شناسهٔ خبر: 70319755 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ایرنا از سفر رئیس جمهور به مصر برای شرکت در اجلاس دی ۸ گزارش می دهد؛

ایران و فرصت قاهره

تهران-ایرنا- اجلاس دی ۸ در قاهره با تمرکز بر تقویت همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان کشورهای در حال توسعه اسلامی در روزهای آینده آغاز به کار خواهد کرد. این نشست فرصتی برای ایران به منظور گسترش روابط منطقه‌ای، توسعه همکاری های تجاری، فناورانه و اقتصادی، ایجاد سازوکارهایی برای فائق آمدن بر چالش تحریم‌ها و مقابله با تهدیدات رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، قاهره از روز پنج شنبه ۲۹ آذر میزبان اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی دی ۸ است. اجلاسی که فارغ از تفاهمات و تصمیمات اقتصادی هشت کشور در حال توسعه اسلامی، می‌تواند به فرصتی برای رایزنی های مختلف، هماهنگی فعالیت ها در جهت مقابله با اشغالگری رژیم صهیونیستی و توسعه روابط دوجانبه و چندجانبه بدل گردد.

در همین راستا، شرایط جدید منطقه در هفته اخیر و به خصوص پس از تحولات جاری در سوریه، همکاری ها و هماهنگی هایی جدیدی را می‌طلبد که با توجه به تغییرات در ساختار سیاسی غرب آسیا لزوم گفت‌وگو میان کشورهای ذی نفوذ منطقه ای را بیش از پیش می کند.

سفر پزشکیان و عراقچی به این اجلاس می تواند نشست پنج‌شنبه را به پلی برای توسعه همکاری‌ها، تعمیق روابط و برجسته سازی نقش ایران در جهان اسلام و منطقه غرب آسیا بدل سازد. اجلاس قاهره همچنین رهگذری خوب برای نزدیکی هرچه بیشتر قدرت های اسلامی در برابر تجاوزگری و جنایات رژیم اسرائیل به شمار آید.

اجلاس قاهره: نقشه راه تجارت ۵۰۰ میلیارد دلاری و تقویت همکاری‌های اقتصادی

اجلاس قاهره مبتنی بر نقشه راه طراحی شده در نشست پیشین وزیران عضو دی ۸ (که در ماه خرداد سال جاری در استانبول برگزار شد) بر استراتژی‌هایی برای تقویت تجارت درون‌گروهی و یکپارچگی اقتصادی میان اعضا تأکید خواهد کرد. انتظار می‌رود کشورهای عضو به بررسی اقداماتی بپردازند که تحقق چشم‌انداز بلندمدت سازمان، از جمله افزایش حجم تجارت میان اعضا به ۵۰۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ را هدف قرار می‌دهند.

اجلاس قاهره اهدافی همچون، توانمندسازی جوانان، حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط، فناوری و نوآوری، توسعه پایدار، گسترش تجارت را دنبال می کند

به گزارش پایگاه خبری سازمان همکاری اقتصادی دی ۸، این اجلاس اهدافی همچون، توانمندسازی جوانان(ارائه ابتکاراتی برای ایجاد فرصت‌های بیشتر برای کارآفرینان و حرفه‌ای‌های جوان در کشورهای عضو جهت مشارکت فعال در اقتصاد)، حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط (تدوین سیاست‌ها و ایجاد همکاری‌هایی برای تقویت رشد و رقابت‌پذیری این کسب‌وکارها)، فناوری و نوآوری(ترویج پیشرفت‌های فناوری و تحول دیجیتال در بخش‌های مختلف)، توسعه پایدار(پرداختن به موضوعاتی مانند امنیت غذایی، بهره‌وری انرژی و تغییرات اقلیمی به منظور تضمین رشد فراگیر) و گسترش تجارت (کاهش موانع تجاری و افزایش همکاری بین کشورهای عضو دی-۸ برای رونق اقتصادی) را دنبال می کند.

میزبانی و ریاست مصر در اجلاس ۲۰۲۴ به‌ویژه با توجه به موقعیت استراتژیک این کشور به‌عنوان پل ارتباطی میان آفریقا، خاورمیانه و آسیا به‌عنوان لحظه‌ای مهم برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای تلقی می‌شود.

نتایج این اجلاس احتمالاً دستور کار اقتصادی و توسعه‌ای کشورهای دی ۸ را در دهه آینده شکل خواهد داد و به تقویت وحدت و تاب‌آوری جمعی در یک اقتصاد جهانی متحول کمک خواهد کرد.

ایران و چشم انداز دی ۸

علاوه بر اهداف اقتصادی و توسعه‌ای، شرکت ایران در نشست دی ۸ همچنین منعکس‌کننده اهداف ژئوپولیتیکی و دیپلماتیک وسیع‌تر کشورمان هست.

تقویت روابط سیاسی و دیپلماتیک یکی از اهداف کلیدی خواهد بود که مسئولان کشورمان در این نشست دنبال خواهند کرد.

پزشکیان و عراقچی احتمالاً از این نشست به عنوان فرصتی برای تقویت روابط سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای عضو دی ۸ استفاده خواهد کرد. این امر به افزایش تفاهم متقابل و همبستگی کمک خواهد کرد، به ویژه در شرایطی که درگیری‌های منطقه‌ای و تحریم‌های اقتصادی بر موقعیت جهانی ایران تأثیرگذار خواهد بود.

در شرایطی که نزدیک به ۳۰۰ روز از جنگ ظالمانه رژیم صهیونیستی بر علیه مردم غزه گذشته است و در وضعیتی که علاوه بر فلسطین، لبنان و سوریه نیز به صحنه‌هایی دیگر برای اشغالگری این رژیم بدل شده‌اند، مسئولان کشورمان این امکان را خواهد داشت که از این نشست برای هماهنگی مواضع و اقدامات در برابر رژیم اسرائیل استفاده کرده و نقش ایران را در ترویج ثبات در خاورمیانه برجسته سازنددر شرایطی که نزدیک به ۳۰۰ روز از جنگ ظالمانه رژیم صهیونیستی بر علیه مردم غزه گذشته است و در وضعیتی که علاوه بر فلسطین اشغالی، لبنان و سوریه نیز به صحنه‌هایی دیگر برای اشغالگری این رژیم بدل شده‌اند، مسئولان کشورمان این امکان را خواهد داشت که از این نشست برای هماهنگی مواضع و اقدامات در برابر رژیم اسرائیل استفاده کرده و نقش ایران را در ترویج ثبات در خاورمیانه برجسته سازند، این نشست همچنین میتواند به دنبال راه‌حل‌های جمعی برای مسائلی مانند تروریسم منطقه‌ای، بی‌ثباتی و درگیری‌ها باشد. تقویت همکاری‌های دیپلماتیک و امنیتی با دیگر کشورهای عضو دی ۸ می‌تواند یکی از موارد مهم در دستور کار باشد.

تنوع تجارت و دور زدن تحریم‌ها یکی دیگر از اهدافی است که ایران در این اجلاس به دنبال ان خواهد بود، با توجه به تحریم‌های ظالمانه و فشارهای اقتصادی غرب بر علیه کشورمان، دی ۸ و اجلاس پیشرو میتواند به فرصتی برای همکاری بیشتر در زمینه تجارت و سرمایه‌گذاری به منظور دور زدن محدودیت‌های اعمال شده از سوی کشورهای غربی بدل گردد. دی ۸ در صورت عزم و اراده جدی اعضای آن می تواند بستری جدید را برای ترویج تجارت پایاپای، سیستم‌های پرداخت جایگزین یا سرمایه‌گذاری‌های مشترک فراهم سازد که نه تنها به ایران که به دیگر اعضا نیز دسترسی به بازارهای هدف نو و فناوری‌هایی جدید را ‌فراهم سازد

ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمده انرژی در منطقه، میتواند از این بستر برای تقویت همکاری در حوزه انرژی استفاده کند. کشورمان این امکان را دارد که ابتکاراتی را برای همکاری انرژی به ویژه در زمینه‌های نفت، گاز و انرژی‌های تجدیدپذیر میان کشورهای پیشنهاد کند، ایران در منابع انرژی تخصص زیادی دارد و این می‌تواند به عنوان یک حوزه همکاری با کشورهای نیازمند انرژی در گروه دی ۸ مطرح شود.

کشورمان همچنین در زمینه‌هایی مانند فناوری، تحقیقات فضایی و توسعه صنعتی پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. این نشست فرصتی برای ایران فراهم می‌آورد تا همکاری‌های فناوری را تقویت کند و تخصص خود را به دیگر کشورهای عضو ارائه دهد و از اشتراک‌گذاری دانش و نوآوری در مقابل بهره‌مند شود.

در مجموع، اهدافی که ایران میتواند در نشست دی ۸ مورد تاکید و پیگیری قراردهد اهدافی چندوجهی است و از تقویت روابط اقتصادی و تنوع تجارت گرفته تا افزایش همکاری‌های سیاسی و امنیتی در بلوک کشورهای در حال توسعه اسلامی را شامل می‌شود. این نشست به عنوان یک پلتفرم مهم برای ایران عمل خواهد کرد تا موقعیت خود را در یک نظم جهانی در حال تغییر مطرح کرده و اتحادهای استراتژیک خود را در درون بلوک دی ۸ تقویت کند.