شناسهٔ خبر: 70317549 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

کشت گندم در ۴۴۶ شهرستان/ ۶ میلیون هکتار زیر کشت رفت

مجری طرح‌گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: در سال جاری، ۴۴۶ شهرستان در کشور به کشت گندم اختصاص یافته و در هر شهرستان یک پایلوت اجرایی راه‌اندازی شده است.

صاحب‌خبر -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، سهراب سهرابی امروز در گردهمایی معاونان بهبود تولیدات گیاهی سازمان‌های جهادکشاورزی استان‌های کشور، که در تبریز برگزار شد، به اهمیت تاریخی و استراتژیک گندم در ایران و جهان اشاره کرد و اظهار کرد: حدود 10 هزار سال پیش ایرانیان گندم را در جهان اهلی کردند و پایه‌گذار یکجانشینی شدند؛ منشأ تمام گندم‌های جهان به گندم ایرانی بازمی‌گردد و این محصول همواره به عنوان یکی از غذاهای اصلی ایرانیان مطرح بوده است.

وی با تأکید بر نقش گندم در امنیت غذایی کشور، افزود: نخستین طرح‌های خودکفایی گندم در دهه 60 آغاز شد و خودکفایی تولید گندم در سال‌های 83 تا 85، دهه 90 و سال‌های 1401 تا 1403 به ثبت رسید. ظرفیت خودکفایی گندم در کشور وجود دارد، اما نیازمند اجرای برخی اقدامات فنی و اجرایی در این حوزه هستیم.

کشت گندم در 220 میلیون هکتار در دنیا

مجری طرح‌گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به جایگاه گندم در سطح جهانی اظهار کرد: در دنیا، گندم با 220 میلیون هکتار بالاترین سطح زیر کشت محصولات زراعی را دارد و از 800 میلیون تن تولید سالانه، 200 میلیون تن وارد چرخه تجارت می‌شود و مابقی آن توسط خود کشورهای تولیدکننده مصرف می شود. گندم به عنوان ابزار قدرت و سلطه در سپهر سیاسی جهان مطرح است و کشورهای ابرقدرت همگی صادرکننده این محصول هستند. در ایران، به‌طور متوسط 50 درصد انرژی و پروتئین مردم از گندم تأمین می‌شود و در برخی مناطق روستایی این رقم به 80 درصد نیز می‌رسد.

سرانه مصرف گندم در جهان 165 کیلوگرم است

سهرابی با مقایسه سرانه مصرف جهانی گندم افزود: سرانه مصرف گندم در جهان 165 کیلوگرم است، در حالی که کشورهایی مانند مصر، الجزایر و ترکیه مصرف بالاتری نسبت به ایران دارند. در برنامه‌های توسعه و اسناد بالادستی، دستیابی به خودکفایی گندم به عنوان یک هدف راهبردی تعیین شده است.

وی در ادامه به ظرفیت‌های برداشت گندم در کشور اشاره کرد و گفت: ما تنها 40 تا 50 درصد ظرفیت ژنتیکی و اکولوژیکی گندم ایران را برداشت می‌کنیم. در حالی که ظرفیت متوسط برداشت می‌تواند به 8.8 تن در گندم آبی و 2.5 تن در گندم دیم برسد. پایین بودن عملکرد ناشی از خلأ عملکرد است که 35 درصد آن به تغذیه، 15 درصد به بیماری‌ها، آفات و ...، و بخش دیگر به مسائل مرتبط با بذر و سایر عوامل برمی‌گردد.

کشت گندم در 446 شهرستان کشور

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی از تلاش‌های ویژه در دوره‌های آموزشی سال‌های اخیر خبر داد و تصریح کرد: از سال 1400 دوره‌های آموزشی ویژه‌ای برگزار کرده‌ایم که در آن به مهم‌ترین بخش خلأ عملکرد، یعنی حوزه تغذیه توجه ویژه‌ای شده است؛ در حال حاضر سطح کشت گندم آبی کشور 2 میلیون هکتار است که باید به 1.4 میلیون هکتار کاهش یابد و در مقابل، افزایش عملکرد محقق شود.

سهرابی در ادامه به اقدامات جدید برای افزایش بهره‌وری اشاره کرد و گفت: در سال جاری، 446 شهرستان در کشور به کشت گندم اختصاص یافته و در هر شهرستان یک پایلوت اجرایی راه‌اندازی شده است. هدف از این طرح، همکاری مؤثر محققین و مروجین برای ارتقای بهره‌وری است؛ چرا که چاره‌ای جز افزایش بهره‌وری نداریم.

وی در پایان با اشاره به برنامه جهش تولید در دیمزارها تأکید کرد: بر اساس این برنامه، 6 میلیون هکتار زیر کشت رفته است که از این میزان، 3.5 میلیون هکتار به کشت گندم اختصاص یافته است.

انتهای پیام/