی باشد موحب سعادت بشریت میشود؛ بنابراین ما یک رسالت آیندهنگرانه جدی داریم.
وی با بیان اینکه وجه اشتراک تمام نظریهها علم است، عنوان کرد: یکی از وظایف مجموعههای راهبردی تبیین عمیق است و اگر سطحینگرانه نسبت به موضوعات راهبردی توجه و تمرکز شود، اثربخش نخواهد بود.
مخبر دزفولی تصریح کرد: روزی که دانشگاه بعد از انقلاب را تحویل گرفتیم به لحاظ سختافزاری و نرمافزاری بسیار ضعیف و عقبافتاده بودیم و شما در هیچ نماگر و پایگاههای استنادی بینالمللی نشانی از ایران را نمیدیدید، اما امروز به برکت انقلاب اسلامی دو درصد تولید علم دنیا، ۳ درصد از مقالات پر استناد قابل اتکای جهانی برای دانشمندان ایرانی است.
رئیس فرهنگستان علوم افزود: امروز صدهزار استاد دانشگاه و ۴۰۰ دانشگاه واقعی در سطح کشور و نسبت محققین بینالمللی ما نسبت به ما قابل انقلاب شکوهمند اسلامی اصلا قابل قیاس نیست.
وی اضافه کرد: برای حکمرانی علم و فناوری در جهان آینده پیش رو این سخت افزارها و نرم افزارها را با چه حکمرانی باید طراحی کرد؟ حکمرانی آینده ما بر اساس داشتههای نرمافزاری و سختافزاری ما برای آینده به یک هدفگذاری بزرگ بهعنوان ایرانی قوی نیاز دارد. باید به حمکرانی و کلید واژههای اساسی بیشتر توجه کنیم. مراکز راهبردی همچون دانشگاه عالی دفاع ملی یکی از جایگاههای بسیار مهم برای بدست آوردن کلید آینده سعادت بخش ایران اسلامی است.
مخبر دزفولی یادآور شد: ما علی رغم اینکه تعداد قابل توجهی نخبه در کشور داریم، اما شیوه استفاده درست از آنها را طراحی نکردیم و به آنها توجه نکردیم. ما اگر نخبگانمان را در دستهبندیهای جدید شکل یافته جهانی طراحی نکنیم نمیتوانیم از ظرفیت آنها استفاده و آنها را حفظ کنیم.
وی با بیان اینکه اداره آینده کشور با ضریب هوشی بالا میتواند اتفاق بیفتد، عنوان کرد: ما یک ظرفیت بزرگ نخبگی در کشور داریم، ولی آیا از قابلیت درست آنها بهره بردیم؟ امروز حجم زیادی از این نخبگان در بهترین مراکز دنیا فعالیت میکنید و به دیگران سرویس میدهند، ولی چرا به کشورشان این خدمات را ارائه ندهند؟
مخبر دزفولی با بیان اینکه امروز برترینهای جهانی ایرانی هستند، افزود: امروز در خودروسازی، پزشکی، سلولهای بنیادی، شبیهسازی، هوش مصنوعی، کوآنتوم ایرانیها در صدر قرار دارند، اما آیا از این نخبگان در کشورمان توانستیم استفاده کنیم؟
وی ادامه داد: امروز شاید دانشگاههای کشورمان ظرفیت پذیرش انبوه این جوانان را نداشته باشد، اما باید این عزیزان را سازماندهی و برای آن فکری کرد و این بخش جدی از حمکرانی ما است و خوشههای علمی نخبگی باید شکل گیرد تا ما را در رقابت جهانی نگه دارد. امروز بخش عمدهای از مشکلات ما را نخبگان میتوانند حل کنند؛ مشکل انرژی در کشور قابل حل است. باید از ظرفیت نخبگان در کشور استفاده کنیم.
انتهای پیام/ 271
∎