به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، سهراب سهرابی روز سه شنبه در گردهمایی معاونین بهبود تولیدات گیاهی سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای کشور در تبریز، به اهمیت تاریخی و راهبردی گندم در ایران و جهان اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ هزار سال پیش ایرانیان گندم را در جهان بومی کردند و پایهگذار یکجانشینی شدند.
وی با بیان اینکه منشأ تمام گندمهای جهان به گندم ایرانی بازمیگردد و این محصول همواره به عنوان یکی از غذاهای اصلی ایرانیان مطرح بوده است، افزود: نخستین طرحهای خودکفایی گندم در دهه ۶۰ آغاز شد و خودکفایی تولید گندم در سالهای ۸۳ تا ۸۵، دهه ۹۰ و سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه ظرفیت خودکفایی گندم در کشور وجود دارد، اما نیازمند اجرای برخی اقدامات فنی و اجرایی در این حوزه هستیم، اظهار کرد: در دنیا، گندم با ۲۲۰ میلیون هکتار بالاترین سطح زیر کشت محصولات زراعی را دارد و از ۸۰۰ میلیون تن تولید سالانه، ۲۰۰ میلیون تن وارد چرخه تجارت میشود و مابقی آن توسط خود کشورهای تولیدکننده مصرف میشود.
سهرابی ادامه داد: گندم به عنوان ابزار قدرت و سلطه در سپهر سیاسی جهان مطرح است و کشورهای ابرقدرت همگی صادرکننده این محصول هستند و در ایران، بهطور متوسط ۵۰ درصد انرژی و پروتئین مردم از گندم تأمین میشود و در برخی مناطق روستایی این رقم به ۸۰ درصد نیز میرسد.
وی با مقایسه سرانه مصرف جهانی گندم، افزود: سرانه مصرف گندم در جهان ۱۶۵ کیلوگرم است، در حالی که کشورهایی مانند مصر، الجزایر و ترکیه مصرف بالاتری نسبت به ایران دارند. در برنامههای توسعه و اسناد بالادستی، دستیابی به خودکفایی گندم به عنوان یک هدف راهبردی تعیین شده است.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: پایین بودن عملکرد ناشی از خلأ عملکرد است که ۳۵ درصد آن به تغذیه، ۱۵ درصد به بیماریها، آفات و بخش دیگر به مسائل مرتبط با بذر و سایر عوامل برمیگردد.
وی از تلاشهای ویژه در دورههای آموزشی سالهای اخیر خبر داد و تصریح کرد: از سال ۱۴۰۰ دورههای آموزشی ویژهای برگزار کردهایم که در آن به مهمترین بخش خلأ عملکرد، یعنی حوزه تغذیه توجه ویژهای شده است و در حال حاضر سطح کشت گندم آبی کشور ۲ میلیون هکتار است که باید به ۱.۴ میلیون هکتار کاهش یابد و در مقابل، افزایش عملکرد محقق شود.